سیدعلی کاشفی خوانساری در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره مشکلاتی که نویسندگان حوزه کودک و نوجوان با آن روبرو هستند، گفت: نویسندگان کتابهای دینی و قرآنی که در حوزه کودک و نوجوان فعالیت میکنند، با مشکلاتی روبرو هستند که یکی از آنها حمایت نشدن از آثار این حوزه در مقایسه با حمایت از آثار دیگر حوزهها است.
خلق آثار ضعیف، مخاطبان را دل زده کرده است
وی با بیان این مطلب از آسیبهای موجود در این حوزه یاد کرد و افزود: ناشران ضعیف با استفاده از احساسات مذهبی مردم، اقدام به خلق و انتشار آثار ضعیف و کمارزش کردهاند که همین موضوع باعث دلزدگی مخاطب میشود.
کاشفی پیشنهاد کرد که برای رفع این آسیبها، سختگیری بیشتری در حوزه نشر کتابهای دینی صورت گیرد تا آثاری که از نظر ادبی و تصویرگری ضعیف هستند، منتشر نشوند که به دین لطمه نزنند.
گلایه از ایجاد احساس کاذب اشباع توسط رسانه ملی
وی همچنین از اینکه به واسطه تبلیغات مستقیم در صدا و سیما، یک احساس کاذب اشباع به وجود آمده است که گویی دیگر به اندازه کافی در این زمینه اثر خلق شده است و نیازی برای نگارش و خلق آثار جدید نیست، به عنوان دیگر آسیب این حوزه یاد کرد.
به گفته این نویسنده دینی، چنین مواردی سبب شده است تا شاهد نشر آثار با کیفیت و متعالی در حوزه ادبیات دینی کودک و نوجوان نباشیم. در این راستا با تغییر و اصلاح سیاستهای حمایتی، هدایتی و نظارتی میتوان شاهد رونق گرفتن و شاداب شدن این عرصه بود.
نقش حمایتی معاونتهای وزارت ارشاد
کاشفی با اشاره به نقش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که بسیار اساسی و حساس است، گفت: هر دو معاونت فرهنگی و قرآن و عترت این وزارتخانه باید بسته کامل حمایتی و هدایتی را تعریف کنند. تشکلهای صنفی نویسندگان و ناشران نیز باید اهتمام جدیتری در این عرصه داشته باشند.
وی با تأکید بر اینکه مطبوعات و رسانهها هم اهمیت این موضوع را باید به صورت پیوسته یادآور شوند، افزود: رسانهها نیز باید درباره کتابهای جدید اطلاعرسانی کنند. همچنین تصویرگری باید جذاب باشد. متأسفانه بسیاری از تصویرگریهای کتابهای دینی غیرجذاب، کلیشهای و حتی تداعیکننده خشونت هستند؛ برای مثال غیرجذابترین چهرهها را میگذارند یا شتر و خار و خاشاک و لباس عربی به تصویر میکشند و فضای شاد و معنوی را کمتر مشاهده میکنیم.
کاشفی اظهار کرد: با برگزاری جلسات تخصصی و کارشناسی این ذهنیت که تصویرگر باید با شنیدن یک موضوع مذهبی به سراغ کلیشههای رایج همچون بیابان و شتر برود، تلطیف میشود؛ تصویرگر باید بداند که میتوان تصاویر حاوی احساس لطیف و دوستداشتنی را همراه قصههای دینی ارائه کرد.