به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، کتاب «قرآن؛ تفاسیر جدید مسلمانان»، عنوان کتابی از ماسیمو کامپانینی، استاد دانشگاه ناپل ایتالیاست که سال 2011 میلادی توسط انتشارات راتلج چاپ شده است و هم اکنون توسط علی شریفی در دست ترجمه است.
براساس این گزارش، کامپانینی که استاد تاریخ کشورهای عربی در دانشگاه ناپل است، کتاب دیگری نیز با عنوان «قرآن؛ مبانی» در سال 2007 نوشته است.
شریفی در گفتوگو با ایکنا درباره ویژگیهای کتابی که دردست ترجمه دارد، اظهار کرد: در کتاب «قرآن؛ تفاسیر جدید مسلمانان» به نحوه تفسیر مسلمانان از قرآن در قرون بیست و بیست و یک، نگاهی داشته است. وی پس از بررسی رویکردهای متقدم به تفسیر، مانند رویکرد سلفیگری، به رویکردهای جدید تفسیری از جمله سیدقطب و طرفدارانش و امام خمینی(ره)، شهید مطهری، طالقانی و... پرداخته است.
وی افزود: این کتاب در چهار فصل تدوین شده است که در فصل اول با عنوان «تفسیر سنتی» به بررسی تفاسیر سلفیه، تفاسیر روایی و تفسیر علمی پرداخته شده است. در فصل دوم که «معنون به قرآن به مثابه متن، گفتمان و ساختار» نام گرفته است، مباحثی همچون «تفسیر ادبی قرآن»، «بحثهای نگرش تاریخی و هرمنوتیکی به قرآن»، «تفسیر موضوعی قرآن» و «نظم قرآن» مورد بررسی قرار گرفته است.
معاون پژوهشی اسبق دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم ادامه داد: در فصل سوم این کتاب، به تفسیر سیدقطب و طرفدارن وی پرداخته شده و عنوان فصل چهارم، «قرآن و هرمنوتیک آزادی» است که در این بخش، رویکردهای اجتماعی امام خمینی(ره)، آیتالله سیدمحمود طالقانی، شهید مرتضی مطهری، مودودی و... به قرآن تبیین شده است.
وی افزود: همچنین دیدگاههای فضلالرحمان و نصر حامد ابوزید نیز در این کتاب مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است.
شریفی در پاسخ به پرسشی درباره هدف خود از ترجمه این کتاب، اظهار کرد: هدف از ترجمه این کتاب، آشنایی با دیدگاهها و رویکردهای متاخر متفکران غرب است؛ چرا که نحوه نگاه آنها به مباحث تفسیری و روند تکاملی آن که از دریچه بروندینی نگریستهاند، میتواند در تنطیم رویکردهای جدید ما راهگشا باشد. البته کامپانینی، افرادی همانند سیدقطب و ... را با نگاه خود، افرادی رادیکال و بنیادگرا نامیده است که طبعا این رویکردها نیز میتواند از دیدگاه مکتب ما مورد نقد قرار گیرد.
وی در پایان عنوان کرد: تاکنون بخش اعظمی از این کتاب ترجمه شده و در مواردی نیز که رویکردهای مولف مورد قبول نبوده، در پاورقی توضیحاتی آورده شده است.
وی در مورد زمان نشر و ناشر آن نیز گفت: هنوز با هیچ ناشری در این زمینه صحبت نشده است.