به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، این نشست با حضور دکتر ابوذرابراهیمی ترکمان، رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، آیتالله محمد علی تسخیری، مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام، حجت الاسلام علی یونسی، مشاور رئیس جمهوری در امور اقلیتها و ادیان، دکتر محقق داماد، رئیس فرهنگستان علوم برگزار شد.
همچنین، شخصیتهای برجسته از کلیسای آمریکا از جمله، دکتر هانتر، دستیار ارشد دینی کلیسای نورتلند، خانم دکتر باربارا اسکینر، رئیس شبکه ملی کشیشیان آمریکایی آفریقایی، دکتر جیمزآگوست کوالسکی رئیس کلیسای کتدرال ، پروفسور آنتونی دسترو استاد حقوق دانشگاه کاتولیک واشتگتن و جمعی دیگر از دانشمندان و متفکران اسلامی و مسیحی در این گردهمایی حضور داشتند.
تقویت ارزشهای دینی و توجه به مشترکات ادیان؛ وظیفه رهبران ادیان
در ابتدای این نشست ابوذر ابراهیمی ترکمان در سخنانی گفت: برای ما افتخاری است که در حضور فرهیختگانی از پیروان ادیان ابراهیمی هستیم و خرسندیم که در طول تاریخ روابط صمیمانه را با پیروان ادیان داشته و داریم.
ابراهیمی ترکمان اظهار کرد: خوشبختانه امروز ارزشهای اخلاقی و دینی از آنِ ما پیروان ادیان ابراهیمی است. ایمان به خداوند مهمترین ارزش مطلق و حقیقی در میان پیروان ادیان است و تمسک به این ارزش متعالی ساماندهنده فعالیتهای دینی و اجتماعی و قوامبخش شریعتهای الهی در جوامع امروز است.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی افزود: امروزه اقلیتهای دینی تقریباٌ در همه کشورهای جهان حضور دارند. رابطه نزدیک بین پیروان ادیان ابراهیمی در جمهوری اسلامی ایران و تعلق جامعه اقلیت به اکثریت جامعه بر کسی پوشیده نسیت.
وی گفت: ما معتقدیم اگر فرهنگ و عقاید دینی در یک قوم و جمعی ضعیف شود، آن قوم و جمعیت به راحتی تحت سلطه قرار میگیرد و افکار آنان را میتوان به سادگی تحت تأثیر قرار داد. عزت هر فرد و قومی مبتنی بر پایبندی به ارزشها و اعتقادات دینی و الهی آن قوم و ملت است. هیچ کشور و جمعیتی نمیتواند مستقل و آزاد باشد اگر مبانی قوی نداشته باشد. و این شعار همه پیامبران الهی است. این اقلیتی که در دنیا با تفکر استکباری و صهیونیستی هستند، علیه دین و دینداری تلاش میکنند. زیرا ایمان به خدا و ارزشهای دینی را مانع رسیدن به اهداف شوم و استکباری خود میدانند.
حتی جنگ برای رفع فتنه و فساد هم باید پاک باشد
در ادامه آیتالله تسخیری، مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام زی سخنانی گفت: جنگ تنها باید برای اهداف والایی از جمله رفع فتنه و فساد صورت بگیرد و حتی همین جنگها هم باید پاک باشند.
وی در ادامه افزود: اینکه در یک نشست دو واژه خشونت و افراط گرایی کنار یکدیگر قرار گرفتند، انتخاب مناسبی است خشونت و افراط گرایی از یک سنخ هستند و هر دو متجاوز علیه حقند و هر دو طغیان بر حقوق دیگرانند.
آیتالله تسخیری با اشاره به اینکه هرگونه خروج از حد طبیعی فطرت باعث مخالفت با آن میشود، گفت: تمامی ادیان ، چه آسمانی و چه غیر آسمانی با افراط گرایی و خشونت مخالف هستند این مخالفت در ادیان ابراهیمی خیلی واضح است .
مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام در پایان سخنان خود گفت: دستوراتی را پیامبرگرامی اسلام (ص) هنگام وقوع جنگ به سربازان خود بیان فرمودند که نشان دهنده نظر اسلام در خصوص این پدیده است. اینکه کشتار جمعی ، کشتن پیرمردان، پیرزنان و کودکان و حتی شکستن درختان در جنگ ممنوع است، به ما جایگاه عدم خشونت و افراطی گری را می شناساند.
اندیشمندان دینی اجازه حمله به ادیان را ندهند
در این گردهمایی دکتر کوالسکی رئیس، کلیسای کتدرال آمریکا نیز گفت: همیشه میشود بیشتر آموخت و من به عنوان رهرو دین خودم با حضور در نشستهای گفتوگوهای ادیان میتوانم چیزهای زیادی درباره ادیان دیگر از جمله اسلام یاد بگیرم.
