کد خبر: 1407754
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰:۰۶
حجت‌الاسلام قرائتی تأکید کرد:

لزوم حفظ نشاط در مساجد/ مساجد نباید به غمکده تبدیل شود

خبرنگاران افتخاری/ محمود لطفیان: رئیس ستاد اقامه نماز کشور گفت: باید خنده را غیر از ایام سوگواری جزو فرهنگمان بیاوریم. برای حفظ اصل نشاط در مساجد نکاتی مانند استفاده از مؤذن خوش صدا، معطر کردن مساجد و... مورد توجه قرار گرفته شده است تا مساجد تبدیل به غمکده نشود.

به گزارش خبرنگار افتخاری خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، حجت‌الاسلام والمسلمین قرائتی، رئیس ستاد اقامه نماز کشور جمعه، 26 اردیبهشت‌ماه در جمع تعدادی از طلاب و ائمه جماعت شهر قم با اشاره به اینکه اصلاح و رشد امور ما در ارتباط با خدا در اقامه نماز و مسجدمحوری خلاصه می‌شود، گفت: آنهایی که ارتباطشان با خالق هستی بیشتر است از آرامش بالایی برخوردار هستند.

وی افزود: از اصول کار فرهنگی، اصل دوری از هزینه‌های زائد، ماندگاری، حفظ نشاط و شادابی، بهره‌گیری از قالب‌های متنوع و مناسب و تبدیل تهدید‌های فرهنگی به فرصت‌های تبلیغی، اصل جلب مشارکت مردم و اصل حفظ مرکزیت مسجد است.

حجت‌الاسلام قرائتی در مورد اصل جلب مشارکت مردم، گفت: اگر می‌خواهیم مسجد شلوغ شود، باید دیگران را هم به حساب بیاوریم و دیگران را هم در کار خود شریک کنیم. خدا برای اینکه نام شهدا همیشه زنده باشد، پیشنهاد یک کار ارزان را داده و آن همراه داشتن مُهر کربلا است.

وی عنوان کرد: درحال حاضر برای حفظ یاد شهدا و شعائر دینی، هزینه‌های زیادی می‌شود. هر جا که عکس شهیدی را دیدید، یک صلوات به او هدیه کنید که طبق آیه 86 سوره نساء که می‌فرماید «فَحیّوا باَحسَن»، شهدا نیز چون زنده هستند هدیه خوبی به تو خواهند داد.

رئیس ستاد اقامه نماز کشور بیان کرد: در برخورد با افراد بیشترین پرسشی که مطرح می‌کنند این است که چرا طی این 30 سال فعالیتی که داشته‌ام تخته سیاه من تغییری نمی‌کند؛ در واقع هدف من از این کار این است که می‌خواهم ثابت کنم با ساده‌ترین امکانات نیز می‌توان کار میلیونی و مفید کرد. ما فکر می‌کنیم که حتماً باید امکانات مدرن باشد، خوب است که برخی از هزینه‌ها را کم کنیم و به جای آن یک مسجد در روستا بسازیم و یا آن را تجهیز کنیم.

وی در بیان اصل ماندگاری، گفت: در عیادت از بیمار یا خانمی که زایمان کرده می‌توان به جای دسته‌ گلی که به‌زودی از بین می‌رود کتاب مرحوم فلسفی را هدیه داد و یا برای زوج جوانی کتاب آئین همسرداری را هدیه داد تا ماندگار باشد و در زندگی اشخاص تأثیر مثبت به یادگار بگذاریم.

حجت‌الاسلام قرائتی به تشریح اصل حفظ نشاط و شادابی پرداخت و افزود: در برگزاری کلاس‌های درس، دعا، جلسات فرهنگی و مراسم‌ در مساجد، مدت زمانی که باید برای حفظ نشاط مورد توجه قرار گیرد نباید بیشتر از 20 دقیقه باشد که موجب کسالت و دلزدگی افراد شود. تنها در صورتی می‌توان زمان جلسات را زیاد کرد که جو آن کلاس یا مراسم با خنده و نشاط همراه باشد.

