به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، برنامه رادیویی «افق» روز گذشته با حضورناصر بابامحمدی، مدیر انتشارات اسوه و حسن تفکری، مدیر انتشارات تلاوت، با موضوع بررسی مشکلات حوزه نشر کتب قرآنی و دینی به روی آنتن شبکه رادیویی قرآن رفت.
در ابتدای این برنامه محمدرضا پورمعین، مجری ـ کارشناس برنامه، از مهمانان حاضر در برنامه خواست تا به معرفی انتشارات خود بپردازند .
«اسوه»؛ انتشار 5 میلیون جلد قرآن در سال
بابامحمدی، مدیر انتشارات اسوه، درباره فعالیت این انتشارات گفت: با توجه به نیازی که پس از انقلاب اسلامی در کشور احساس شد و مقام معظم رهبری نیز در سال 1368 در جمع قاریان قرآن بر راهاندازی مرکز قرآنی تأکید داشتند، اولین جایی که به فرمایشات مقام معظم رهبری لبیک گفت، سازمان اوقاف بود که به راهاندازی انتشارات اسوه اقدام کرد. در این انتشارات سالیانه پنج میلیون جلد در حوزه قرآنی و دینی به چاپ میرسد.
راهاندازی «تلاوت» با هدف خدمترسانی در حوزه کتب قرآنی
همچنین، حسن تفکری، مدیر انتشارات تلاوت، در ابتدای سخنان خود گفت: از سال 84 یک احساس نیازی ایجاد شد تا مرکزی به منظور خدمترسانی در حوزه کتب قرآنی و دینی راهاندازی شود و کتب قرآنی و دینی مورد نیاز مردم را منتشر کند که براین اساس سازمان دارالقرآن با راهاندازی انتشارات تلاوت، فعالیتهای خوبی در سطح کشور انجام داد.
وی افزود: سالیانه تیراژ چاپ کتاب و قرآنهایی که در انتشارات تلاوت به چاپ میرسد، حدود یک میلیون جلد است که این قرآنها با قیمت تمام شده در اختیار مردم قرار میگیرد و از نظر کیفی در سطح بالایی قرار دارد.
تفکری با اشاره به دورههای تربیت مربی قرآن که از سوی سازمان دارالقرآن الکریم برگزار میشود، گفت: این دورههای آموزشی نیازمند کتابها و منابع آموزشی هستند؛ براین اساس کتابهایی را چاپ رسانده و در اختیار مربیانی که در این دورههای آموزشی شرکت میکنند، قرار میدهیم.
دخالتهای زیادی در چاپ قرآن صورت میگیرد
مدیر انتشارات تلاوت اظهار کرد: ما در سازمان داراالقرآن آماری داشتیم که هفت میلیون قرآن چاپ کردهایم و به نظر میرسد در رابطه با چاپ قرآن دخالتهای زیادی صورت میگیرد؛ وقتی که یک تعداد ناشر داریم که کار تخصصی چاپ قرآن میکنند، یک سری سازمانها و مراکز نیز خودشان مستقیماً وارد کار چاپ قرآن میشوند.
وی افزود: به طور مثال ارتش 100 هزار قرآن میخواهد که برای استقلال بیشتر سعی میکند خودش این قرآنها را به چاپ برساند اما بهترین کار این است که این قرآنها را از انتشارات قرآنی خریداری کند که هم سودی به این انتشارات برساند و هم هزینه کمتری را نیز متحمل شود.
تفکری با اشاره به مشکلاتی که در حوزه حمایت از نشر کتب قرآنی و دینی وجود دارد، گفت: البته ما در بسیاری از مواقع مشاهده میکنیم حتی بنهای خرید کتاب که از سوی وزارت ارشاد در اختیار اقشار مختلف قرار میگیرد، باز هم ایجاد انگیزش برای خرید کتاب و کتابخوانی نمیکند و بسیاری از افراد این بنها را میفروشند تا از پول آن برای سایر مصارف خود استفاده کنند.
راهاندازی کتابفروشی در محلات
وی افزود: ای کاش وزارت ارشاد به جای توزیع بنهای کتاب، کاری میکرد که درهمه محلهها کتابفروشی راهاندازی میشد و در این زمینه طوری برخورد میکرد که اگر کسی این کتابفروشی را راهاندازی کند، تسهیلاتی هم بگیرد و البته در کنار دریافت تسهیلات دیگر نتواند تغییر کاربری دهد. اگر اینطور باشد وقتی مردم در کوچه و خیابان رد شوند و کتابها را ببیند، حتماً خرید میکنند.
