کد خبر: 1409814
تاریخ انتشار : ۰۳ خرداد ۱۳۹۳ - ۰۱:۳۶
اسدپور تأکید کرد:

جای خالی متخصصان دینی در فضای مجازی/ هدایت کاربران به جای نفی استفاده

گروه فضای مجازی: عضو هیئت علمی دانشکده فنی دانشگاه تهران از ضرورت حضور متخصصان دینی در فضای مجازی و هدایت افراد به مسیر درست سخن گفت و افزود: متخصصان دینی در حقیقت متخصصان فرهنگی ما هستند که باید در این حوزه وارد شوند.

مسعود اسدپور، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به سوءاستفاده‌های نامناسب از فضای مجازی، اظهار کرد: استفاده از امکانات فضای مجازی به شخصیت کاربران مربوط می‌شود که تا چه اندازه از آزادی فراهم شده در فضای مجازی درست یا نادرست استفاده می‌کنند.
وی با اشاره به این موضوع که هر کاربر بر اساس فرهنگ خود، از امکانات این فضا استفاده می‌کند، گفت: هر کاربر در وهله اول ممکن است رفتارهای زودگذری از خود نشان دهد به این معنی که ابتدا به دلیل جدید بودن تکنولوژی، فرد آنقدر خود را مشغول می‌کند اما پس از آنکه لذت و تازگی‌اش از دست برود، آن را رها می‌کند که البته استفاده از امکانات تا این اندازه طبیعی است.

رفتارهای زودگذر کاربران طبیعی است
عضو انجمن حسابرسی فناوری اطلاعات تصریح کرد: در ابتدای ورود و استفاده کاربران از تکنولوژی شاهد رفتارهای زودگذر هستیم و این رفتار هم کاملا طبیعی است که نمی‌توان مانع از استفاده‌ها آنها شد اما اگر این رفتارها بیش از اندازه شد، در آن زمان دیگر عملکرد فرد غیرطبیعی می‌شود و نیازمند آموزش است و در این مرحله فرد نیازمند آموزش و ارتقاس سواد رسانه‌ای خود است.
وی بیان کرد: بسیاری از کاربران وقتی از محدودیت‌های زندگی واقعی وارد دنیای مجازی همراه با آزادی رفتار، بیان و کمترین محدودیت‌ می‌شوند، ممکن است همین شرایط آنها را به سمت رفتارهایی سوق دهد که با زندگی واقعی‌شان در تضاد باشد.
اسدپور ادامه داد: حضور این افراد در فضای مجازی سبب می‌شود که تضادی میان افکار و فلسفه زندگی‌شان ایجاد شود.
وی افزود: حتی بسیاری از افراد که در خانواده‌های مذهبی و با تفکرات مذهبی رشد کرده‌اند، زمانی که وارد چنین فضای مجازی می‌شود، با تضادهای بسیاری روبرو شده و حتی گاهی میان این دو فرهنگ متضاد دچار تردید می‌شوند و نمی‌دانند کدام را انتخاب کنند، بنابراین مزه کردن برخی از رفتارها ممکن است جستجوی کورکورانه باشد.

متخصصان دینی با مطالعه درباره تکنولوژی نظر دهند

عضو هیئت علمی دانشکده فنی دانشگاه تهران تصریح کرد: ما باید در فضای مجازی، متخصصانی داشته باشیم که رفتارها را مطالعه و حتی آینده آنها را پیش بینی کنند و این مشکلات را برای کاربران شرح دهند. برای مثال اگر کسی شریک زندگی‌اش را در دنیای مجازی بیابد با چه مشکلاتی روبرو خواهد شد یا اگر کسی عکس‌های خصوصی‌اش را در این فضا قرار می‌دهد، چه نتایج منفی می‌تواند داشته باشد.
وی بیان کرد: چنین رفتارهای مشابه در فضای مجازی نیازمند آموزش و حتی پیش از آن نیازمند تحقیق است. کسانی که متخصص در زمینه علوم تربیتی، فرهنگی و اجتماعی هستند، حتما باید روی این زمینه وقت بگذارند و مطالعه کنند تا دیگران را از بروز چنین اتفاقاتی مطلع کنند.

جای خالی متخصصان دینی در فضای مجازی
اسدپور با اشاره به جای خالی متخصصان دینی در فضای مجازی گفت: متخصصان دینی در حقیقت متخصصان فرهنگی ما هستند که باید در این حوزه وارد شوند و تحقیق کنند. ما در برخی از موارد، شاهد هجمه‌ای علیه فناوری‌ها به ویژه از سوی متخصصان مذهبی هستیم. متأسفانه آنها بدون آنکه مطالعاتی از این فضا داشته باشند، گاهی بدون آنکه فرصت‌‌ها و تهدیدها را ببینند، عقایدی را پیش می‌برند که سبب می‌شوند تا وارد چنین فضایی نشوند و نتوانند راهکارهای دینی را ارائه دهند.

هدایت را به جای نفی کردن در پیش بگیریم
وی بیان کرد: تا زمانی که متخصصان دینی حتی به صورت ناشناس وارد فضاهایی همچون فیس بوک و شبکه‌های اجتماعی موبایلی نشوند، نمی‌توانند خطرات این تکنولوژی را پیش‌بینی کنند. متخصصان دینی باید حتما وارد شوند و به جای نفی کردن، این فضا را به سمت مسیر درستی هدایت کنند.
وی بیان کرد: متخصصان دینی باید با این فضا آشنا باشند تا بتوانند آموزش‌های صحیح را به کاربران ارائه کنند. در دوره‌ای که وبلاگ‌ها وارد فضای مجازی شدند بسیاری از وبلاگ‌نویسان سیاسی مطالبی می‌نوشتند که مشکلاتی را ایجاد کردند اما پس از مدتی با آموزش درست وبلاگ‌نویسان، فضا تا اندازه‌ای آرام‌تر شد و وبلاگ‌نویسان به سمت و سوی مناسبی سوق یافتند.

captcha