به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، چهلمین جلسه کمیسیون آموزش عمومی قرآن پیش از ظهر امروز، 24 خردادماه با حضور حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش، محمدرضا مسیبزاده، مدیرکل قرآن، عترت و نماز آموزش و پرورش و اعضای این کمیسیون متشکل از مسئولان و نمایندگان دستگاههای قرآنی کشور در ساختمان علاقهمندان وزارت آموزش و پرورش برگزار شد.
بر اساس این گزارش، در ابتدای این جلسه، محمدمهدی بحرالعلوم، معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآنالکریم طی سخنانی اظهار کرد: پیش از آن که وارد دستور جلسه شویم، پیشنهاد میکنم که بحث بودجه قرآنی سال 93 کمیسیون آموزش عمومی قرآن مورد بحث، بررسی و توجه جدی قرار گیرد. بحث بودجه قرآنی امروز در دستور کار جلسه نیست، اما به نظر میرسد لازم است که این بحث امروز در جلسه مورد توجه قرار گیرد.
در این بخش از جلسه، حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در مورد سخنان معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن عنوان کرد: بر اساس مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی، کمیسیونهای سهگانه، موظف هستند برنامههای قرآنی دستگاههای زیر نظر خود را بررسی و بودجههای مورد نیاز را تعیین کنند تا به کمیسیون تطبیق بودجه برسد.
وی افزود: دستگاههای زیرنظر کمیسیون آموزش عمومی قرآن نیز لازم است برنامههای خود در سال جاری را به دبیرخانه کمیسیون اعلام کنند که بحثهای نهایی برای تخصیص بودجه انجام شود و مسیر تخصیص بودجه نهایی قرار گیرد.
تشکیل جلسه فوقالعاده برای اجرایی کردن مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه گفت: پس از اینکه دستگاههای عضو کمیسیون آموزش عمومی قرآن برنامههای خود را تا پایان هفته جاری به کمیسیون اعلام کردند، کمیسیون نیز باید برای بررسی این برنامهها و در راستای اجرایی کردن مصوبه شورای توسعه فرهنگ قرآنی جلسه فوقالعادهای را تشکیل دهد.
در ادامه سخنان دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با پیشنهاد معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن مقرر شد، کارگروهی برای بررسی برنامههای پیشنهادی دستگاهها تشکیل شود که این کارگروه طی 10 روز آتی برنامههای دستگاههای عضو کمیسیون را دریافت کرده و مورد بحث و بررسی قرار دهد تا در جلسه فوقالعادهای که طی هفته آینده با حضور وزیر آموزش و پرورش برگزار میشود؛ مباحث نهایی شده، مطرح شود.
تشکیل کارگروه بررسی فعالیت دستگاهها در امر آموزش عمومی قرآن
در این بخش از نشست کمیسیون آموز ش عمومی قرآن، حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش ضمن اعلام خبر تشکیل کارگروهی برای بررسی فعالیت دستگاههای مختلف در امر آموزش عمومی قرآن طی هفته آتی عنوان کرد: اعضای این کارگروه متشکل از محمدمهدی بحرالعلوم، معاون آموزش و پژوهش سازمان دارالقرآن، سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن، محمدحسین محمدزاده، مدیر رادیو قرآن، محمد انجمشعاع، نماینده شورای توسعه فرهنگ قرآنی، محبی، مدیر آموزش متوسطه آموزش و پرورش، دلبری، نماینده سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی و... خواهند بود.
در این بخش از چهلمین نشست کمیسیون آموزش عمومی قرآن، نظری، رئیس مرکز نیروی انسانی و فناوری وزارت آموزش و پرورش به ارائه گزارشی درباره برنامههای این مرکز در حوزه آموزش عمومی قرآن پرداخت.
ضرورت آموزش عمومی قرآن در حوزههای مختلف
نظری با اشاره به نیاز جامعه به امر آموزش عمومی قرآن عنوان کرد: ضرورت امر آموزش عمومی قرآن در حوزههای مختلف احساس میشود؛ ما نیز در مرکز نیروی انسانی و فناوری وزارت آموزش و پرورش اعلام میکنیم که آمادگی لازم برای توانمندسازی نیروی انسانی را داریم.
وی با بیان اینکه کارگروه نیروی انسانی کمیسیون آموزش عمومی قرآن فعالیت خود را با حضور اعضا آغاز کرده است، گفت: تاکنون بیش از 13 جلسه در این کارگروه تشکیل شده که دستاورد این جلسات، تعیین اهداف کارگروه، تعیین وظایف کارگروه، احصاء مدرسان و مربیان قرآن، احصاء دانشهای لازم برای مدرسان و مربیان قرآن و تعیین خط مش مرتبط با آموزش قرآن به دانشجو معلمان بوده است.
رئیس مرکز نیروی انسانی و فناوری وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: همچنین طی جلساتی که برگزار شده، اهداف و وظایف پیشنهادی کارگروه نیز مشخص شده که هدف کلی این کارگروه، توسعه و ارتقای منابع انسانی آموزش عمومی قرآن کشور است و تأمین و تربیت نیروی انسانی مورد نیاز کشور، ارتقای سطح علمی معلمان، ارتقای توانمندی مدیران و کارکنان آموزش و پرورش و ... نیز از اهداف تخصصی است.
