ایرج گلشن، مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه اولین کتاب مردمی جهان با محوریت «ایثار و مقاومت» نگارش میشود، گفت: این کتاب با حضور و به قلم آحاد مردم تدوین میشود.
بنیانگذاری «خانه فرهنگ ایثار و مقاومت» در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
وی ادامه داد: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند فرهنگ ایثار هستیم، ایثار و شهادت نجاتبخش جامعه است؛ بنابراین فعالیت برای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت از اهم امور است و وزارت فرهنگ و متولی رسمی فرهنگسازی در کشور، لازم بود در حوزه ایثار و مقاومت نیز قویتر وارد شود، فعالیتی که در چند سال گذشته در این وزارتخانه فرهنگ و ایثار کم رنگ شده بود لذا بنیانگذاری «خانه فرهنگ ایثار و مقاومت» در دستور کار قرار گرفت.
گلشن با بیان اینکه خانه فرهنگ ایثار و مقاومت در اولین گام به تدوین کتاب مردم جهان با محور ایثار و مقاومت اقدام کرده است، اظهار کرد: با این اعتقاد فرهنگ ایثار و مقاومت باید از زبان و اندیشه مردم جاری شود تا در سطح عمومی جامعه عملی شود.
وی افزود: با این نگاه که فرهنگ مقاومت ایثار در انحصار شخص یا نهاد خاصی نیست و متعلق به همه مردم است، نخستین کتاب مردمی جهان تبیین میشود، مردم ایران خود از مصادیق بارز ایثار و مقاومت در سطح جهان هستند و استقبال گستردهای از این طرح کردند به طوری که ما شاهد خلق اثری بسیار ارزشمند و فاخر در حوزه ایثار، شهادت و مقاومت هستیم.
مردمی بودن؛ بارزترین ویژگی این اثر
مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباه ویژگیهای بارز این اثر گفت: این اثر از دو ویژگی بسیار خاص برخوردار است، به طوری که این اثر برای اولین بار به معنی واقعی مردم را دست به قلم کرده و یک کتاب در این حوزه را به طور مشترک به نگارش در میآورند این امر نخستین بار در سطح جهان اتفاق میافتد و تاکنون هیچ اثری با این ویژگی به ثبت نرسیده است.
وی ادامه داد: از ویژگیهای دیگر این اثر باید به موضوع آن اشاره کرد که شریفترین موضوع انسانی یعنی ایثار، گذشت و فداکاری را محور قرار داده و با توجه به اینکه این موضوع در فطرت تمامی مردم جهان مشترک است پس نگارش این کتاب میتواند به عنوان عاملی برای روی آوردن مردم به این فرهنگ شود.
گلشن به رویکردهای اجتماعی نگارش کتاب مردم جهان با محوریت ایثار و مقاومت اشاره کرد و افزود: خلق این اثر علاوه بر اینکه کارکردهای بسیاری دارد، رویکرد اجتماعی را نیز در خود نهفته دارد چراکه اگر بتوانیم روحیه ایثار، مقاومت و از خود گذشتگی را در جامعه گسترش دهیم بسیاری از مسائل اجتماعی از سطوح بسیار پائین مانند ترافیک، آلودگی و کم آبی گرفته تا مسائل کلان کشوری را با حضور مردم از میان برداریم.
وی عنوان کرد: این فرهنگ در قرآن به کرات تأکید شده و این اثر نیز مردم را پای کار آورده و از همه دعوت کرده تا در این راه وارد شوند و درباره جهاد، حماسه، ایثار، شهادت و مقاومت تفکر و اندیشه کنند؛ این امر خود زمینهساز انس دوباره بین مردم و آثار دفاع مقدس و جهاد و حماسه است.
