حبیبایل بیگی، دبیر جشنواره فیلم و عکس مفاهیم قرآنی در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره چرایی و چگونگی شگلگیری این رویداد هنری گفت: در دورههای گذشته در نمایشگاه بینالمللی قرآن مسابقه و نشستهایی با محوریت فیلمها و عکسهای قرآنی برگزار میشد، اما از امسال طبق هماهنگیهایی که بین انجمن سینمای جوانان و معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به وجود آمده، میخواهیم جشنواره فیلم و عکس را با محوریت مفاهیم قرآنی در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی برگزار کنیم. در قسمت فیلم این رویداد به بخشهای داستانی، مستند، تجربی، پویانمایی و فیلمهای 114 ثانیهای پرداخته خواهد شد.
وی اهداف این جشنواره را چنین برشمرد: فراهم آوردن زمینهای مناسب برای فیلمها و عکسهای قرآنی، انعکاس و تجلی عمیق مفاهیم قرآن در هنر و زبان ایرانی، نمایش حضور مفاهیم قرآنی در زندگی مسلمانان، کشف و شناسایی استعدادهای فیلمسازی و عکاسی در حوزه کارهای قرآنی و تشویق هنرمندان برای ورود به این حوزهها از اهداف این جشنواره است.
مدیرعامل انجمن سینمای جوانان ایران درباره شاخصههای زندگی قرآنی گفت: منظور از توجه جشنواره به سبک و زندگی قرآنی را در چند محور میشود ارزیابی کرد. کسب روزی حلال، اقتصاد مقاومتی، قناعت، توکل، عدل، اخلاص، جهاد و شهادت، کوشش و کار، گذشت و فداکاری، همسایهداری، امر به معروف و نهی از منکر، نیکی به والدین و ... آموزههای اخلاقی است که ما در این جشنواره ملاک انتخاب آثار قرار دادهایم.
ایلبیگی درباره قوانین حاکم بر جشنواره تصریح کرد: فیلمهایی که در این جشنواره حضور دارند حتما باید در زمانی حداکثر 40 دقیقهای تولید شده باشند. در بخش فیلمهای 114 ثانیهای هم همان طور که از نامش پیداست، آثار باید در زمانی 114 ثانیهای تولید شوند. جوایز بخش فیلم نیز از بین دو الی سه ونیم میلیون تومان خواهد بود. در بخش عکس نیز جایزه بهترین عکس یکونیم میلیون تومان است. در بخش غیر رقابتی نیز قسمتی تحت عنوان تقدیر از فیلمنامههای برگزیده وجود دارد تا آثار برگزیده بعد از برگزاری جشنواره در انجمن سینمای جوان در دستور کار تولیدات قرآنی قرار گیرد.
وی اعلام کرد: 31 خرداد آخرین مهلت ارسال آثار به جشنواره است. در ضمن این جشنواره که نخستین دوره آن است از 14 الی 18 تیر در نمایشگاه بینالمللی قرآن برگزار خواهد شد. برای شرکت در این رویداد هم علاقهمندان میتوانند از طریق ثبت نام در سایت انجمن سینمای جوان اقدام کنند.
بخشهای مختلف جشنواره
ایلبیگی در بخش دیگری از سخنان خود درباره دیگر بخشهای جشنواره گفت: یک سری نشستها در جشنواره پیش بینی شده است. در این جلسات نیز سعی داریم از فیلمسازان مطرح سینمای کشورمان مدد گیریم؛ هنرمندانی که در حوزه کارهای تربیتی کارهای ویژهای تولید کردهاند و تجربیاتشان میتواند برای فیلمسازان جوان کلاس درسی باشد تا بهتر در این مسیر قدم بردارند.
وی در پاسخ به این سوال که برگزاری چنین جشنوارهای چه تاثیرات عینی میتواند در سینما داشته باشد؟ گفت: انجمن سینمای جوانان ایران به عنوان مرکزی که رسالتش آموزش دادن است و همچنین مرتبط با تمام مراکز فیلمسازی سراسر کشور، این وظیفه را دارد تا از تولیدات قرآنی در عرصه سینما حمایت کند. این موضوع نیز تنها به برگزاری این جشنواره محدود نمیشود، چون اگر این رویداد هم برگزار نمیشد حمایت از تولیدات قرآنی را سرلوحه کارهایمان قرار میدادیم، چون معتقدیم اگر جریانات قرآنی از انجمن شروع شود قادر است در یک پروسه زمانی مشخص، تاثیرات عینی خود را به وضوح در سینما بگذارد.
این مدیر سینمایی به توضیح فوق اضافه کرد: قرآن مقولهای جدا از زندگی نیست، بلکه عین زندگی است که راه صحیح زندگی کردن را به انسانها میآموزد. برای همین بسیاری از فیلمسازان به صورت فطری به این موضوع میپردازند، اما اگر این نوع توجهات با دقت و محتوای بهتری مورد توجه قرار گیرد مسلما این آثار قادرند که از کیفیت بهتری برخوردار شوند. رسیدن به این خواسته نیز از طریق راهنماییها و هدایتهایی که چنین جشنوارههایی انجام میدهند رخ میدهد.
ایلبیگی متذکر شد: تمام سعی ما در انجمن و این جشنواره این است که به فیلمسازان جوان بیاموزیم که از پرداخت شعاری به موضوعات قرآنی پرهیز کنند، چون این رویکرد طی سالیان گذشته به شدت به تولیدات قرآنی آسیب رسانده است. منظور از شعار نیز این است که به موضوعات قرآنی به صورت مستقیم و بدون ظرافتهای قرآنی پرداخته شود، در صورتی که بیان درست سینمایی یکی از ویژگیهای مهم و اساسی برای فیلمهای قرآنی است.
فرصت کم روی کیفیت تاثیر منفی گذاشته است
وی اذعان کرد: نباید کتمان کرد به دلیل فرصت کمی که در اختیار جشنواره بوده شاید کیفیت کارها آن چنان که باید ممتاز نباشد، اما برای اولین قدم ما تمام تلاش خود را کردیم تا آغازگر راهی صحیح باشیم تا در آینده از این جشنواره بیشتر و بهتر در مجامع هنری نام برده شود.
دبیر جشنواره فیلم و عکس مفاهیم قرآنی در فرهنگ ایرانی ـ اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: تمام سعی تیم اجرایی این جشنواره این است که قدم ابتدایی را به گونهای بردارد تا در سالهای بعد نیز این جشنواره برگزار شود، هرچند که این رویداد خود در دل یک نمایشگاه برگزار میشود و ممکن است همین موضوع روی کار کمی تاثیر منفی بگذارد، ولی به هر حال تلاش این است که رویداد مورد نظر تداوم داشته باشد.
وی در پایان بیان کرد: برگزاری خوب این جشنواره تنها در گرو عملکرد خوب برگزار نندگان آن نیست، بلکه حمایت تمامی بخش هنری، فیلمسازان و کسانی که به فرهنگ قرآنی علاقه دارند قادرند به رونق بیشتر جشنواره کمک کند.