ملیحهسادات موسوی، رئیس کمیته بانوان بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه نقش بانوان در زمینههای قرآنی پُررنگتر شده است، گفت: بنابر فرمایش حضرت محمد(ص) مبنی بر اینکه «القرآن افضل من کل شیء دون الله؛ قرآن به جز خدا از همه چیز بالاتر است»، نقش بانوان پس از پیروزی انقلاب اسلامی پُررنگتر، سازندهتر و مؤثرتر از پیش در تمامی زمینههای قرآنی است.
وی به برپایی نمایشگاه بینالمللی قرآن بهمدت 20 روز برای نخستینبار اشاره و تصریح کرد: کم بودن تعداد روزهای نمایشگاه بینالمللی قرآن از نقطه قوتهای این نمایشگاه است، زیرا طولانی بودن آن موجب خستگی و سرخوردگی افراد بود.
موسوی افزود: با توجه به اینکه ارائهدهندگان خدمات قرآنی کشور در این نمایشگاه بهصورت متمرکز عمل میکنند و اصل موضوع قرآن اخص از فعالیتهای فرهنگی است، در نتیجه علاقهمندان میتوانند در همین مدت زمان تعیین شده از بخشهای گوناگون نمایشگاه بازدید و استفاده کنند.
کیفیت برنامهها، نشانگر تمایز و برتری نمایشگاه بینالمللی قرآن است
رئیس کمیته بانوان بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی با اشاره به کیفیت برنامههای قرآنی اظهار کرد: در تمامی فعالیتهای قرآنی قابل ارائه در نمایشگاه قرآن، آن چیزی که موجب تمایز و برتری نمایشگاه است، کیفیت برگزاری و ارائه خدمات قرآنی است نه کمیت.
وی معتقد است که جامعه قرآنی کشورمان امروزه محتاج، متوقع و منتظر تحولات عمیق و بنیادی در کیفیت فعالیتهای قرآنی است و این اندیشه وظیفه را بر دوش مسئولان و تصمیمگیرندگان حوزه فعالیتهای قرآنی دوچندان میکند.
آشنایی بازدیدکنندگان نمایشگاه بیست و دوم با ایدههای گوناگون قرآنی
وی با تأکید بر ایجاد تنوع در بخشهای نمایشگاه بینالمللی قرآن بیان کرد: وقتی در نمایشگاه قرآن، مبنی و تلاش برآن باشد که اطلاعرسانی صحیحی از بخشهای گوناگون نمایشگاه شود، یعنی اینکه تنوع در بخشهای نمایشگاه رعایت شود که در نهایت این عامل موجب میشود تا بازدیدکننده و فرد قرآنی با ایدههای گوناگون در نمایشگاه آشنا شود و خود به خود افراد از انزوای فکری در فعالیتهای قرآنی خارج میشوند.
رئیس کمیته بانوان بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن ادامه داد: اگر به سابقه فعالیتهای قرآنی در دهههای گذشته بنگریم، این مورد به وضوح روشن است که امور قرآنی خلاصه در کلاسهای آموزش و روانخوانی قرآن، صوت و حفظ قرآن کریم بوده، امّا پس از برگزاری چندین ساله نمایشگاه قرآن و عرصه نگاهها و رویکردهای جدید به امور قرآنی مسیر را برای ایجاد خلاقیت در افراد قرآنی هموار کرده است.
موسوی خواستار ارائه خدمات قرآنی متناسب با روحیه خاص جوانان شد و افزود: لازم است تا به این نکته اشاره کرد که انجام دادن فعالیتهای قرآنی برای جوانان باید به توجه روحیه الگوپذیر آن تنظیم شود، زیرا در برنامهریزی برای جوانان اگر اشتباهی رُخ دهد که در ذهن جوان تأثیر منفی ایجاد کند، او را به سختی میتوان مجدداً به فعالیتهای مذهبی و قرآنی راغب کرد.
وی در ادامه یادآور شد: به طورکلی باید روح امید و بزرگی و آیندهای روشن در پناه قرآن و دین در فعالیتهای جوانان در این نمایشگاه لحاظ شود.
موسوی به چگونگی جذب دختران و پسران جوان به نمایشگاه بینالمللی قرآن اشاره و مطرح کرد: جذابیت فضا و زیبایی غرفهها و نمایشگاه، گسترش فضای پرسش و پاسخ نقد و بررسی، دعوت از چهرههای محبوب جوانان و استفاده از آنان در نشستها و ایجاد بخش ویژه جوانان در نمایشگاه از جمله راهکارهای مورد استفاده برای جذب جوانان بهشمار میرود.
معرفی تازههای نشر قرآنی مرتبط با جوانان در نمایشگاه بیست و دوم
وی از دیگر عوامل مؤثر در جذب دختران و پسران جوان به نمایشگاه بیست و دوم را ایجاد کارگاههای هنری در زمینههای صنایع، ارائه کارگاههای مشاوره، آموزش قرآن و سبک زندگی فردی و اجتماعی، معرفی تازههای نشر قرآنی و یا نرمافزارهای مرتبط با جوانان نام برد. امیدواریم افراد با نشاط بیشتر در نمایشگاه امسال حضور یابند و بهره کامل را از اهم خدمات قرآنی ببرند.
