به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآنالکریم پیش از ظهر امروز، 26 خردادماه طی نشست خبری که به منظور تشریح برنامههای این سازمان در سال جاری برگزار شد، با اشاره به شعار سال جاری که از سوی مقام معظم رهبری «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامگذاری شده است، گفت: با توجه به شعار سال جاری، تلاش داریم تا در حوزه فرهنگ یک کار ویژه و متفاوتی انجام دهیم و توسعه کمی و کیفی فعالیتها را در دستور کار برنامههای امسال قرار دادهایم.
وی افزود: بر اساس سیاست سازمان تبلیغات اسلامی بنا شده است تا تمامی بخشهای زیر نظر سازمان تبلیغات یک برنامه پنج ساله داشته باشند که برهمین اساس در سازمان دارالقرآن نیز یک برنامه پنج ساله تدوین کردهایم که این برنامه محور اصلی فعالیتهای ما خواهد بود.
رئیس سازمان دارالقرآن عنوان کرد: یکی از محورهای برنامه پنج ساله سازمان دارالقرآن، تربیت سه میلیون نفر در حوزه صحیحخوانی قرآن است که بر این اساس باید سالانه 600 هزار نفر تحت پوشش این آموزشها قرار بگیرند؛ در همین راستا امسال تلاش داریم 600 هزار نفر را در امر آموزش صحیحخوانی قرآن تحت پوشش قرار دهیم.
تربیت 100 هزار حافظ قرآن در سال 93
وی ادامه داد: محور دوم برنامه پنج ساله سازمان دارالقرآن، حفظ قرآن است که در طول پنج سال باید 500 هزار نفر حافظ حداقل سه جزء قرآن شوند و سهم هر سال، 100 هزار نفر میشود؛ برای امسال نیز تلاش داریم 100 هزار حافظ حداقل سه جزء قرآن تربیت کنیم. بازآموزی معلمان قرآن، برگزاری محافل و مراسم قرآنی و ارتقای کمی موسسات قرآنی و خانههای قرآن روستایی به صورت صد در صدی از دیگر محورهایی است که بر اساس برنامه پنج ساله دنبال میشود که بخشی از این برنامهها در سال جاری دنبال میشود.
صرفهجویی در هزینهها را در دستور کار قرار دادهایم
قرهشیخلو با بیان اینکه برای سال جاری، صرفهجویی در هزینهها و اجرای برنامه با حداقل هزینهها را در دستور کار خود قرار دادهایم، عنوان کرد: برای اجرای برنامههای سازمان دارالقرآن در سال جاری 35 میلیارد تومان بودجه نیاز داریم که تنها یک پنجم این هزینهها از منابع سازمان تبلیغات اسلامی تأمین میشود و بقیه هزینهها را باید طی تعامل با دستگاهها، نهادها، مشارکتهای مردمی و... تأمین کنیم.
وی با بیان اینکه اصلیترین برنامههای سازمان دارالقرآن، برنامههای آموزشی است، گفت: در حوزههای فناوری اطلاعات، حمایتی، نظارتی، چاپ و نشر قرآن کریم نیز برنامههای خود را با جدیت دنبال میکنیم؛ امسال حجم برنامههای خود را در مقایسه با سال گذشته سنگینتر دیدهایم و باید تدبیری داشته باشیم تا بتوانیم منابع مورد نیاز برای اجرای این برنامهها در سال جاری را تأمین کنیم، زیرا به هر حال منابع سازمان تبلیغات اسلامی محدود است.
قرهشیخلو ادامه داد: با توجه به کمبود قرآن در بسیاری از مناطق محروم کشور و مساجد روستاها و شهرستانهای محروم، امسال تصمیم گرفتیم از ظرفیت خیرین برای چاپ قرآن استفاده کنیم؛ بر اساس فراخوانی که اعلام شده، تاکنون با استقبال خوبی از سوی مردم روبرو بودهایم و طی دو ماه گذشته 60 میلیون تومان کمکهای مردمی برای چاپ قرآن جمعآوری شده است.
