کد خبر: 1407599
تاریخ انتشار : ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۰
حبیب ایل‌بیگی:

تولیدات انجمن سینمای جوان در دو سال گذشته افت کیفی داشته‌اند

گروه هنر: مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران تأکید کرد: متاسفانه در ارزیابی‌های انجام شده مشخص شده تولیدات این انجمن در سال‌های 91 و 92 افت کیفیت داشته‌اند.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری گردهمایی‌های سالانه فیلمسازان و عکاسان با حضور حبیب ایل بیگی مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران، فرید فرخنده‌کیش قائم مقام مدیر عامل انجمن سینمای جوانان و سعید پوراسماعیلی معاون فرهنگی آموزشی انجمن امروز 27 اردیبهشت ماه در محل این انجمن برگزار شد. ایل بیگی در ابتدای این جلسه ضمن تبریک روز ارتباطات به خبرنگاران، اهالی رسانه و روابط عمومی ها گفت: گردهمایی سالانه فیلمسازان و عکاسان از 4/2/93 تا 6/4/ 93 با حضور 1378 هنرجوی فیلمساز و 1767 فیلم و همچنین 992 عکاس و 2364 عکس و تعداد 147 ورکشاپ با موضوعات نقد فیلم، تصویربرداری، فیلمنامه نویسی، عکاسی، تدوین، نقد فیلم، فیلمسازی و... در 59 شهر در حال برگزاری است.

وی افزود: به همین دلیل، گروه های کارشناسی مختلف با حضور فعالان حوزه فیلم کوتاه و عکس تشکیل شد تا وضعیت انجمن در حوزه هایی چون آموزش، تولید و عرضه فیلم کوتاه و عکس و وضعیت جشنواره ها و سایر رویدادهای مرتبط با این حوزه به نوعی آسیب شناسی شود، اما متاسفانه حاصل این ارزیابی همه جانبه و مستدل که با حضور هنرمندان این عرصه انجام شد به نتایج مناسبی منجر نشد.

ایل بیگی تصریح کرد: بررسی ها نشان داد که از نظر کیفی فیلم های تولید شده در سال های 91 و 92 با افت محسوسی رو به رو شده اند و منحنی تولیدات فیلم کوتاه از منظر کیفیت سیر نزولی پیموده است و به یقین این تولیدات را نمی توان منبع مناسبی برای عرضه داخلی و خارجی فیلم کوتاه دانست.

تغییر نظام آموزشی انجمن

مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران ادامه داد: در دوره اشاره شده، با توجه به تغییر نظام آموزشی انجمن سینمای جوان و تاکید بر مباحث تئوریک و عدم تکیه بر آموزش های تجربی و عملی و عدم بهره گیری از کارگاه های آموزشی در عمل شاهد نتایج مثبتی نیستیم. باز هم تاکید می کنیم این ارزیابی ها از نشست های اعضای انجمن با فعالان فیلم کوتاه و عکس، اساتید، هنرجویان، فیلمسازان و پیشکسوتان این حوزه بدست آمده است. البته این بررسی همه جانبه علاوه بر موارد اشاره شده ، حاوی نتایج دیگری هم بود که قطعا می تواند ما را برای تبیین راهکارهای عملی کوتاه مدت و بلند مدت برون رفت از شرایط موجود و طراحی نقشه راه یا استراتژی انجمن کمک کند.

وی یکی از نتایج دیگر این ارزیابی ها را بررسی فعالیت دفاتر انجمن سینمای جوان در شهرستان ها دانست و افزود: در این بخش متاسفانه به آمارهای چندان مطلوبی نرسیدیم. بر اساس اطلاعات موجود و مستند از 59 دفتر انجمن در شهرستان ها برخی که عملا تولید فیلم نداشته اند و تنها 5 درصد از آن ها تولیداتشان متوسط به بالا ارزیابی شد که آمار قابل قبولی نیست و نسبت به سال های گذشته افت محسوسی دارد. از سوی دیگر، ما فکر می کردیم حداقل جنبه های کیفی تولیدات سال 92 وضعیت بهتری از سال 91 داشته باشد که در عمل این تصور باطل شد و وضعیت سال 92 به مراتب وخیم تر از سال قبل بود.

