کد خبر: 1423290
تاریخ انتشار : ۰۷ تير ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۱
حسین طاهری اعلام کرد:

امضای تفاهم‌نامه با نهادهای فرهنگی برای گسترش تئاتر/ برنامه‌ریزی برای استفاده مناسبتی از تئاتر

گروه هنر: مدیر کل هنرهای نمایشی با اشاره به امضای تفاهمنامه‌های گوناگون در سال جاری با نهادهای فرهنگی، وزارتخانه‌ها، شهرداری و استانداری‌ها برای استفاده از امکانات به منظور گسترش تئاتر گفت: برنامه‌ریزی خوبی برای استفاده از ظرفیت‌های تئاتر در مصارف فرهنگی، مناسبتی و مذهبی صورت گرفته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نخستین نشست خبری حسین طاهری، مدیرکل هنرهای نمایشی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از ظهر امروز شنبه 7 تیر در سالن کنفرانس مجموعه تئاتر شهر برگزار شد و مدیرکل هنرهای نمایشی علاوه بر تشریح برنامه‌های این اداره کل پاسخگوی پرسش های خبرنگاران بود.
در این مراسم که پیام دهکردی؛ دبیر بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان، مرضیه برومند؛ دبیر پانزدهمین جشنواره بین المللی تئاتر عروسکی(مبارک)، مهدی شفیعی؛ معاون امور اداری و مالی اداره کل هنرهای نمایشی و مهدی دادویی؛ رئیس شورای نظارت و ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی حضور داشتند، حسین طاهری در ابتدای سخنان خود گفت:  سال جاری به نام سال اقتصاد و فرهنگ بهانه خوبی است برای ایجاد فرصت به منظور معطوف ساختن توجه بیشتر سیاستگذاران به حوزه فرهنگ هر چند که با بودجه تخصیص یافته امسال به معاونت هنری ارشاد و به تبع آن اداره کل هنرهای نمایشی در سال جاری مجبور به اجرای برنامه‌های از پیش تعیین شده به شکل محدود و خلاصه هستیم.
وی گفت: البته به تأسی از این شعار برنامه جامعی را برای  سال 94 در نظر گرفته‌ایم و در این راستا از بخش‌های مختلف و صنوف تئاتری استمداد طلبیدیم تا همزمان با برنامه ششم توسعه جایگاه تئاتر گسترده‌تر از قبل دیده شود.
طاهری ادامه داد: توجه به زیرساخت‌ها، استفاده از مشارکت سایر نهادها و وزارتخانه‌ها و بهره‌مندی از توان تخصصی آنها و ظرفیت‌های سخت‌افزاری که در اختیار دارند مواردی است که از جمله برنامه‌های جاری و آتی اداره کل هنرهای نمایشی محسوب می‌شود که در قالب تشکیل کمیته‌هایی به امضای تفاهمنامه فی ما بین ختم خواهد شد.

بخش اعظم تفاهمنامه‌ها با نهادهای فرهنگی در مرحله نهایی شدن قرار دارد
وی با اشاره به اینکه بخش اعظم این تفاهمنامه‌ها در مراحل پایانی خود قرار دارند تصریح کرد: تفاهمنامه ما با اداره کل فرهنگی وزارت علوم، همچنین بهره‌گیری از امکانات موجود در شهرداری‌ها و استانداری‌ها برای استفاده از ظرفیت سالنی این مراکز از جمله برنامه‌هایی است که در حال پیگیری آنها هستیم.
طاهری در ادامه گفت: تفاهمنامه با وزارت نفت، مناطق آزاد تجاری که از امکانات خوب در بخش سرمایه و تأمین فضاهای فرهنگی برخوردارند از جمله دیگر برنامه‌های این اداره کل است که می‌تواند با برنامه‌ریزی هدفمند تا اندازه زیادی بخش‌های مغفول مانده در رونق اقتصاد تئاتر را احیا کند؛ ضمن آن که در نظر داریم با تقویت تئاتر خصوصی این فرهنگ را در عرصه هنرهای نمایشی به وجود آوریم که اهالی و فعالان تئاتری  کمتر خود را وابسته به دولت و متصل به بودجه‌های نفتی تصور کنند.
مدیرکل هنرهای نمایشی  تأکید کرد: تفاهمنامه‌ای نیز با رسانه ملی به امضا رسیده است تا از فرصت‌های موجود در اختیار این رسانه فراگیر در جهت توجه هر چه بیشتر به تئاتر شهرستان‌ها و مشکلاتی که فعالان این عرصه با آن دست و پنجه نرم می‌کنند فراهم شود که ما البته این را یک وظیفه ذاتی می‌دانیم که مقداری جدی تر از قبل به تئاتر شهرستان‌ها و بحث مدیریتی آن بیاندیشیم.