چاپ 10 هزار جلد قرآن تا ماه مبارک رمضان
وی افزود: با توجه به مبلغ 60 میلیون تومان که با کمکهای مردمی در اختیار داریم، سفارش چاپ 10 هزار قرآن را دادهایم که این قرآنها هماکنون در دست تولید هستند و همزمان با ماه مبارک رمضان در مساجد و خانههای قرآن شهری و روستایی و مناطق محروم توزیع میشوند؛ همچنین در نظر داریم با استفاده از کمکهای مردمی در صورت امکان 500 هزار جلد قرآن را چاپ و در مناطق محروم توزیع کنیم.
رئیس سازمان دارالقرآن در ادامه با اشاره به راهاندازی 50 جلسه محوری و تخصصی قرآن در سراسر کشور ویژه آقایان، گفت: این جلسات که سال گذشته برای نخستین بار راهاندازی شد، با استقبال چشمگیری در استانها روبرو شد که بر اساس بررسیهای انجام شده، بالای 70 درصد این جلسات محوری قرآن موفق عمل کردهاند که البته برگزاری این جلسات در سال جاری نیز ادامه دارد.
وی ادامه داد: با توجه به موفقیت 50 جلسه محوری قرآن ویژه آقایان در استانهای سراسر کشور، امسال تلاش داریم تا مشابه این جلسات محوری و تخصصی قرآن را برای بانوان نیز برگزار کنیم. امسال 100 جلسه تخصصی و محوری قرآن برای بانوان راهاندازی میشود، البته برای راهاندازی این جلسات قرآن از کمک یکی از خیران قرآنی بهرهمند میشویم؛ 100 جلسه محوری و تخصصی قرآن برای بانوان از آغاز نیمه دوم سال جاری راهاندازی میشود.
قرهشیخلو عنوان کرد: موضوع ارزیابی و اعطای مدرک به داوران مسابقات قرآن از دیگر مباحثی است که امسال برای نخستین بار انجام میشود؛ افرادی که احساس میکنند توانایی داوری در مسابقات قرآن را دارند، میتوانند خود را به سازمان دارالقرآن معرفی کنند و اگر توانایی آنها برای ما محرز شد، گواهینامه داوری مسابقات قرآن را به آنها اعطاء میکنیم؛ در غیر این صورت، دورههای آموزشی برای این افراد برگزار میشود تا به توانمندی لازم در این حوزه برسند.
رئیس سازمان دارالقرآن به فعالیتهای حوزه فناوری سازمان دارالقرآن اشاره کرد و گفت: یکی از کارهایی که امسال در حوزه فناوری داریم تولید چهار دوره ترتیل قرآن است که امیدوارم با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود و با توجه به اقبالی که در جلسات قرآن و محافل و کرسیهای تلاوت قرآن نسبت به ترتیلخوانی وجود دارد، این کار را به خوبی انجام دهیم.
وی افزود: همچنین امسال حوزه فناوری را به منظور ارائه خدمات بیشتر به کاربران حوزه قرآنی در فضای مجازی جدی گرفتهایم و تلاش داریم در کنار توجه به حوزه فناوری، از ظرفیت هیئتهای مذهبی کشور نیز برای اجرای فعالیتهای قرآنی استفاده کنیم.
آموزش مجازی قرآن از طریق سایت سازمان دارالقرآن
قرهشیخلو درباره سایر فعالیتهای سازمان دارالقرآن در حوزه مجازی و فناوری گفت: توسعه آموزش مجازی قرآن از جمله فعالیتهای پیشبینی شده برای سال جاری است، امسال بحث آموزش مجازی قرآن از طریق سازمان دارالقرآن را به صورت جدی دنبال میکنیم. ارتقای پایگاه اطلاعرسانی سایت تلاوت از دیگر فعالیتهای حوزه فناوری سازمان در سال جاری خواهد بود که سایت جدید این سازمان همزمان با ماه مبارک رمضان رونمایی میشود.
وی ادامه داد: همچنین رونمایی از پورتال موسسات قرآنی مردمی از دیگر فعالیتهای سازمان دارالقرآن در سال جاری است تا بتوانیم یک انسجام و هماهنگی بین موسسات قرآنی ایجاد کنیم.