گلشن در پاسخ به اینکه نگارش این کتاب توسط مردم چه اثری در زمینه ترویج ارزشهای ایثار و شهادت در جامعه دارد، تصریح کرد: تألیف یک کتاب از سوی کسانی که حتی ممکن است دفاع مقدس را ندیده و یا آثاری درباره آن نخوانده باشند، باعث میشود تا با نگاهی دیگر به این موضع پرداخته و خود را سهیم در نگارش این کتاب بدانند بدین ترتیب خود مشتاق به درک آموزههای ایثار و شهادت میشوند و همین مسئله زمینه ساز ترویج فرهنگ مقاومت و ایثار در جامعه میشود.
مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بارزترین وجه این کتاب را حضور اقشار مختلف مردم عنوان کرد و ادامه داد: در نگارش این کتاب از بیسواد تا اساتید برجسته دانشگاهی و حوزوی، از تمامی صنوف، مقامات کشوری و لشکری پشت میز نشسته و فارغ از زندگی روزمره خود، قلم به دست گرفته یک صفحه دلنوشته را به نگارش در میآورند.
نخستین کتاب مردمی جهان؛ نماد صلح جهانی است
وی بیان کرد: نخستین کتاب مردمی جهان، نماد صلح جهانی است و ما آن را به عنوان کاندیدای دریافت جایزه صلح نوبل معرفی میکنیم؛ در همین زمینه نیز دو مقوله مورد توجه قرار میگیرد به طوری که در نگارش این کتاب مردمانی از سوریه، عراق، لبنان، سودان، کردستان عراق، ترکیه و انگلستان مشارکت داشتند و صفحهای را به نگارش در آورند.
گلشن یادآورد شد: در نگارش این کتاب سنین مختلف مردم از 7ساله تا 82 ساله زن و مرد دست به دست هم دادند؛ این امر نیز خود تجلیبخش عنایت همگانی به مقوله مقاومت و ایثار است و نقطه مشترک وحدت همه است.
وی با تأکید بر اینکه تعداد مؤلفین این کتاب از مرز 4هزار نفر گذشته است، گفت: این امر خود یک رکورد جهانی است که میتواند مورد توجه نماینده کتاب گینس در ایران قرار گیرد؛ چراکه تاکنون در سطح جهان چنین اثری به نگارش در نیامده است.
خلق حماسه با عزم ملی در زمینه فرهنگ با سلاح قلم
گلشن افزود: تولید و چاپ این کتاب یعنی خلق حماسه فرهنگی در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی که به عینه میتواند عزم ملی در زمینه فرهنگ با سلاح قلم را مشاهده کرد، امیدواریم بتوانیم اولین جلد از این کتاب را شهریورماه امسال به چاپ برسانیم.
وی با بیان اینکه مردم استانهای دیگر نیز آمادگی خود برای چاپ این کتاب اعلام کردهاند، اظهار کرد: در ادامه نیز اولین کتاب در سطح استانی، به مردم خرمشهر تعلق دارد و کتاب «خرمشهر و ایثار» به قلم خود مردم و بدون محدودیت به چاپ میرسد.
گلشن با تأکید بر اینکه پایانی برای این کتاب متصور نیستیم، اظهار کرد: تا زمانی که تمام مردم ایران دست به قلم ببرند و صحفهای بنگارند، این کتاب ادامه خواهد داشت؛ منتخبی از دل نوشتههای مردم به نگارش در خواهد آمد و اما اسامی تمامی کسانی که صفحهای در وصف ایثار و مقاومت نوشته باشند، در کتاب ذکر میشود.
وی عنوان کرد: اصلیترین فلسفه نگارش این کتاب، نگاه مردم به مقوله ایثار و شهادت است؛ شاید بسیارند کسانی که جبهه و جنگ را ندیدهاند و از مقوله ایثار و مقاومت دور باشند اما بحث ایثار و مقاومت منوط به دوران جنگ نیست و ما در تمامی اعصار شاهد ایثار و مقاومت هستیم.
مدیر خانه فرهنگ ایثار و مقاومت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: ما معتقدیم شهادت، نوک قله ایثار است اما این قله نیازمند دامنه است و برای رسیدن به آن باید دامنه را طی کرد گذشت، فداکاری، نیکوکاری، از خود گذشتگی به عنوان دامنه این قله مطرح هستند.