به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، مجلس شورای اسلامی که عصاره ملت محسوب میشود، در صورت نیاز به ارائه، بررسی و تصویب طرحها متناسب با مقتضیات و شرایط زمان میپردازد و یا در مواقعی سؤال از اعضای هیئتدولت را در دستور کار قرار میدهد. مسائلی همچون وضعیت آلودگی هوا، انرژی، مسائل مربوط به سیاست خارجی، مبارزه با مفاسد اقتصادی و اجتماعی و مواردی از این دست که ممکن است با بروز اتفاقی در گوشه و کنار کشور نماینده و یا کمیسیونی را به واکنشی وادار سازد؛ چرا که قانونگذاری در اموری که خلأ قانونی وجود دارد از یک سو و از سوی دیگر نظارت بر رفتار و عملکرد مسئولان اجرایی کشور از مهمترین وظایف نمایندگان محسوب میشود.
با نگاه به سالها و ادوار گذشته ترجیعبند دستور کار کمیسیونها و نگرانی برخی نمایندگان مجلس در آستانه فرارسیدن فصل گرما توجه به وضعیت عفاف و حجاب در جامعه است. با توجه به شرایط جوی کشور در فصل تابستان احتمال بروز برخی هنجارشکنیها گاه به ارائه طرحها و پیشنهادهایی به منظور بهبود وضعیت حجاب در جامعه میشود و گاه مسئولان ذیربط را به صحن علنی مجلس و یا جلسات کمیسیونهای تخصصی میکشاند.
در کنار دغدغه وضعیت حجاب در جامعه، موضوع برخورد با آمران به معروف و ناهیان از منکر نیز نگرانی نمایندگان را برمیانگیزد. نگرانی به حق منتخبان ملت پس از آنکه اخباری مبنی بر تعرض هنجارشکنان به آمران به معروف و ناهیان از منکر طی سالهای گذشته اوج گرفته بود، بیش از پیش ارزشمند جلوه میکند.
بر همین اساس بود که روز گذشته وزیر کشور پس از اینکه نتوانست نمایندگان مجلس را در سؤالی مربوط به وضعیت حجاب در جامعه و عدم برخورد با هنجارشکنان قانع کند، کارت زرد دریافت کرد و بر همین اساس است که کمیسیون فرهنگ مجلس به بررسی طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر پرداخت در حالیکه یکی از اعضای کمیسیون اجتماعی نیز در برابر این طرح 27 مادهای، طرحی یک مادهای که 4 تبصره آن را پشتیبانی میکرد، ارائه داد. هرچند کمیسیون قضائی و حقوقی مجلس که کمیسیون اصلی بررسی طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر است، گزینه سومی را برگزید و به گفته احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس، طرح 20 مادهای را که در مجلس هشتم تهیه شده بود را مورد بررسی قرار داد.
سبقت کمیسیونها و نمایندگان برای حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مسبوق به سابقه است و همانطور که گفته شد، کمیسیون قضائی مجلس در حال بررسی طرحی است که از مجلس هشتم به یادگار مانده است.
در سال 89 و 90 و همزمان با فرارسیدن فصل گرما، مجلس هشتم طرح تشکیل سازمان امر به معروف و نهی از منکر را مورد بررسی قرار داد که با مسکوتماندن این طرح بحث و گفتوگو در مورد حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر نیز در آن مقطع به پایان رسید.
در سال 90، علی مطهری، منتخب مردم تهران در مجلس وزیر کشور وقت را به کمیسیون فرهنگی فراخوانده بود تا پاسخگوی وضعیت حجاب در جامعه باشد. این نماینده مجلس از پاسخهای مصطفی محمدنجار قانع نشده بود؛ همانطور که روز گذشته نیز از پاسخهای رحمانیفضلی قانع نشد.
همچنین در جلسه علنی 21 خرداد سال 91 و در آستانه فرارسیدن فصل گرما 27 طرح اعلام وصول شد که یکی از آنها بررسی طرح امر به معروف و نهی از منکر بود.
در سال 92 نیز اخباری مبنی بر بررسی طرحهایی در راستای حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مشاهده میشود که یکی از آنها به نقل از سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس است. علی طاهری از تشکیل جلسهای با حضور اعضای کارگروه ارشاد و تبلیغات کمیسیون، ستاد احیای امر به معروف و نهی از منکر، معاونت پیشگیری و مرکز پژوهشهای مجلس به منظور تبیین طرح راهکارهای اجرایی امر به معروف و نهی از منکر و رفع اشکالات موجود در این زمینه خبر داده بود.
کمیسیون فرهنگی مجلس که پیش از این بررسی طرح جمعیت و تعالی خانواده را در دستور کار داشت، چندی پیش رسیدگی به قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را آغاز کرد که بنا داشت با تصویب فوریت آن در صحن علنی مجلس، همچون طرحهایی که طی سالهای گذشته در این مورد ارائه شده بود، خیلی زود به نتیجه برسد؛ اما به نظر میرسد این طرح همچون طرحهای مشابه به این زودیها به نتیجه نمیرسد.
فصل گرمای خانه ملت نیز در سال جاری سرانجام به پایان خواهد رسید و باید منتظر ماند و دید آیا تب تند بحث و گفتوگوها در مورد ساماندهی مسئله امر به معروف و نهی از منکر؛ این دو فریضه مهم به سرانجام میرسد و یا با کاهش دما، دغدغهها در مورد وضعیت عفاف و حجاب و حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر فروکش خواهد کرد.
محمود قرهداغی