به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، همزمان با برپایی بزرگترین رویداد فرهنگی کشورمان که بیست و هفتمین نمایشگاه کتاب تهران است، شاید بتوان از رویدادها و بخشهای جدیدی یاد کرد که برای اولین بار در این نمایشگاه برگزار شدهاند.
از جمله این بخشها میتوان به سالن تولید علم اشاره کرد. این سالن در شبستان اصلی مصلی واقع شده است؛ سالنی که کتابهای مختلفی را در قالب کتابخانه باز به معرض نمایش گذاشته است. این بخش با توجه به این منظور بنا شده است که علم، بزرگترین اولویت ملی کشور به شمار میرود. شاید یکی از اهدافی که مسئولان با برپایی این سالن سعی داشتهاند آن را عملی کنند، ایجاد ارتباط میان فرهنگ و علم است. به ظاهر سعی شده است که پیشرفتهای جمهوری اسلامی در این بخش به معرض نمایش درآید.
یکی از فعالیتهای این بخش میتوان گزینش آثار کیفی از میان آثار منتشر شده در سه سال گذشته اشاره کرد که 20 حوزه تخصصی از علوم و کتب را شامل میشود که یکی از این حوزهها کتب دینی و قرآنی است.
از میان 160 هزار کتاب که در سه سال گذشته به چاپ رسیدهاند، میتوان 10 هزار کتاب را در این سالن شاهد بود که به بازدیدکنندگان ارائه شدهاند. از آثاری که در این سالن به چشم میخورد، میتوان به برگزیدههای جشنوارهها اشاره کرد.
خبرگان علوم پاسخ میدهند
ناگفته نماند که برخی از آثار ارائه شده در این گروه 20 گانه نیز با انتخاب نخبگان این حوزه به معرض دید گذاشته شدهاند و در گوشه و کنار بخشهای مختلف این سالن دیده میشود که خبرگان به پرسشهای مراجعه کنندگان در آنجا پاسخ میدهند.
حسن زاده، مسئول سالن تولید علم با اشاره به شمسهای که در میانه این بخش دیده میشود، از این ساختار به عنوان شمسه قرآنی یاد کرد و گفت: در این بخش، کتابهای حوزه دین را جاگذاری کردهایم.
وی با عنوان این مطلب عنوان کرد: این موضوع نشان میدهد که قلب علم ایران، دین است. همچنین کارشناسانی را در این سالن قرار دادیم تا جوابگوی سوال مخاطبان باشند.
حسن زاده در ادامه یادآور شد: آثار دینی نقش بسیار زیادی در کلیت آثار کشورمان از جمله آثاری که در این سالن ارائه شدهاند دارند که در قالب این شمسه، در این سالن میدرخشند.
سالنی با شمسه قرآنی که جای خالی قرآن در آن احساس میشود
وی با اشاره به آثار ارائه شده در این بخش، افزود: آثار ارائه شده در این بخش، توسط نخبگان این حوزه انتخاب شدهاند که در طول سه سال گذشته به چاپ رسیدهاند.
حسن زاده در پاسخ به این که در میان این آثار، ترجمه قرآن نیز دیده میشود یا خیر، گفت: آثاری را در حوزه دین به معرض دید گذاشتهایم، ولی بخش ویژهای برای قرآن کریم در نظر نگرفتیم.
وی با بیان این مطلب افزود: آثار ارائه شده در این فضا، آئینهای است از آنچه در حوزه نشر اتفاق افتاده است، ولی منتخبان بخش ترجمه جایزه کتاب سال در میان آنها نیست. در عین حال آثار قرآنی را در میان آثار دینی ارائه کردهایم.
مسئول سالن تولید علم با اقرار به اینکه تقسیم بندی این سالن جایی برای قرآن و حدیث ندارد و آثار دینی در شمسه ارائه شدهاند، تصریح کرد: بیشتر به کتب دینی پرداخته شده است.
علوم قرآنی جایی در سالن تولید علم ندارند
ظاهر امر نشان میدهد که کتب علوم قرآنی در این میان جایی ندارند و طبق گفتارهای مسئول سالن تولید علم، علم فقط به آن مباحثی اختصاص دارد که ساخته و پرداخته دست بشر است؛ ولی مگر این نیست که مباحث بسیاری از علوم در قرآن نهفته است و آیا علوم قرآنی در این مباحث جای نمیگیرند؟
در ادامه بازدید از این سالن، به اسناد ملی بر میخوریم. اسنادی که در میان آنها، 15 سند که به تصویب نهادهای سیاستگذار و عالی جمهوری اسلامی رسیدهاند جای دارد. جالب اینکه این اسناد در داخل شمسه قرآنی جاگذاری شده اند و همین نکته جای سوال است که مگر نه این است که شمسه قرآنی برای این منظور بنا شده که قلب علم ایران قرآن است، پس این اسناد در میانه آن چه میکند؟
میزگردهایی بررسی چالشها
روزانه و در طول برپایی نمایشگاه کتاب، میزگردهایی برای علوم مختلف از سلولهای بنیادی و علوم شناختی، مهندسی فرهنگی و ... برپا میشد تا طی آنها، موضوع به بحث گذاشته شود و راهکارها و چالشها بررسی شوند؛ ولی قرآن کریم در این میان جایگاهی نداشت و این جز مهجوریت قرآن معنای دیگری ندارد.
شاید در کنار برپایی این بخش نوپای نمایشگاه کتاب، لازم بود تدابیر بهتری اندیشیده شود تا برای بزرگترین رویداد فرهنگی کشورمان که در قلب ام القرای جهان اسلام برگزار می شود، نقش پررنگ تری برای قرآن کریم قائل شوند.