رئیس سازمان دارالقرآن ضمن ارائه گزارشی درباره فعالیتهای این سازمان در حوزه نظارت بر چاپ و نشر قرآن، عنوان کرد: همچنین امسال پیشنهادی که به مسئولان برگزارکننده همایش تجلیل از خادمان قرآن کریم داریم، این است که در کنار تجلیل از خادمان قرآن، از یک مصحح قرآن که سالها در این حوزه فعالیت داشته نیز تجلیل کنند؛ زیرا کار تصحیح قرآن کار بسیار مشکلی است و باید به مصححان قرآن توجه بیشتری شود.
برگزاری هفتمین دوره مسابقات تفسیر «نورالهدی»
قرهشیخلو به فعالیتهای حوزه تبلیغ و ترویج اشاره کرد و افزود: برگزاری هفتمین دوره مسابقات قرآنی تفسیر «نورالهدی»، برگزاری دومین دوره مسابقات قرائت و حفظ قرآن با عنوان «تلاوت» و برگزاری سومین دوره مسابقات قرآنی «تسنیم» از جمله برنامههای حوزه تبلیغ و ترویج است؛ البته برای تعامل بیشتر دستگاههای فرهنگی برای اجرای فعالیتهای قرآنی، امسال پیشنهاد تشکیل شورای سیاستگذاری توسعه فعالیتهای قرآنی در دستگاههای فرهنگی را نیز پیشنهاد کردهایم که در صورت تصویب این طرح تمامی دستگاههای فرهنگی کشور عضو این شورا خواهند شد.
وی ادامه داد: دومین دوره مسابقات قرآن «تلاوت» امسال با همان چارچوب سال گذشته که توجه به قرائت، حفظ و مفاهیم در کنار یکدیگر بوده است، دنبال میشود. مسابقات قرآن «تلاوت» رویکرد جدیدی در برگزاری مسابقات قرآن بوده است و این رویکرد یک گام به جلو است تا بتوانیم توجه قاریان و حافظان قرآن را همزمان با قرائت به حفظ و مفاهیم جلب کنیم؛ همچنین سال گذشته با برگزاری نخستین دوره مسابقات قرآن «تلاوت» بازخوردهای بسیار خوبی گرفتهایم و شاهد استقبال خوبی از سراسر کشور بودیم.
سومین دوره مسابقات قرآن «تسنیم» برگزار میشود
وی افزود: مسابقات قرآن «تسنیم» نیز طی سالهای گذشته ویژه کارکنان و مدیران دستگاههای فرهنگی کشور و همسران آنها برگزار شد، امسال قصد داریم فرزندان کارکنان و مدیران دستگاههای فرهنگی را به این مسابقات اضافه کنیم؛ البته پیشنهاد ما برای برگزاری سومین دوره مسابقات قرآن «تسنیم» این بود که مسئولیت این مسابقات را به این دلیل که با محوریت دستگاههای فرهنگی است از ما بگیرند و هر ساله به یک دستگاه فرهنگی واگذار کنند، اما مسئولان مربوطه نپذیرفتند و در نهایت بنا شد تا مدیریت این مسابقات توسط سازمان دارالقرآن و کار اجرایی آن نیز توسط سایر دستگاهها انجام شود. فراخوان مسابقات قرآن «تسنیم» و «تلاوت» نیز بزودی از سوی سازمان دارالقرآن اعلام میشود.
قرهشیخلو ادامه داد: برگزاری نهمین دوره همایش تکریم چهرههای قرآنی از دیگر برنامههای پیشبینی شده برای سال جاری است که این کار را نیز اواخر سال جاری با شناسایی اساتید و پیشکسوتان قرآنی سراسر کشور دنبال میکنیم.
برگزاری 2000 محفل قرآنی در سال جاری
رئیس سازمان دارالقرآن با بیان اینکه برای توسعه فعالیتهای قرآنی در کشور نیازمند فضاسازی بیشتر در این حوزه هستیم، عنوان کرد: در سال جاری دو هزار محفل قرآنی در قالب برنامه «با قرآن در رمضان»، «کرسیهای تلاوت و دورههای ختم قرآن را اجرا میکنیم. امسال تلاش داریم دورههای ختم قرآن که در حرم امام رضا(ع) و سایر امکان مذهبی کشور برگزار میشود را به سایر استانها هدایت کنیم.