ایل بیگی اضافه کرد: با این شرایط، ارزیابی های صورت گرفته در بخش تولید فیلم کوتاه در سال های اشاره شده را به شکلی تخصصی گسترش دادیم تا به دورنمایی از وضعیت عوامل دست اندرکار تولیدات فیلم کوتاه برسیم. یعنی زیر مجموعه ها را بررسی کرده و مثلا در فیلم ها به صورت تخصصی کار هنرمندان مربوط رشته های مختلف مثل فیلمنامه، کارگردانی، بازیگری، تدوین، تصویر برداری و... سنجیدیم تا از این طریق استعدادها را شناسایی کرده و زمینه حمایت از آن ها را برای آثار بعدی و همچنین برای عرضه و حضور در رویدادهای داخلی و خارجی فراهم کنیم.

بررسی مشکلات و نقاط ضعف انجمن

مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران در ادامه یادآور شد: در بررسی مشکلات و نقاط ضعف دفاتر انجمن سینمای جوان در شهرستان ها، مهمترین نکته ای را که می توانم ذکر کنم وابستگی بیش از حد آن ها به ستاد مرکزی و عدم هویت و استقلال آن هاست که این مقوله به ویژه به امر آموزش لطمه زده است. به دلیل واگذار نشدن امور آموزش به دفاتر و عدم مشارکت فراگیر آنها در تعیین سرفصل ها و چگونگی تدریس، نوعی ایستایی و رکود در این حوزه دیده می شود. در واقع، با این شرایط، می توان گفت در سال های اخیر ستاد مرکزی، امکانات و نیروی انسانی را در تمامی مناطق به یک شیوه یکسان و با دخالت در تمامی سطوح در امر آموزش به کار گرفته و در نهایت با توجه به عدم شناخت کافی و تنوع شیوه های تدریس، به نتیجه مطلوبی منجر نشده که قطعا این امر به دانش آموختگان زیادی در سطح کشور لطمه زده است. بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی اشاره شده از هنرجویان سال های اخیر، بسیاری از افراد تاکید داشتند که این دوره ها خسته کننده و فاقد جذابیت و تاثیرگذاری لازم و در آنها اصل، گرفتن نمره بوده است.

ایل بیگی با اشاره به اینکه اگر امر آموزش بیشتر بر فیلمسازی به شیوه سینمای کوتاه و به عنوان یک سینمای مستقل از تلویزیون و سینمای حرفه ای متکی بود، از نظر کیفی شرایط بهتری حاصل می شد، بیان کرد: اما همه این مسائل نشان دهنده یک بحران عمیق در امر آموزش بود که ما تلاش کردیم حتی به سرعت با مشاوره و همفکری از سوی کارشناسان امر آموزش سینما و آشنا با سینمای جوان نسبت به تغییر در شیوه های تدریس و برخی از دروس و سرفصل ها اقدام فوری کنیم به همین منظور در سال جدید، تغییر را از هنرجویان ترم دوم آغاز کردیم تا زمینه جلوگیری از آسیب های آموزشی بیشتر به این هنرجویان فراهم شود.

عدم بهره گیری مطلوب از نیروی انسانی در انجمن سینمای جوانان

وی در جمع خبرنگاران اعلام کرد: متاسفانه در این دوران از ظرفیت مدیریت و نیروهای انسانی دفاتر به گونه ای مطلوب استفاده نشده است و این افراد بیشتر به کارمندانی مبدل شده بودند که تنها کار عمده آن ها تهیه گزارش های روزانه از کارها و ارسال آن به ستاد مرکزی بوده است و این نیروها اجازه تدوین برنامه و مذاکره برای مشارکت با نهادهای مختلف و جذب حمایت و دیگر امور را به صورت مستقل نداشتند. عدم مشارکت آنها در بیشتر امور به نوعی مانع تاثیرگذاری دفاتر شده بود و ما بعد از آسیب شناسی از اساتید، هنرجویان، فیلمسازان، پیشکسوتان، خواستیم تا انتقادات، پیشنهادات و مباحث خود را در خصوص مشکلات حوزه آموزش و دیگر حوزه ها از جمله تولید و عرضه مطرح کنند تا هر تغییر بر اساس خواسته ها و نیازهای واقعی حوزه فیلم کوتاه و فعالان آن باشد.