حراست از زبان فارسی، ارکان خانواده، نوامیس فرهنگی، احیای تئاتر ایرانی و بومی در اولویت است
طاهری ادامه داد: حراست از زبان فارسی، ارکان خانواده، نوامیس فرهنگی، احیای تئاتر ایرانی و بومی  از جمله دیگر برنامه‌های اداره کل هنرهای نمایشی است ضمن آنکه  براساس مناسبت‌های ملی و مذهبی موجود قصد داریم از ظرفیت‌های موجود در هنر تئاتر نهایت استفاده را ببریم که نمونه بارز آن در ماه مبارک رمضان است که پیش رو داریم  و این نخستین سالی است که  تئاتر را برای شناساندن ابعدا گوناگون معنوی و انسانی این ماه مبارک مورد استفاده همه‌جانبه قرار خواهیم داد و به طور مثال  برنامه نمایشنامه‌خوانی را همزمان با لیالی قدر  متناسب با این حال و هوا و در موضوعات دیگری همچون انقلاب اسلامی و دفاع مقدس اجرا خواهیم کرد.
وی اذعان کرد: با وجود بودجه کمی که امسال در اختیار داریم اما توجه جدی به امور رفاهی و معیشتی هنرمندان خواهیم داشت و بر آن هستیم که فرصت برابری برای همه اهالی تئاتر به منظور اجرای نمایش در سالن‌های نمایشی ایجاد کنیم.

تشکیل شورای هنری تالار‌های نمایشی برای خروج از فردمحوری است
مدیرکل هنرهای نمایشی در ادامه گفت: توجه به شوراهای هنری برای مدیریت تالارهای نمایشی برنامه‌ای است که در دستور کار داریم  تا این حوزه را از فردمحوری خارج کرده و ملاک برای دعوت و پذیرش گروه‌های نمایشی به شکل شورایی و با استفاده از مؤلفه‌های هنری صورت گیرد تا منجر به تدوین جدول اجراهای شش‌ماهه و یا سالانه شود.
وی گفت: «اردیبهشت تئاتر» یکی از برنامه‌های ثابت اداره کل هنرهای نمایشی است که روی آن تأکید فراوانی داریم تا از این رهگذر به ویژه تئاتر شهرستان‌ها مجال و فرصت بیشتری برای دیده شدن و رقابت سالم با گروه‌های هم‌استانی خود داشته باشند.
طاهری با اشاره به اینکه بودجه امسال حوزه تئاتر از یک دوم بودجه سال گذشته به یک چهارم تقلیل یافته است گفت: بودجه تئاتری ما جوابگوی یک یازدهم مطالبات و درخواست‌های تولید و اجراست و طبیعتاً با این وضعیت شرمنده طیف گسترده ای از فعالان تئاتری خواهیم شد و تقاضای بحقی برای تولید و اجرای تئاتر دارند با این وجود براساس همان تفاهمنامه‌هایی که پیشتر عرض شد باید بگویم که بسیاری از سالن‌های نمایشی در شرایط کنونی بلا استفاده هستند که باید غبارروبی شده و در چرخه تولید و اجرا قرار گیرند.
مدیرکل هنرهای نمایشی در مورد  تعامل اداره کل هنرهای نمایشی با اصناف تئاتری تأکید کرد: در ساختار مدیریتی و بدنه حرفه‌ای تئاتر با مشکلات و معضلات فراوانی مواجه هستیم که فعلاً این مجموعه توانمندی لازم را برای تحقق همه مطالبات  اصناف تئاتری ندارد.

امضای تفاهمنامه برای اجرای نمایش خیابانی در کاروان راهیان نور
وی در پایان گفت: در طول این مدت چندین نشست با انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس داشتیم و مباحثی در مورد توسعه و ترویج «تئاتر مقاومت» مطرح شد؛ تفاهمنامه‌ای در مورد کاروان راهیان نور  و بحث استفاده از ظرفیت‌های تئاتر استانی در جهت تولید نمایشنامه، تئاتر خیابانی  و... به امضا رسید. 
در ادامه این نشست مرضیه برومند؛ دبیر پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی(مبارک) به ایراد سخن پرداخت و گفت: گلایه دارم از وضعیت زیرساختی تئاتر، از سالن‌هایی که وضعیت ناسالمی برای اجرای آثار نمایشی دارند و از مجموعه تئاتر شهر و مدیریت آن که هیچ اقدامی برای سر و شکل دادن به این مجموعه به عنوان یکی از جلوه‌های میراث فرهنگی انجام نمی‌دهند.
وی ادامه داد: ساخت و ساز بی‌رویه و بی‌برنامه پیرامون مجموعه تئاتر شهر با استفاده از اشکال هندسی و معماری نامتعارف، موجب شلختگی و بدشکلی آن شده است که هیچ کس رغبت نمی‌کند به آن نزدیک شود چه برسد که در آن اجرای تئاتر داشته باشد؛ من از الان این دغدغه ذهنی را دارم که چگونه باید گروه‌های خارجی شرکت‌کننده در جشنواره تئاتر عروسکی را با این وضع بد محیطی اطراف تئاتر شهر مواجه کنم؟