وی با اشاره به برگزاری دورههای پرورش استعدادهای درخشان قرآنی که سال گذشته از سوی سازمان دارالقرآن آغاز شد، گفت: در سال جاری علاوه بر اینکه این دورههای آموزشی پرورش استعدادهای درخشان قرآنی برای قاریان نوجوان استمرار خواهد داشت، برای حافظان قرآن نوجوان دختر و پسر نیز برگزار میشود.
قرهشیخلو عنوان کرد: برگزاری کارگاه مهارتهای زندگی از دیگر برنامههایی است که همانند سال گذشته به همت سازمان دارالقرآن دنبال میشود، البته برگزاری این دورههای آموزشی مستلزم تأمین حداقلی اعتبارات است، همچنین امسال در حوزه آموزش، 800 هزار نفر را تحت پوشش قرار میدهیم و امیدواریم بتوانیم با تأمین اعتبارات لازم بحث آموزش را نیز در سال جاری به نحو مطلوب انجام دهیم.
بودجه 200 میلیاردی قرآن در سال 93 زودتر محقق شود
قرهشیخلو با تأکید بر لزوم حمایت از فعالیتهای قرآنی از سوی دولت و مسئولان مربوطه عنوان کرد: برای توسعه فعالیتهای قرآنی از دولت درخواست داریم بودجه 200 میلیاردی که برای قرآن تصویب شده را تا جایی که ممکن است، هم از نظر زمانی و هم از نظر مقداری به موقع محقق کند و این بودجه قرآنی کسورات نداشته باشد.
وی ادامه داد: از شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز درخواست داریم تلاش کند تا در صورت اختصاص بودجه قرآنی از سوی دولت، این بودجه را هر چه سریعتر در بین دستگاههای قرآنی توزیع کند و بودجه قرآنی پس از تخصیص از سوی دولت در شورای توسعه فرهنگ قرآنی زمینگیر نشود.
مسئولیت بخش محافل و مراسم نمایشگاه قرآن بر عهده سازمان دارالقرآن
رئیس سازمان دارالقرآن با عنوان این مطلب که مسئولیت بخش محافل و مراسم بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن به سازمان دارالقرآن واگذار شده است، عنوان کرد: امسال با توجه به زمان محدودی که تا برپایی نمایشگاه قرآن داریم، اما برنامههایی را برای اجرا پیشبینی کردهایم که اجرای برنامه اذانگاهی روزانه از جمله این برنامهها است.
وی افزود: تلاوت روزانه قرآن در نمایشگاه بیست و دوم قرآن توسط یک قاری و اذان نیز توسط قاری دیگری تلاوت میشود، همچنین امسال تدابیری اندیشیده شده تا در کنار تلاوت آیات قرآن کریم یک فرد نیز به عنوان مترجم در کنار قاری حضور داشته و ترجمه آیات را بیان کند تا بازدیدکنندگان از نمایشگاه قرآن با ترجمه آیات مورد نظر نیز آشنا شوند.
وی ادامه داد: برگزاری محافل قرآنی ویژه قاریان، حافظان، کودکان، نوجوانان و خانوادهها و حضور خانوادههای قرآنی در محافل قرآنی از دیگر برنامههای پیشبینی شده در بخش محافل و مراسم بیست و دومین نمایشگاه قرآن است.
رئیس سازمان دارالقرآن عنوان کرد: همچنین برای نمایشگاه بیست و دوم قرآن 14 نشست تخصصی در حوزه آموزش و پرورش، آموزش عالی، نیروهای مسلح و ... پیشبینی شده که از حضور مسئولان قرآنی این دستگاهها دعوت میکنیم تا ضمن حضور در این نشستها، به تشریح برنامههای قرآنی خود و مشکلات موجود در هر حوزه بپردازند؛ قصد ما از برگزاری نشستهای تخصصی پررنگ کردن عیوب نیست، بلکه تلاش داریم در پایان نشستها به یک همافزایی برسیم و مشکلات موجود را رفع کنیم.