مدیر عامل انجمن سینمای جوان ادامه داد: هدف اصلی ما از برگزاری این نشست خبری، بیشتر اطلاع رسانی در خصوص یک برنامه جامع و سراسری ملی به نام گردهمایی فیلمسازان و عکاسان است که از سوی 52 دفتر انجمن برگزار می شود، اما برای توضیح در این خصوص نیاز بود که مقدمه ای درباره شرایط موجود منعکس شده تا اهالی رسانه از توان و ظرفیت انجمن در برگزاری چنین برنامه هایی مطلع شوند.

وی تصریح کرد: باید توجه داشت سینما برای رشد خود نیازمند فضاهای نمایشی و فرهنگی است. یعنی پاتوق ها یا محافل غیر رسمی سینمایی و فرهنگی می تواند عامل ارتباط علاقمندان شده و در نهایت تفکرات آن ها را برای حضور در این حوزه تقویت کند. یکی دیگر از مشکلات این حوزه بر اساس بررسی های ما، کاهش محسوس تعداد پاتوق های سینمایی در شهرستان ها و به نوعی تمرکز آن ها در مرکز بود. در تهران رویدادهای مختلفی با موضوع فیلم کوتاه برگزار می شود، اما بررسی های ما نشان داد که این گونه رویدادها طی سال های اخیر در دیگر شهرها به حداقل رسیده اند.

گردهمایی سالانه فیلمسازان و عکاسان

مدیر عامل انجمن سینمای جوانان ایران گفت: گردهمایی های سالانه فیلمسازان و عکاسان جریانی است که گام نخست در شکل دهی فضاهای تخصصی هنری و پاتوق های سینمایی به شمار می رود. هفته های فیلم و عکس که به نمایش فیلم های مناطق مختلف با حضور هنرمندان، پیشکسوتان و مخاطبان بومی می پردازد از ابعاد مختلف می تواند جریان تاثیرگذاری باشد. مثلا یک کارکرد آن بحث آموزش است و فیلمسازان می توانند با رجوع به اساتید این رشته در فضای تخصصی موجود، نقاط ضعف و نقاط قوت کار خود را شناسایی و اطلاعات جدید را در ادامه فعالیت به کار گیرند. از سوی دیگر، این برنامه امکان ارتباط فیلمسازان با مخاطبان منطقه خود و به اصطلاح مخاطبان بومی را فراهم می کند و مقدمه ای است برای جشنواره های استانی سینمای جوان. در واقع، این گردهمایی ها نقش هیات انتخاب اولیه جشنواره های استانی را ایفا می کنند و بخشی از آثار به نمایش درآمده در آن ها، پس از بررسی کارشناسان در جشنواره های استانی حضور می یابند.

وی افزود: همانطوریکه جشنواره های استانی فیلم و عکس انجمن سینمای جوان، مقدمه ای هستند برای جشنواره های فیلم و عکس منطقه ای و در نهایت این رویدادهای آخر مقدمه ای برای جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران محسوب می شوند و بخشی از فرآیند انتخاب فیلم ها برای جشنواره فیلم کوتاه تهران در این مسیر صورت می گیرد که باعث می شود هیئت انتخاب جشنواره با تعداد کمتری از فیلم ها رو به رو شده و تعجیل و شتاب زدگی در کار به حداقل رسد.