دکتر کوالسکی در ادامه افزود: اگر از آموزش و آگاهی دور باشیم و بخواهیم به توجیه اعتقادات ظاهری خود بپردازیم حالت افراطی پدیدار شده و تقابل بین ادیان رخ میدهد.
وی با اشاره به دیدگاه قرآن و اسلام درباره جنگ که در تعالیم مسیحیت نیز وجود دارد، اظهار کرد: باید درباره وظایف مشترکی که ما اندیشمندان دینی داریم، کوشاتر باشیم. باید در مقابل حملهها و هجمهها ایستادگی کنیم و اجازه ندهیم که این اتفاقات رخ دهد.
وی با اشاره به خلق متنوع انسانها و اعتقادات توسط خدا برای محافظت انسان از خودش گفت: نباید اشتباهی مرتکب شده و بابت این اشتباهات هزینهای بپردازیم در صورتی موفق خواهیم بود که میزان این اشتباهات را به کمترین حد خود برسانیم و بر اساس آن هزینههای اجتماعی ناشی از دیدگاههای متفاوت را نخواهیم پرداخت.
دوری از خدا باعث خشونت در جهان امروز شده است
دکتر حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی و بنیاد سعدی در سخنانی گفت: در جهان امروز، دوری از خدا نزد آنها که حکومت میکنند باعث جنگهای جهانی، خونریزی و خشونتهای وسیع میشود.
حداد عادل در ادامه افزود: در جهان امروز کشورهای غربی به مسیحی بودن احتیاج دارند و کشورهای مسلمان هم به مسلمان بودن و قطع نظر از اختلاف بین مسیحیت و اسلام، هر دوی ما به دین احتیاج داریم. باید درباره نیاز بشر امروز به دینداری و ایمان صحبت کنیم این وجه مشترک همه ماست. دنیای امروز از بیخدایی بیشتر رنج میبرد تا بیاعتقادی به اسلام یا بیاعتقادی به مسیحیت.
وی با اشاره به عنوان نشست تصریح کرد: به عنوان مسلمانانی که 35 سال پیش در ایران به نام دین انقلاب کردهایم و حکومت دینی به وجود آوردهایم، 35 سال است که متهم به خشونت و افراطیگری هستیم. بخصوص در سالهای اخیر، این عنوان خیلی بیشتر مطرح شده است.
رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی در پایان گفت: کسانی که در آفریقا و دیگر نقاط جهان به اعمال خشونت آمیز دست میزنند بی گمان از خدا فاصله گرفتهاند. ما امتحان خود را پس دادهایم . عراق به ما حمله کرد و ما دفاع کردیم و احکام دینی خود را رعایت کردیم. وقتی صدام سلاح شیمیایی به کار برد، ما سلاح شیمیایی به کار نبردیم. امام خمینی(ره) به عنوان یک حاکم دینی نظرش این بود که به شهرها و مردم بیدفاع حمله نکنیم و امروز هم نظر رهبر ما همین است.
بیانیه پایانی این نشست
در این بیانیه که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شد، آمده است: اندیشمندان و متفکرینِ حاضر «اصل گفتوگو» را ضروریترین ابزار برای مقابله با خشونت و افراطیگری دانسته و امیدوارند در تداوم گفتوگوهای مثبت و سازنده دینی به عالیترین و بهترین هماندیشی و همکاری در عرصه بینالملل دست پیدا کنند.
برای نهادینهسازی زبان گفتوگو بین ادیان الهی باید نخست فضای شناخت و تعارف به وجود آید؛ سپس زمینه تفاهم و فهم مشترک پدید آید تا در نهایت امکان تعامل و همکاریهای بینادینی و همزیستی مسالمتآمیز رهبران و پیروان ادیان توحیدی فراهم شود.
شرکتکنندگان حمایت خود را از طرح جناب آقای دکتر روحانی، رئیس جمهور محترم جمهوری اسلامی ایران با موضوع «جهان عاری از خشونت و افراطیگری» که در شصت و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز سوم مهر ماه 1392 ارائه شد و با رأی قاطع نمایندگان همه کشورها تأیید شد، اعلام میکند.
حاضرین به پشتوانه تمامی امکانات مادی و معنوی خود تلاش در جهت تأمین منویات فوق از جمله اتخاذ تدابیر لازم برای تقویت ایده نفی خشونت و افراطیگرایی را وظیفه خود میدانند و امید دارند تحت عنایات خداوندی بتوانند گامی در جهت انجام وظایف و تعهدات دینی خود برداشته و موجب رضایت حق تعالی و سعادت و رستگاری دنیوی و اخروی رهبران و تمامی رهروان ادیان الهی را فراهم کنند.
یادآور میشود، اندیشمندان آمریکایی حاضر در این نشست پس از این نشست با دکتر ابراهیمی ترکمان دیدار وگفتوگو کردند.