کد خبر: 1425624
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۱۷
حجت‌الاسلام شرفخانی تأکید کرد:

حفظ قرآن از سرفصل‌های مهم در طرح تابستانی نشاط معنوی

گروه فعالیت‌های قرآنی: معاون فرهنگی ـ اجتماعی سازمان اوقاف اظهار کرد: در طرح تابستانی نشاط معنوی، حفظ قرآن در سه بخش حفظ ترتیبی(یک، دو و سه جزء) و حفظ موضوعی قرآن گنجانده شده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) حجت‌الاسلام والمسلمین احمد شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در گفت‌وگوی جمعه اخبار قرآنی اظهار کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه از چهار سال پیش براساس تدبیر ارزشمند مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه امامزادگان و بقاع متبرکه باید به قطب فرهنگی تبدیل شوند، طرح جامعی را براساس چشم‌انداز نظام جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به این هدف عالی تدوین کرد.
وی افزود: در طرح جامعی که برای تبدیل شدن امامزادگان و بقاع متبرکه به قطب فرهنگی تدوین شد بحث‌های عمرانی و توسعه امامزادگان و در بخش‌های فرهنگی نیز بحث زیرساختی و نرم‌افزاری در نظر گرفته شده است؛ استفاده از ظرفیت مناسبت‌ها، تعطیلات و موضوعات مختلف یکی از مباحث اصلی بود که برهمین اساس ویژه‌برنامه‌هایی را به عنوان اولویت‌های اول برای اجرا در امامزادگان طراحی کردیم که از لحظه تحویل سال نو آغاز می‌شود و تا ایام تابستان با عنوان «طرح تابستانی نشاط معنوی» ادامه دارد.
وی افزود: طرح تابستانی نشاط معنوی برای فصل تابستان را طوری طراحی کردیم که متفاوت با طرح‌های اوقات فراغت سایر بخش‌ها باشد. علت این امر نیز آن است که دانش‌آموزان 9 ماه در طول سال تحصیلی در مدرسه حضور پیدا کرده و آموزش‌های کلاسیک را داشته‌اند و روش ما در این طرح متفاوت است.

اجرای طرح تابستانی نشاط معنوی در 1800 بقعه و امامزاده
حجت‌الاسلام شرفخانی ادامه داد: طرح تابستانی نشاط معنوی از هشتم تیرماه در هزار و 800 بقعه و امامزاده شروع شده و تا 25 مردادماه در امامزادگان در حال برگزاری است. این طرح با سه بخش آموزشی ـ تربیتی، ورزشی و اردویی ـ تفریحی در نظر گرفته شده است.
وی در ادامه عنوان کرد: در بخش آموزشی ـ تربیتی نگاه ما این بوده که آموزش‌ها، آموزش‌های کارگاهی باشد و آموزش‌های صرف کلاسیک برای دانش‌آموزان جذابیت ندارد و برهمین اساس کتابی را تألیف کردیم که تدوین این کتاب از سوی اساتید و کارشناسان این حوزه به صورت جداگانه برای هر مقطع تحصیلی انجام شد.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: کتاب‌هیی که برای این طرح طراحی شده به شکلی است که دانش‌آموزان باید خودشان با مربی درگیر شوند و به صورت کارگاهی آن را تکمیل کنند؛ یک بخشی از اطلاعات نیز اطلاعاتی است که خود دانش‌آموز باید برای پیدا کردن پاسخ آنها تلاش کند و مطالب را استخراج کند تا ساختاری که در کتاب‌ها طراحی شده اتفاق بیفتد. در واقع این کتاب‌ها صرف مربی‌محور یا گفت‌وگو‌محور و به صورت یک‌سویه نیست.
تألیف 3 کتاب برای مقاطع ابتدایی، راهنمایی و متوسطه

