به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم افتتاحیه بیست و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ظهر امروز، 9 اردیبهشتماه، با حضور حجتالاسلام والمسلمین روحانی، رئیس جمهور، علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و جمعی از علاقهمندان به حوزه کتاب و فرهنگ در مصلای امام خمینی(ره) برگزار شد.
حضور سفرا، نمایندگان و خبرنگاران کشورهای خارجی در این مراسم چشمگیر بود. طبق روال سالهای گذشته مراسم در طبقه دوم سالن برگزار شد اما به دلیل ازدحام جمعیت، سالن به سرعت پر شد و با پیشبینی برگزارکنندگان، طبقه پائین نیز به حاضران در مراسم اختصاص یافت.
حجتالاسلام روحانی در این مراسم با تبریک این رویداد مهم فرهنگی به اصحاب فرهنگ و فعالان صنعت نشر گفت: کلمه کتاب با فرهنگ ایرانی و اسلامی ما عجین است. اگر موسای کلیم(ع) را به عنوان شکافنده نیل میشناسند و اگر عیسی روحالله(ع) را به عنوان زندهکننده مردگان میدانند، پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) را به عنوان صاحب کتاب میشناسند.
وی افزود: معجزه پیامبر ما کتاب است و ما مسلمانان و خانوادههای ایرانی از دوران خردسالی اولین اشیایی که در قفسه کتاب مشاهده میکنیم، قرآن کریم است و جالب آن که ارتباط ما مسلمانان با ادیان آسمانی دیگر و پیروان مکاتب توحیدی با کلمه کتاب شکل میگیرد و ما آنها را اهل کتاب میدانیم و کلمه اهل کتاب ارتباط ویژه ما مسلمانان با همه فرق و ادیانی است که به نزول کتاب آسمانی معتقد هستند.
ضرورت تأمین امنیت و آزادی آفریننده و ناشر کتاب
وی ادامه داد: اگر میخواهیم کتاب جایگاه اصلی خود را بیابد، باید برای آفریننده و ناشر آن در همه مراحل امنیت و آزادی را تضمین کنیم، بدون آزادی، خرد و اندیشه واقعی انسان بر روی صفحه کاغذ و یا هر صفحه دیگر(فضای مجازی) ثبت نمیشود. کتاب به معنای همه آن چیزی است که در دل و جان داریم؛ بر روی سنگ، برگ، صفحه مجازی، نقاشی، مجسمهسازی و یا خلق ساختمان با معماری خاص، همه آثار ثبت شده جهانی و محفوظ مانده به نوعی کتاب هستند.
وی افزود: کتاب به معنای آن است که ما از دیروزمان باز نمانیم که چه بوده است و از اینکه به فکر فردای خود باشیم، فاصله نگیریم. اگر کتاب میخواهد ما را در مسیر تعالی قرار دهد، باید با نقد توأم باشد. کتاب و نقد، اندیشه و نقد متمم و مکمل یکدیگر هستند. کدام اندیشه است که بدون نقد و نقادی پیش رود و کمال یابد و کدام نقدی است که بدون اندیشه بتواند مفید باشد.
حجتالاسلام روحانی عنوان کرد: ما در دنیای کتاب هم باید زمینه را برای نوشتن بهتر، آرامتر و بدون دغدغه فراهم کنیم. اگر خلق اثر بدون دغدغه فراهم بود، بر آزادی تأکید نمیکردم. بگذارید آنچه در دل است بر روی صفحه کاغذ خودنمایی کند.
حجتالاسلام روحانی در ادامه اظهار کرد: خداوند چه نعمت والایی را به انسان عطا کرده است که با قرار دادن حروف و سپس کلمات در کنار هم عشق، علم و ثروت و پیشرفت، تعالی، برادری و تعامل را سبب میشود خداوند به ما این نعمت را داده تا آنچه در دل داریم و اندیشه میکنیم، به دیگران انتقال دهیم.
آرزوهای یک ملت در سطور کتاب نهفته است
علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برگزاری نمایشگاه را یکی از بزرگترین رویدادهای فرهنگی کشور برشمرد و گفت: این نمایشگاه با حضور صدها ناشر، نویسنده و مسئولان علمی و فرهنگی برگزار میشود که مخاطبان بسیاری دارد.
وی با بیان این که آرزوهای یک ملت در سطور کتاب نهفته است، افزود: ملتی که با کتاب خو بگیرد به راحتی میتواند بر مشکلات فارغ آید. اگر چه دنیای مجازی مخاطبان بسیاری جلب کرده ولی رابطه انسان با کتاب گرم و ناگسستنی است و جایگاه مهمی در نظر اصحاب قلم و فرهنگ دارد.
وزیر ارشاد اظهار کرد: زبان گویای کتاب نهایت رمز و راز و اسرار هستی را در دل دارد و انس با کتاب تزکیه جان و دل را به همراه میآورد. هیچ ملتی تمدن و فرهنگ ندارد مگر این که میزان تولید و چاپ و نشر آن بالا باشد، از این رو نقش مانای کتاب را نمیتوان انکار کرد.
فاصله شرایط مطالعه مفید با آرمانهای کشور
وی با اشاره به 66 هزار کتاب که طی سال قبل منتشر شد و نیمی از آنها چاپ اول بود یاد آور شد: سالانه میلیون جلد کتاب به زیور طبع آراسته میشود و ناشران، چاپخانه داران، ویراستاران و ... سهم بزرگی در انتشار آن دارند؛ از این رو حوزه نشر نیازمند حمایت جدی از گروه هدف تا ناشران و نویسندگان است و در این راستا مخاطب شناسی و فراهم آوری ابزار سخت افزاری و نرم افزاری در تولید کتاب حائز اهمیت بسیار است.
جنتی با بیان این که صنعت نشر آمیزهای از علم و هنر است و قدم گذاشتن در این عرصه صبر و عزمی بالا میطلبد، تصریح کرد: اکنون صنعت نشر در حال تحول است و فناوریهای نوینی را پیش روی دارد که ترویج راهبردهای نوین و سیاستهای کلان نشر اولویت دولت یازدهم است.
وزیر ارشاد در ادامه افزود: شرایط مطالعه مفید در مقایسه با سایر کشورهای همسایه قابل قبول است ولی با اهداف آرمانی نظام جمهوری اسلامی فاصله دارد. در این راستا خواهان ارتقاء فرهنگ غنی و افزایش توان یکایک ملت برای دست یابی به جایگاه والای ایران در عرصه فرهنگ در سطح بین الملل هستیم.
اعلام اسامی ناشران برتر سال 92/ جهاد دانشگاهی؛ ناشر برگزیده سال
در این مراسم همچنین ناشران برتر و شایسته تقدیر سال 92 معرفی شدند که در میان آنها هفت ناشر برگزیده، چهار شایسته تقدیر و هشت برگزیده در بخش ویژه به چشم میخورد. انتشارات سازمان جهاد دانشگاهی به مدیر مسئولی محمد سلگی، به عنوان یکی از ناشران برگزیده سال 92 معرفی شد.