موسوی با اشاره به اینکه بانوان نیمی از جمعیت جامعه را به خود اختصاص دادهاند، گفت: همانطور که میدانیم، فعالیتهای قرآنی یکی از امتیازات جمهوری اسلامی ایران است؛ بالطبع بانوان علاوه بر اینکه نیمی از جمعیت جامعه را به خود اختصاص دادهاند نیز بهطور مستقیم بر نیمی دیگر جمعیت نیز اثرگذار هستند.
خلق آثار برتر پژوهشی و هنری در حوزه قرآن توسط بانوان قرآنپژوه
وی درباره نقش بانوان در عرصه فعالیتهای قرآنی کشور اظهار کرد: اگر بانویی در عرصه فعالیت قرآنی وقت صرف میکند، دارای بالاترین بازدهی هم برای جامعه و هم برای خانواده خواهد بود. بانوان قشر وسیعی از جامعه را تشکیل میدهند که در این میان پاکنهادترین حاملان نور هدایت بانوان هستند که در طول تاریخ بیشترین گرایش به قرآن را از خود نشان دادهاند و عالیترین آثار پژوهشی و هنری را خلق کردهاند.
رئیس کمیته بانوان نمایشگاه بیست و دوم با بیان اینکه گستره عظیمی از فعالیتهای قرآنی و امور قرآنی به بانوان اختصاص دارد، گفت: باید این واقعیت را پذیرفت که امروزه بانوان سهم بسزایی در پیشبُرد اهداف پدیدآورندگان آثار ارزشمندی در حوزه پژوهش و هنر قرآنی دارند. لذا لازم است تا فضایی مستقل برای عرضه آثار و معرفی توانمندی بانوان جهت استفاده نهادها و دانشگاهها از علمیت آنان در نمایشگاه پیشبینی شود.
انتشار هنر قرآنی به وسیله بانوان قرآنپژوه در سطح جامعه
وی گفت: امام صادق(ع) میفرمایند: «خداوند بر خلق خویش در کلام خودش تجلی کرده است، ولی آنان خدا را نمیبینند». به طور قطع بانوان ستارگان درخشانی هستند که ارزشها و آموزههای قرآن کریم را با رفتار و گفتار و پژوهش و هنر خود در جامعه انتشار میدهند و تجسم میبخشند.
موسوی درباره چرایی شناسایی بانوان قرآنی مطرح کرد: با شناسایی بانوان قرآنی و نشر آثار این افراد و از همه مهمتر برنامهریزی بر روی توان این بانوان میتوان از فعالیتهای قرآنی بانوان در سطح کشور حمایت کرد و آثار مکتوب آنان را در اختیار دیگران قرار داد تا همگان از برکات آن بهرهمند شوند.
وی با اشاره به اینکه در نمایشگاه بیست و دوم، غرفه بانوان حضور مؤثر زن مسلمان در جامعه را به نمایش میگذارد، عنوان کرد: شناخته شدن بانوان قرآنی کشور در نمایشگاه و استفاده بهینه از اطلاعات و معلومات آنان تشویق دختران جوان در جهت انجام فعالیتهای قرآنی از ثمرات مهم برگزاری نمایشگاه خواهد بود.
رئیس کمیته بانوان نمایشگاه بیست و دوم با تأکید بر اینکه در بخش بانوان نمایشگاه قرآن میتوان از نزدیک با بانوان قرآنی و گستره فعالیت آنان آشنا شد، افزود: بانوان قرآنی از نظر جهانی اهتمام نظام جمهوری اسلامی ایران به قرآن را به دیگران در سراسر جهان میرساند که اگر بانویی در هر جای جهان در امر قرآن موفق باشد، او را تشویق میکنند.
وی اضافه کرد: اینگونه نمایشگاهها به جهانیان نشان میدهد که نظام جمهوری اسلامی تا چه حد پایبند به ارزشهای قرآنی است و حتی اگر فردی در نقطه دوردست در فعالیتهای قرآنی موفق باشد، مورد تجلیل و احترام قرار میگیرد.
موسوی در پایان با اشاره به بخش بانوان نمایشگاه بینالمللی قرآن اظهار کرد: امید است تا در بخش بانوان نمایشگاه توجه و تدبّر در بطن و روح قرآن و نگاه کاربردی به این متن الهی باشد که میتوان سلامت جامعه را تضمین کند. گرچه بیشک حفظ، قرائت، تلاوت قرآن کریم و پژوهش مورد تأیید و تأکید اولیاء قرار دارد؛ اما نباید توقف کرد که فراگیری روخوانی، تلاوت زیبا، روانخوانی و حتی حفظ و پژوهش همه راهی به سوی فهم قرآن هستند و رسیدن به عمق کلام الهی عمل به آیات نورانی قرآن بهعنوان هدف اصلی در نمایشگاه باید توجه بیشتری به آن شود.