وی ادامه داد: همچنین موفق شدیم برای مدرسان آموزش عمومی قرآن کشور نیز تعریفی داشته باشیم تا این مدرسان و معلمان قرآن دانش و مهارت لازم را به دست آورند. برای آموزش به مدرسان آموزش عمومی قرآن کشور، دانشها و توانمندیهای عمومی را در نظر گرفتهایم و در این مسیر با توجه به سرفصلهای مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد پیش میرویم.
نظری عنوان کرد: همچنین دانشها و مهارتهای تخصصی قرائت، حفظ و مفاهیم قرآن که لازم است مدرسان قرآن داشته باشند را نیز احصا کردهایم.
لزوم ایجاد بانک مدرسان قرآن ویژه کمیسیون آموزش عمومی قرآن
وی در این بخش از سخنان خود اظهار کرد: یکی از اقداماتی که باید انجام شود، ایجاد بانک مدرسان قرآن ویژه کمیسیون آموزش عمومی قرآن است که این بانک اطلاعاتی باید تمام مدرسان آموزش عمومی قرآن را در بر بگیرد.
در این بخش از جلسه، محمدحسین محمدزاده، مدیر رادیو قرآن اظهار کرد: گزارشی که از سوی کارگروه منابع انسانی کمیسیون آموزش عمومی قرآن ارائه شد، گزارش خوبی بود؛ اما بخشی از فعالیتهای این کارگروه در حوزه پژوهش است که برنامههای حوزه پژوهش بهتر است به کمیسیون پژوهشهای قرآنی ارائه شود تا بودجه مورد نظر از آن کمیسیون تأمین شود.
تعیین زمانبندی برای اجرای برنامههای کارگروه کمیسیون آموزش عمومی قرآن
همچنین، حجتالاسلام ملکی، دبیر ستاد همکاریهای آموزش و پرورش و حوزههای علمیه در این بخش از جلسه ضمن تأکید بر لزوم تعیین زمانبندی مشخص برای اجرای برنامههای کارگروه نیروی انسانی کمیسیون آموزش عمومی قرآن برای نتیجهبخش بودن برنامهها، عنوان کرد: کارگروه نیروی انسانی برای رسیدن به نتیجه بهتر میتواند از ظرفیت حوزههای علمیه نیز در این مسیر بهره بگیرد. ما آماده همکاری بیشتر کارگروه نیروی انسانی کمیسیون با حوزههای علمیه هستیم.
در این بخش از نشست کمیسیون آموزش عمومی قرآن، سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن اظهار کرد: برای عملیاتی شدن مصوبات کمیسیون آموزش عمومی قرآن و خروجی این کمیسیون به هر حال سازوکارهایی پیشبینی شده است که تشکیل کمیسیون با حضور معاونتهای مختلف آموزش و پرورش و معاونتهای آموزش عالی کشور و همچنین حضور نمایندگان دستگاههای آموزش عمومی در کمیسیون آموزش عمومی قرآن میتواند در این میان اثرگذار باشد.
وی ادامه داد: هر چند که جلسات کمیسیون آموزش عمومی قرآن با حضور اعضا برگزار میشود، اما باید این گردش کار و اینکه مصوبات این کمیسیون چقدر در دستگاههای عضو اجرا میشود، باید شفافسازی شود.
سرابی افزود: تولیدات زیادی در حوزه آموزش عمومی قرآن انجام شده که ممکن است برخی از این تولیدات بلااستفاده باشند. تولیداتی که از سوی اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت کشور در امر آموزش عمومی قرآن به ثمر رسیده است، میتواند مبنای دورههای تربیت معلم قرآن شود و از سوی آموزش و پرورش مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از ظرفیت حوزههای علمیه، تشکلهای قرآن و عترت و موسسات قرآنی
در این بخش از جلسه، حمیدرضا کفاش، معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش اظهار کرد: همان گونه که نمایندگان دستگاههای مختلف در این جلسه اعلام کردند، میتوانیم از ظرفیت حوزههای علمیه و حتی تشکلهای قرآن و عترت و موسسات قرآنی و مردمی در امر تربیت نیروی انسانی حوزه آموزش عمومی قرآن استفاده کنیم.
وی افزود: البته پنج هزار معلم قرآن که سال گذشته از سوی وزارت آموزش و پرورش به کار گرفته شدند، هماکنون در بدنه آموزش و پرورش فعالیت دارند و به تدریس قرآن میپردازند. پنج هزار معلم قرآن که در آموزش و پرورش به کار گرفته شدند از سال تحصیلی آینده در دارالقرآنهای آموزش و پرورش که احیا خواهند شد، به کار گرفته میشوند.
یادآور میشود، در پایان چهلمین جلسه کمیسیون آموزش عمومی قرآن مقرر شد، جلسه فوقالعاده این کمیسیون هفته آینده با حضور وزیر آموزش و پرورش و با محوریت بررسی برنامههای دستگاههای عضو کمیسیون و بودجه قرآنی سال 93 برگزار شود.