وی ادامه داد: ما باید خنده را غیر از ایام سوگواری جزو فرهنگمان بیاوریم. خنده در سخنرانی مانند استراحت بین راه در سفرهای طولانی است که اگر نباشد مسافر را خسته کرده که برای تجدید قوا باید حداقل دو روز استراحت کند. حتی برای حفظ اصل نشاط در مساجد نکاتی مانند استفاده از مؤذن خوش صدا، معطر کردن مساجد، پوشیدن لباس‌های زیبا توسط مراجعه‌کنندگان مورد توجه قرار گرفته شده است تا مساجد تبدیل به غمکده نشود.

این مقام مسئول با بیان اینکه اصل دیگر از اصول کار فرهنگی و قرآنی اصل بهره‌گیری از قالب‌های متنوع و مناسب است، گفت: اصل تنوع باید مورد توجه قرار گیرد و در انجام کارها قالب‌ها را عوض کرد تا از یکنواختی خسته نشویم. درباره مسجدی که نمازگزاران زیادی به آن مراجعه می‌کردند پرسیدم که علت را علاوه‌ بر ارتباط چهره به چهره امام جماعت با جوانان محل، خواندن یک سوره از قرآن کریم با صوت زیبا پس از حمد عنوان کردند.

وی با اشاره به اینکه در قرآن کریم نیز در سوره اسراء آیه 41 به تغییر دائمی قالب اشاره شده است، اظهار کرد: به‌طور مثال هیئت امنای مساجد باید هر چند سال یکبار عوض شود که اعضای آن نیز باید هم از افراد سالخورده و دارای تجربیات باشد و هم از جوانان انتخاب شود. خداوند نیز در سوره بقره آیه 125 به ابراهیم 100 ساله و اسماعیل 13 ساله اشاره می‌کند. همچنین باید در بین اعضای هیئت امنا از بانوان استفاده شود همان‌طور که حضرت مریم جزو خادمان مسجد‌الاقصی بود.

حجت‌الاسلام قرائتی بیان کرد: نکته دیگر بهره‌گیری از امکانات دیگران است؛ به‌طور مثال چه ارتباطی بین ارشاد و شهرداری در مورد فرهنگ عمومی شهروندان یا آموزش و پرورش با مساجد و امامزاده‌ها است؟ آموزش و پرورش هم کار فرهنگی و عمومی می‌کند، بسیاری از مسائل فرهنگی و عمومی باید از کتاب‌های آموزش و پرورش وارد شود. تعاون در انجام امور بسیار مثمرثمر است.

ترویج نماز و اقامه آن تعطیل‌بردار نیست

وی در پاسخ به پرسشی در مورد صدا و سیما و رسانه‌ها، عنوان کرد: همان‌طور که برنامه «دکتر سلام» داریم، برنامه‌ای نیز برای بیان مسائل فقهی و پاسخگویی به شبهات نیاز است. هنرمندان همت کنند و برنامه‌هایی با عنوان هزار نعمت بسازند تا از این طریق تمامی مخاطبان را آموزش داده و خداشناسی و خشوع را برای نمازخوان کردن افراد افزایش دهیم. برنامه‌های فرهنگی ــ هنری باید به‌گونه‌ای باشد که مردم بیشتر شکرگزار خداوند باشند که البته در این مسیر باید از ائمه اطهار(ع) و خداوند کمک طلبید.

رئیس ستاد اقامه نماز کشور با اشاره به اینکه در قرآن 350 مطلب به هم پیوسته و مرتبط داریم که یکی از آنها نماز و زکات است، یادآور شد: کوتاه‌ترین و سالم‌ترین راه رسیدن به معنویات در ارتباط با خدا، نماز عاشقانه و آگاهانه است و دعوت مردم به نماز باید با اخلاص و عمل به آن متجلی شود و تقدیر از فعالان امر نماز نشانگر اتمام رسالت ما در امر نماز نیست.

وی در پایان بیان کرد: در حوزه نماز و تفسیر قرآن باید به سمت پیشرفت و انعکاس دستاوردهای نماز و قرآن به جامعه و جهانیان پیش رویم. ترویج نماز و اقامه آن تعطیل‌بردار نیست.

captcha