حسین کنعانی مقدم، کارشناس مسائل سیاسی و دبیرکل حزب سبز، در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا) درباره چشمانداز مذاکرات وین 6 و امکان رفع اختلافات طرفین گفت: به نظر میرسد تیم مذاکرهکننده به گونهای روند مذاکرات را مدیریت کرده است که نظرات اختلافی در متن پیشنویس قرارداد نهایی آورده شود و در داخل پرانتز قرار بگیرد که شامل مواردی مانند تعداد سانتریفیوژها، سطح غنیسازی، جدول زمانبندی تعهدات و نحوه برداشتن تحریمهاست و این متن در نهایت در جلسهای که سران کشورهای طرفین در آن حضور خواهند داشت جمعبندی و به قطعیت خواهد رسید.
رفتارشناسی آمریکاییها در مذاکرات
کنعانیمقدم درباره رفتارشناسی امریکاییها در مذاکرات گفت: آمریکاییها 4 مدل در مذاکرات در گذشته داشتند که با مدل مذاکره ایران متفاوت است. مدل مذاکرات هستهای آمریکا با کره شمالی، به دلیل زیادهخواهیهای آمریکا و عدم انجام تعهداتشان منجر به آزمایش هستهای کره شمالی شد و با وجود آنکه کره شمالی بخشی از تأسیسات هستهای خود را جمعآوری کرده بود ولی مجددا به نقطه اول خود برگشت و کارش را ادامه داد.
وی افزود: در مدل مذاکره با لیبی، آمریکاییها تمام تأسیسات هستهای لیبی را جمعآوری کردند و عملا لیبی را در موضع تسلیم قرار دادند. در مدل مذاکره با پاکستان، این کشور با ازدست دادن استقلال سیاسی خود، موفق به انجام اولین آزمایش هستهای خودش شد و به باشگاه هستهای پیوست.
این کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: خود ایران هم مدلی را در مذاکره با آمریکاییها داشته است که مربوط به قرارداد الجزایر در سال 1359 و بحث گروگانها بود که کارتر با وجود آنکه تعهد و امضا کرد که تمام داراییهای ایران را آزاد کند اما یک روز پس از آنکه ریگان به عنوان رئیسجمهور انتخاب شد با یک بخشنامه خزانهداری تمام اموال ایران مجددا مسدود شد و از بازگشت آن جلوگیری شد.
وی ادامه داد: این موارد نشان میدهد امریکا در این مدلها هم زیادهخواهی میکند و هم به تعهداتش پس از امضای توافق عمل نکرده است.
مدل گام به گام مذاکره برطرفکننده نگرانی نسبت به رفتار امریکاییهاست
کنعانی مقدم عنوان کرد: اما مدلی که امروز در مذاکرات هستهای ایران و 5+1 وجود دارد مدل گام به گام است؛ یعنی یک قدم از سوی ایران و یک قدم از سمت مقابل برداشته می شود و این تعادل تا آخر حفظ میشود و منافع کشور از این طریق حفظ خواهد شد.
دبیرکل حزب سبز یادآور شد: اگر قرارداد هم امضا شود با وجود آنکه نگران رفتار آمریکاییها در عمل به تعهدات هستیم اما 5 کشور دیگر باید تضمین بدهند که اگر آمریکا به تعهدات خود عمل نکند چه واکنشی نشان خواهند داد. اینها مواردی است که به نظر میرسد در مدل ایرانی مذاکره مورد توجه قرار گرفته است و راه حل آنها هم موجود است.
هویت دوگانه آمریکا در مذاکرات هستهای
کنعانیمقدم درباره نگاه آمریکا به مدل گام به گام مذاکره و عدم تمایل آنها به این شکل مذاکره به دلیل ابرقدرت دانستن خود گفت: آمریکاییها در این مذاکرات دو هویت دارند. یکی نیابتی از طرف رژیم صهیونیستی است که رژیم صهیونیستی نیز اساسا به دنبال آن است که توافقی انجام نشود، ایران تحت فشار بماند، تحریمها بیشتر شود و جنگ روانی علیه ایران همچنان در صحنه بین المللی دنبال شود.
وی افزود: اما هویت دیگر مربوط به وضعیت داخلی خودشان است. اوباما و حزب دموکرات با توجه به نیازی که به بحث حمایتهای بینالمللی دارند به نظر میرسد به یک توافق حداقلی بسنده خواهند کرد و بیشتر به دنبال آن هستند که درب مذاکره بازبماند تا اینکه بسته شود.
کنعانیمقدم تأکید کرد: به عقیده من اینکه آمریکاییها تهدید به ترک مذاکرات کردهاند یک جنگ روانی است مگر اینکه به نیابت از رژیم صهیونیستی بخواهند مذاکرات را ترک کنند.
مقاومت تیم مذاکرهکننده در مقابل خواست غرب برای توقف وعدم توسعه فعالیت هستهای
این فعال سیاسی اصولگرا درباره تعریف برد در مذاکرات از نگاه ایران گفت: برای ایران برد در مذاکرات این است که اولا جامعه جهانی بپذیرد که ایران فعالیت هستهای صلحآمیزش را ادامه دهد. دوم اینکه ایران قادر باشد تکنولوژی هستهای را در مصارف صلحآمیز توسعه و گسترش دهد و بتواند از فناوری کسب شده که میلیاردها دلار برای آن هزینه کرده است بهرهبرداری صادراتی داشته باشد، یعنی به کشورهای دیگر که نیازمند اورانیوم غنی شده و تکنولوژی راکتورهای هستهای هستند صادرات تکنولوژی و فناوری داشته باشد.
وی در پایان اظهار کرد: اما غربیها به دنبال این هستند که علاوه بر متوقف کردن فعالیتهای هستهای ایران جلوی توسعه آن را هم بگیرند که تا به امروز تیم مذاکرهکننده مقابل این خواسته آنها مقاومت کرده است.