وی یادآور شد: کتاب‌های «الفبا تا خدا» برای مقطع ابتدایی، کتاب «30 نشانه، یک راه» برای مقطع راهنمایی و کتاب «پرتگاه‌ها و نردبان‌های زندگی» برای مقطع دبیرستان و با این رویکرد که هر آنچه که کودک و نوجوان در هر  یک از مقاطع تحصیلی به آن نیاز دارند اعم از مباحث اخلاقی و آسیب‌های اجتماعی که امروز جوانان و نوجوان ما با آن درگیر هستند تألیف و تدوین شده است.
حجت‌السالام شرفخانی ادامه داد: همچنین، امسال برای خود مربیان نیز سه جلد کتاب شامل؛ روش تدریس و یک سری اطلاعاتی که مربی با استفاده از ابزارهای خاص می‌تواند در کلاس و حتی در محیط‌های خارج از کلاس، دانش‌آموزان را اداره کرده و بخشی از مفاهیم و معارف قرآن و اهل بیت(ع) را به آنها انتقال دهد تدوین شده است؛ علاوه بر این، آموزش روخوانی و روان‌خوانی قرآن کریم نیز در این کتاب‌ها ارائه می‌شود. همچنین آموزش‌های هنری در بعضی از محیط‌های خاص برای بانوان و آقایان در نظر گرفته شده است.
وی در این بخش از سخنان خود به اعزام چهار هزار روحانی از شهر مقدس قم و حوزه‌های علمیه استان‌ها و شهرستان‌ها اشاره کرد و گفت: مربیان اعزامی دوره‌های تربیت مربی را گذرانده‌ و به صورت تخصصی بحث تربیت کودک را دنبال کرده‌اند. اعزام مربیان در طرح نشاط معنوی تابستانی به صورت حلقه‌های معرفت، پرسش و پاسخ در کلاس‌ها و... اتفاق می‌افتد که در کنار آن استفاده از ظرفیت اردویی و تفریحی را برای دانش‌آموزان گنجانده‌ایم.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف در این بخش از سخنان خود با اشاره به برگزاری برنامه‌های اردویی و تفریحی در 630 امامزاده و بقعه متبرکه، عنوان کرد: از میان امامزادگان و بقاع متبرکه آن دسته از امامزادگان که ظرفیت برگزاری اردوهای یک روزه را دارند انتخاب کرده‌ایم تا بتوانیم اردوهایی را با عنوان طرح «نشاط معنوی یک روزه در امامزادگان و بقاع متبرکه» برگزار کنیم. در این اردوهای یک‌روزه علاوه بر برنامه‌های آموزشی، تفریحی و ورزشی، برنامه‌های تربیتی نیز پیش‌بینی شده و اجرا می‌شود.

اجرای برنامه‌های ورزشی یکی از سرفصل‌های اصلی در طرح تابستانی نشاط معنوی
وی یادآور شد: یکی از سرفصل‌های اصلی ما در طرح تابستانی، اجرای برنامه‌های ورزشی است؛ در برخی از امامزاده‌ها به طور قطع ظرفیت برگزاری برنامه‌های ورزشی وجود ندارد که براساس هماهنگی‌های انجام شده با وزارت ورزش و جوانان، این وزارتخانه محیط‌هایی را در اختیار مجموعه‌های ما قرار می‌دهد تا بتوانیم در بعضی ساعات، برنامه‌های ورزشی و مسابقات ورزشی داشته باشیم.
حجت‌الاسلام شرفخانی با بیان اینکه سال گذشته 135 هزار نفر را تحت پوشش قرار دادیم، گفت: پیش‌بینی ما این است که امسال بیش از 150 هزار نفر در طرح تابستانی سازمان اوقاف مشارکت داشته باشند؛ چرا که امسال تلاقی برنامه طرح تابستانی نشاط با ماه مبارک رمضان فرصت خوبی برای اجرای برنامه‌های آموزش و قرآنی است.
وی در ادامه عنوان کرد: بخش دیگری از برنامه‌های ما در طرح تابستانی شامل برگزاری جلسات اخلاق و جلساتی برای خانواده‌هایی است که فرزندانشان در این طرح شرکت می‌کنند تا بتوانیم از ظرفیت خانواده‌ها برای تربیت فرزندان استفاده کنیم.

اجرای طرح تابستانی نشاط معنوی در اکثر امامزادگان رایگان است
حجت‌السلام شرفخانی با یادآوری اینکه اجرای برنامه‌های طرح نشاط تابستانی در بخش عمده‌ای از امامزادگان به صورت رایگان خواهد بود، گفت: اما در برخی از امامزادگان که شرایط مطلوبی ندارد، مبلغ کمی دریافت می‌شود. این گونه نیست که به خاطر عدم پرداخت هزینه، کسی نتواند در طرح تابستانی سازمان اوقاف حضور پیدا کند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اجرای طرح تربیت ملی حافظان قرآن که برای سومین سال متوالی از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه اجرا می‌شود، اظهار کرد: امسال بخش عمده طرح تربیت ملی حفظ قرآن را در برنامه‌های تابستانی گنجانده‌ایم.
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه عنوان کرد: طی سه سال گذشته که طرح ملی تربیت حافظان قرآن در کشور اجرا شده  شاهد مشارکت تعداد زیادی از مخاطبان خود در این طرح بوده‌ایم تا جایی که در سال 91 حدود 223 هزار شرکت‌کننده، در سال 92، 314 هزار شرکت‌کننده داشتیم. برای سال 93 نیز حدود 317 هزار نفر سهمیه برای استان‌ها و شهرستان‌ها در نظر گرفته‌ایم که علاقه‌مندان می‌توانند در مقطع سنی هفت سال تا 70 سال در این طرح شرکت کنند.
حفظ ترتیبی و حفظ موضوعی آیات در طرح تابستانی نشاط معنوی

