به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، موضوع وقف در سالهای پس از انقلاب اسلامی ایران، چشمگیرتر شده است، به گونهای که اغلب مردم به دلیل علاقهای که به قرآن کریم و اهل بیت(ع) داشتند، به وقف ترغیب و تشویق شدهاند.
ایجاد وقفهای جدید با موضوع قرآنی یکی از راههایی است که میتواند زمینه توسعه فرهنگ قرآنی را در سطح جامعه فراهم کند؛ باید یادآور شد که خود وقف در هر زمینهای که باشد، آثار و برکات دنیوی و اخروی بسیاری برای فرد واقف در بر دارد.
آشنایی با فعالیتهای سازمان اوقاف و امور خیریه
سازمان اوقاف و امور خیریه جمهوری اسلامی ایران در زمینههای متفاوتی فعالیت میکند که میتوان به اداره امور موقوفات عام فاقد متولى یا مجهول التولیه و موقوفات خاصه و اماکن مذهبى اسلامى و همچنین اثلاث باقیه، محبوسات، نذورات، صدقات و هر مال دیگرى که به غیر از عنوان وقف براى امور عام المنفعه و خیریه اختصاص یافته و مؤسسات و انجمنهاى خیریهاى که از طرف دولت یا سایر مراجع ذیصلاح به سازمان محول شده باشد، طبق قوانین و مقررات مربوطه اشاره کرد.
گسترش، عمران، بازسازى و احیاى موقوفات و اماکن متبرکه اسلامى به منظور افزایش عواید و بهرهبردارى بهتر از آنها و گسترش برنامههاى کمک به چاپ، نشر و تبلیغ معارف اسلامى و علوم قرآنى، خدمات فرهنگى، اجتماعى، بهداشتى، درمانى و امورخیریه و عام المنفعه از محل درآمد موقوفات و اماکن متبرکه طبق مفاد وقفنامهها از دیگر فعالیتهای این سازمان برشمرده میشود.
پدیده وقف، حیطه گستردهای از فعالیت این سازمان است؛ در صورتی که وقف به درستی هدایت شود، بسیاری از نیازها پاسخ داده میشود و در نهایت جامعه انسانی با کمبودهای اقتصادی، اجتماعی، آموزشی و فرهنگی روبرو نخواهد شد.
برگزاری سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن اوقاف
جدا از بحث وقف و موقوفات دینی و قرآنی باید به یکی از مهمترین فعالیتهای اوقاف اشاره کرد؛ این سازمان هر ساله مسابقات بینالمللی قرآن ویژه قاریان قرآن را برگزار میکند و در همین راستا امسال سی و یکمین دوره از این مسابقات، پنجم تا 12 خردادماه برگزار میشود.
در حاشیه برگزاری این دوره از مسابقات، نمایشگاه قرآن برپا میشود که در هر سال، دکور و تبلیغات جدید برای جلب نیازهای مخاطبان یا بازدیدکنندگان در نظر گرفته میشود؛ وقتی سخن از نمایشگاه قرآن میشود، آثار قرآنی و خدمات قرآنی به ذهن همگان خطور میکند.
البته باید یادآور شد که این نمایشگاه قرآن صرفاً برای فروش محصولات قرآنی برپا نمیشود، بلکه هدف ارائه برنامههای قرآنی و معرفی لوحهای فشرده، مکتوبات و فعالیتهای قرآنی مؤسسات و نهادهای مردمی کشور است.
سالن اجلاس سران؛ میزبان برپایی نمایشگاه قرآن اوقاف
به طورکلی مهمترین بحث این نمایشگاه، بررسی توانمندی دستگاههای حاضر است، ضمن اینکه فرصتی برای آشنایی افراد از نزدیک با سالن اجلاس سران خواهد بود؛ بنای مرکز همایشهای بینالمللی به منظور محلی برای برپایی اجلاس سران کشورهای اسلامی در سال 1376 ساخته شده و تاکنون میزبان چندین دوره از مسابقات بینالمللی قرآن اوقاف بوده است.
بنابر اظهارات حجتالاسلام والمسلمین سیدمسعود میریان، مسئول کمیته فنی سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن، نمایشگاه قرآن همزمان با روز افتتاحیه مسابقات بینالمللی قرآن اوقاف برپا میشود و تا روز اختتامیه ادامه دارد.
وی با اشاره به اینکه فعالیت غرفههای این نمایشگاه مورد ارزیابی قرار میگیرد، اظهار کرد: در حاشیه برگزاری مسابقات، کارشناسانی حضور دارند که به نظارت و ارزیابی فعالیت غرفههای نمایشگاه میپردازند که نشانگر تغییر و رشد فعالیتهای مراکز قرآنی و دستگاههای حاضر در نمایشگاه خواهد بود.
میریان افزود: در این نمایشگاه، برنامههای متنوعی با موضوعات «خیمه معرفت» و «کودک و نوجوان» اجرا میشود؛ همواره بخشی از مقدمات این نمایشگاه انجام شده است و غرفهها آماده ارائه خدمات قرآنی ویژه بازدیدکنندگان هستند.
تشکیل 51 غرفه در سالن اجلاس سران
به گفته مسئول کمیته فنی سی و یکمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن 35 غرفه از نهادهای قرآنی در سالن اجلاس سران تشکیل شده است؛ اهم فعالیتهای این غرفهها به ارائه برنامههای قرآنی اختصاص یافته است.
وی گفت: در راستای تشکیل غرفههای داخل سالن اجلاس سران، 16 غرفه مجزا در فضای باز این مکان تشکیل میشود که محصولاتی درباره «خیمههای معرفت» و «کودک و نوجوان» معرفی خواهد شد.
میریان افزود: در نظر داریم تا همزمان با افتتاحیه این دوره از مسابقات، مقامات و مسئولان کشور از نمایشگاه قرآن این سازمان بازدید داشته باشند.
طراحی تابلوهای قرآنی در نمایشگاه قرآن اوقاف
وی یادآور شد: در خلال برپایی این نمایشگاه، برخی از هنرمندان کشور برای طراحی زنده تابلوهای نفیس و ماندگار قرآنی حضور دارند؛ همچنین باید یادآور شد که این تابلوها برای نخستین بار در مسابقات بینالمللی قرآن اوقاف طراحی و در معرض بازدیدکنندگان قرار میگیرند.
امید است تا با برگزاری مسابقات بینالمللی قرآن اوقاف و برپایی نمایشگاه قرآن در حاشیه این دوره از مسابقات به نیازهای مخاطبان از خدمات قرآنی پاسخ داده شود؛ همچنین دیگر آحاد مردم از اقصی نقاط جهان با دستاوردهای قرآنی کشور آشنا شوند.
گزارش از مهسا صبوری