در چاپ قرآن به گروه سنی مخاطبان و سلایق آنان توجهی نداریم
در این بخش از برنامه رادیویی «افق» محمدرضا پورمعین، با تأکید بر ضرورت تنوع در چاپ قرآن گفت: تنوع چاپ قرآن و مخاطبشناسی تا حدودی دچار نقصان است و متأسفانه ما در چاپ قرآن خیلی به مخاطب توجه نمیکنیم.
پورمعین افزود: متأسفانه ما در چاپ قرآن بیشتر به سراغ امور فنی، هنری و علمی میرویم و به هیچ عنوان در چاپ قرآن به گروه سنی مخاطبان و سلایق آنان توجهی نداریم. به طور مثال، خیلیها از این موضوع گلهمند هستند که چرا قرآن درشتخط در کشور نداریم؟
گرانی کاغذ؛ مانع چاپ قرآن درشتخط
حسن تفکری در این بخش از برنامه درباره تنوع در قرآنها گفت: ما در انتشارات تلاوت از انواع خطهای کوفی که داریم، یک خط پیرآموز مخصوص افراد مسن بود که از آن برای چاپ قرآنهای درشتخط استفاده میکنیم؛ ما در جامعه قرآنهای درشتخط داریم که تعداد صفحات آن بیشتر است و کلمات آن نیز درشتتر است اما به این دلیل که کاغذ گران است و این قرآنها حجم زیادی دارند تمایل بر این است که قرآنهایی با خط ریزتر چاپ شود.
نیازمند حمایت دولت هستیم
بابامحمدی درباره بحث تنوع در قرآنها گفت: چاپ و انتشار قرآن برای افراد مختلف جامعه باید به قدری تنوع داشته باشد که وقتی کسی یک قرآن تهیه میکند سالیان سال در ذهن او باقی بماند؛ برای این کار باید همراهی و حمایت دولت هم باشد. در انتشارت اسوه قرآنهای درشتخط داریم که در قطع رحلی با 800 صفحه به چاپ میرسند.
وی افزود: یک قرآن حروف خوانا چند وقت پیش وارد بازار شد برای مبتدیان قرائت قرآن که تا الان هم مخاطبان زیادی داشته است؛ آموزش و پرورش با همکاری سازمان دارالقران و وزارت ارشاد باید این را در جامعه جا میانداخت که در این بحث ناهماهنگی وجود داشت و این اتفاق نیفتاد.
بابامحمدی درباره مهمترین عواملی که باعث رکود چاپ قرآن در کشور میشود، گفت: اگر هر مؤسسهای واقعاً تلاش کند، مشکل خاصی در حوزه چاپ قرآن وجود نخواهد داشت. ما هر جا قدم برداشتهایم، همیشه قرآن عنایات ویژهای را شامل حال ما کرده و مشکل خاصی نداشتهایم؛ اگر هم کمبودی بوده از بنده یا دوستان ما بوده است.
دولت کاغذ را با قیمت مناسب در اختیار ناشران قرار دهد
وی افزود: چند سال پیش قرار شد مؤسسهای با عنوان «مرکز اتحادیه ناشران قرآنی» با هدف وارد کردن کاغذ مورد نیاز چاپ قرآن راهاندازی شود و مصوب شد کاغذی که برای چاپ قرآن مورد نیاز است با 10 درصد تخفیف در اختیار ما قرار گیرد. بعدها وزیر ارشاد گفت که ما کاغذ مورد نیار را تهیه میکنیم و همین مسئله موجب شد تا نتوانیم از آن کاغذ استفاده کنیم. دولت باید کاغذ مورد نیاز را با قیمت مناسب در اختیار ما قرار دهد تا این تنوعبخشیها هم وجود داشته باشد.
وی افزود: در نمایشگاه قرآن، قیمت پشت جلد قرآن کمتر از نصف است؛ بیشتر ناشران قرآنی به پول فکر نمیکنند و به فکر ترویج قرآن در جامعه هستند. دولت هم باید این عنایت را داشته باشد تا در حوزه کاغذ و تهیه رول اقداماتی انجام دهد. یک دستگاه رول در کشور 10 میلیارد تومان تمام میشود، آیا این در توان نظام جمهوری اسلامی نیست که این رول را تهیه کند؟
همچنین، حسن تفکری درباره مشکلات حوزه نشر قرآنی و دینی گفت: از نظر تنوع، قرآنهای چاپی ما تنوع خوبی دارند و در جهان اسلام بینظیر هستیم. ناشران ما نیز افتخار میکنند که در راه خدمت به قرآن هستند اما یکی از مشکلات در حوزه چاپ کتب قرآنی و دینی این است علاوه بر چاپخانههای قرآن که باید قرآن چاپ کنند، سایر مراکز نیز قرآن چاپ میکنند.