حجت‌الاسلام شرفخانی با بیان اینکه در طرح تابستانی نشاط معنوی امسال، یک سرفصل اصلی برنامه حفظ قرآن در نظر گرفته‌ایم، گفت: حفظ قرآن در سه بخش حفظ ترتیبی (یک، دو و سه جزء) و حفظ موضوعی قرآن برای عموم جامعه است که براین اساس، 300 موضوع قرآنی در بخش‌های اعتقادی، اجتماعی، سیاسی، اخلاقی و خانوادگی استخراج شده است.
وی یادآور شد: حفظ موضوعی قرآن برای نوجوانان از دیگر سرفصل‌هایی است که در طرح نشاط معنوی تابستانی دنبال می‌شود. براین اساس 120 موضوع قرآنی نیاز نوجوانان، استخراج شده است؛ این آیات شامل آیه، ترجمه و توضیحاتی است که در قالب یک کتاب در اختیار نوجوانان قرارمی‌گیرد.

ارائه تفسیر سوره حجرات در قالب کتاب به مبلغان
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: همچنین امسال در طرح نشاط معنوی تابستانی سازمان اوقاف، تفسیر سوره حجرات را در قالب یک کتاب چاپ کرده و به عنوان یک ره‌توشه در اختیار مبلغان قرار دادیم.
وی با اشاره به برگزاری بیش از هزار و 848 محفل انس با قرآن، با حضور 9 قاری مصری همزمان با ماه مبارک رمضان، عنوان کرد: اساتیدی از جمله؛ متولی عبد‌العال، محمود شحات انور، محمد شرف‌الدین و... از کشور مصر در طول ماه مبارک رمضان میهمان ما بوده و به برگزاری محافل انس با قرآن می‌پردازند.
حجت‌الاسلام شرفخانی ادامه داد: حدود 500 محفل انس با قرآن در ماه مبارک رمضان با حضور قاریان مصری و سایر محافل قرآنی که در استان‌های سراسر کشور خواهد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به طرح «ضیافت الهی» اشاره کرد و گفت: یکی از ویژه‌برنامه‌های سازمان اوقاف و امور خیریه در ماه مبارک رمضان، طرح ضیافت الهی است که این طرح در آستان مقدس امامزادگان برگزار می‌ شود.

اجرای طرح ضیافت الهی در فصل تابستان
معاون فرهنگی اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه ادامه داد: طرح ضیافت الهی برگرفته از چند بخش است که بخش اصلی، ارتقاء سطح معارفی و معرفتی و پاسخ‌گویی به شبهات دینی است؛ این بخش با حضور روحانیون اتفاق می‌افتد و در کنار آن برگزاری خیمه‌های معرفت دنبال می‌شود که البته این خیمه‌های معرفت نیز ساختار خاصی دارد.
وی یادآور شد: خیمه‌های معرفت، متشکل از چند بخش مشاوره خانواده، مشاوره تربیت کودک، تبلیغ چند رسانه‌ای، استفاده از ابزارها و فناوری‌های جدید برای پاسخ‌گویی به نیازهای مخاطبان، در بخش کودک و نوجوان، بخش نقاشی و قرآن بخوانید جایزه بگیرید، است.
حجت‌الاسلام شرفخانی یادآور شد: در کنار خیمه‌های معرفت، آن نمایشگاه‌های محتوایی نیز طراحی شده که در هزار و 550 امامزاده و بقعه متبرکه برگزار می‌شود. برگزاری جلسات تفسیر قرآن، در هزار و 200 امامزاده و بقعه با حضور ائمه جمعه، نماینده ولی فقیه در استان‌ها و مبلغانی که از حوزه علمیه قم اعزام شده‌اند، از دیگر برنامه‌های ویژه ماه مبارک رمضان است.
شرفخانی در بخش پایانی سخنان خود با بیان اینکه یکی از کارهای خوبی که در نظام جمهوری اسلامی اتفاق افتاد، ترتیل‌خوانی و جزء‌خوانی قرآن کریم است، عنوان کرد: به یاد دارم حدود پنج یا شش سال پیش که طرح ترتیل‌خوانی و جزء‌خوانی قرآن شروع شد کمتر از 100 امامزاده متولی  آن بودند اما امسال شاهد آن هستیم که این طرح در هزار و 723 امامزاده و بقعه در سراسر کشور دنبال می‌شود این محافل از شبکه‌های ملی و استانی نیز پخش می‌شود.

captcha