هیچکس با ساخت مسجد در اطراف تئاتر شهر مشکلی ندارد
این پیشکسوت تئاتر، سینما و تلویزیون گفت: مسئولان بدانند که ما فعالان تئاتر بچه مسلمانیم و به آنچه به عنوان ابنیه مذهبی و اسلامی است مباهات کرده و به آن فخر میفروشیم؛ هیچکس با ساخت مسجد در اطراف تئاتر شهر مشکلی ندارد، مسجد بسازید به بهترین شکل با گنبد و گلدسته مطابق با معماری ایرانی و اسلامی تا ما هم خود در آن نماز بخوانیم و هم در مراجعه مهمانان خارجی رویمان بوشد که بگوییم در این فضا به عبادت خدا مشغولیم و نه داخل یک کانکس با بوی بد و شرایط آب و هوایی نامطبوع.
دبیر پانزدهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر عروسکی (مبارک) تصریح کرد: وضعیت تئاتر به ویژه وضعیت اقتصادی آن بغرنج است؛ دوستان مسئول هم نباید وعده توخالی بدهند، یک کلام بگویند پول نداریم و خیال همه را راحت کنند و هیچ کس را خوشبین به برنامه سال بعد و برنامه توسعه ششم نکنند؛ من واقعاً در برابر مطالبات بحق گروه‌های شرکت کننده در جشنواره عروسکی شرمنده‌ام، آنها حق دارند جا برای تمرین داشته باشند، من این قول را به آنها داده ام حتی اگر به هزینه شخصی جایی را برای آنها اجاره کنم.

دولت اگر تدبیر نکند امیدها در تئاتر به یأس بدل می‌شود
کارگردان مجموعه تلویزیونی «آرایشگاه زیبا» ادامه داد: دولت تدبیر و امید که آمد حداقل در یک سال گذشته جامعه هنری تئاتر امیدوار شدند که وضعیت رو به بهبودی است اما اکنون به آقای جنتی و آقای روحانی عرض می‌کنم که دوستان دیگر وقت وقت تدبیر کردن است و اگر تدبیری نیانیشید امید همه فعالان نمایشی به یأس و ناامیدی ختم می‌شود.
برومند گفت: با بودجه تئاتری که معادل وجه‌ای است که برخی از آقازاده‌ها آن را تنها پشت قباله دختری که می‌خواهند او را به زنی بگیرند که نمی‌شود توقع زیادی از تئاتر داشت؛ تئاتر نیاز به دلسوزی دارد و همه باید دست به دست هم بدهند و بودجه مناسبی برای این منظور اختصاص دهند؛ درست است که پول نیست اما از هیچ تلاشی نیز نباید برای جذب سرمایه فروگذار کرد.
سخنران دیگر این نشست پیام دهکردی؛ دبیر بیست و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان بود که در سخنانی کوتاه گفت: بدون تعارف دوستان عرصه خبرنگار، هنرمندان باید خدمتتان عرض کنم که وضعیت تئاتر خواستن و یا نتوانستن است؛ مسئله این است و مطمئن باشید جو و فضای حاکم بر تئاتر کشور به گونه‌ای است که حتی اگر دوستان مسئولی که اکنون مسئولیت در اختیار دارند همین فردا صبح از سمت خود کناره گیری کنند، گره‌ای از مشکلات عدیده هنر تئاتر باز نخواهد شد.
هیچ دولتی، تئاتر را رکن واضح و قاطع اجتماعی تلقی نکرد
وی ادامه داد: مشکل ما در عرصه هنرهای نمایشی طی این سالیان این بوده است که در هیچ دوره‌ای حتی در دوره شکوفایی و اوج تئاتر این هنر به عنوان یک رکن واضح، قاطع که بتواند واقعیت‌های پیرامون را به روشنی بازگو نماید تلقی نشده است.
دهکردی تصریح کرد: نه اینکه چون به من سمتی داده شده است خواسته باشم تا مجیز مدیران کنونی را بگویم، اما قبول داشته باشید که کمی باید منصفانه به موضوع فکر کرد؛ برای ساختن باید تاوان سختی پرداخت هر چند که برای ویران کردن دمی غفلت هم زیاد است و باید به مدیران مجال داد تا در جهت بهبود اوضاع کم کم اقدام کنند.
این گزارش حاکی است، مهدی دادویی؛ رئیس شورای نظارت و ارزشیابی اداره کل هنرهای نمایشی نیز در این نشست به پاره‌ای از پرسش‌های خبرنگاران پیرامون مسائل گوناگون و از جمله توقیف نمایش «تانگوی تخم مرغ داغ» پاسخ گفت.

captcha