ایل بیگی نکته قابل تامل در خصوص گردهمایی سالانه فیلمسازان و عکاسان، برگزاری این رویدادها به صورت غیر رقابتی برشمرد و اضافه کرد: همه فیلمسازان شهرستانی می توانند بدون گزینش اولیه در این گونه رویدادها حضور یابند و بدون داوری فیلم خود را به نوعی با داوری مردم بومی و نزدیکان بینند که قطعا نوعی تشویق و ایجاد انگیزه برای آن ها محسوب می شود. می توان گفت گردهمایی فیلمسازان و عکاسان نخستین مرحله حضور جدی هنرجویان و علاقمندان به سینما برای فعالیت در این حوزه است و مقدمه ای برای فعالیت در سینما. قطعا استعدادها در این رویدادها کشف شده و طی یک فرآیند منطقی و با گذراندن مراحل بعدی به فعلیت می رسند.

ایل بیگی توضیح داد: انجمن سینمای جوانان ایران در رویکرد اخیر خود تلاش می کند تا در حوزه سینما یعنی هنر هفتم که نشانه هایی از تمامی هنرهای پیشین را در بردارد با نگاهی ملی و متکی بر عدالت و تمرکز زدایی، فرصت ها و امکانات و تجهیزات خود را در سراسر کشور به کارگیرد و در حد بضاعت خود فرصت لازم برای شکوفایی استعدادهای جوانان این سرزمین در تمامی نقاط کشور را فراهم کند. این هدف را می توان هدفی غایی و متعالی برشمرد که البته نیاز به برنامه ریزی های جامع و بلند مدت و شکل گیری عزمی ملی در تمامی گروه های فعال در سینما دارد، اما انجمن سینمای جوانان ایران در اولین اقدام خود تلاش کرده تا با برگزاری هفته های فیلم و عکس در شهرهای مختلف نخستین قدم ها را در این حوزه بردارد تا حداقل مقوله هایی چون تولید و نمایش فیلم کوتاه و آموزش در سراسر کشور به یک جریان عمومی و هدفمند مبدل شود.

روند آموزش در انجمن سینمای جوانان

سعید پوراسماعیلی معاون فرهنگی آموزشی انجمن سینمای جوانان نیز در ادامه این نشست درباره روند آموزشی انجمن در پاسخ به خبرنگاران بیان کرد: اگر 12 نمره عملی بگذاریم، اما دوربین و وسایل سینمایی را در اختیار هنرجویان قرار ندهیم هر نوع اقدام ما بی فایده است. به نظر من باید این نسل و جوانان را در حین دویدن و راه رفتن آموزش داد نه اینکه بگویم بنشین تا به تو سینما آموزش دهم. معتقدم در عصر حاضر موبایل‌ها بهترین دوربین ها هستند و سینما به همین اندازه ساده شده است.

وی ادامه داد: اتقاق خوشایندی دوره جدید این است که در انجمن سینمای جوان بیش از فیلمساز عوامل سینمایی تربیت خواهد شد و در دوره‌های تکمیلی آموزش‌های تخصصی ارائه می شود.

فرید فرخنده‌کیش قائم مقام مدیر عامل انجمن سینمای جوانان نیز در پایان این جلسه تاکید کرد: اولین کاری که باید در انجمن صورت بگیرد بازگشت هویت به آن است. این انجمن طی سال‌های گذشته دچار رکود کمی و کیفی به شکل کلان شده است که فکر می‌کنم با رویکرد جدید بتوان دفاتر انجمن را به عنوان بالهای اجرایی معاونت سینمایی در استان‌ها قوت داد. ما در این حوزه از یک روش پلکانی و گام‌های متفاوت استفاده می‌کنیم تا شادی و خودباوری را به دفاتر و فیلمسازان جوان برگردانیم و این شادی با هفته‌های فیلم و عکس شروع شده است. در گام‌های متفاوت سعی می‌کنیم جشنواره استانی را که نخستین گام در نگاه رقابتی هر استان‌هاست و همچنین جشنواره منطقه‌ای که در آن کشور را به چهار قسمت جغرافیایی تقسیم کرده ایم تا به تعادل بخشی این دفاتر کمک کنیم داشته باشیم و خروجی این گام‌ها را در جشنواره بین المللی فیلم کوتاه دنیال می‌کنیم. با این کار می‌توانیم بخشی از خوراک جشنواره فیلم کوتاه را تامین کنیم.

captcha