قاسم زارع، بازیگر سینما و تلویزیون، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ژانر سینمای دفاع مقدس گفت: در ابتدای این بحث میخواهم به این نکته مهم اشاره کنم که برخی سینماگران ما به شدت ضدجنگ هستند و در مقابل فیلمهایی با این محوریت میایستند. این وضعیت در شرایطی است که در 8 سال جنگ تحمیلی در پی دفاع از خودمان بودیم، پس توجه به بحث دفاع به معنای ارزشگذاری برای جنگ نیست، بلکه نوعی ادای دین به کسانی است که برای آسایش هموطنان خود دست به ایثار زدند. با این توضیح تولید فیلمهای دفاع مقدسی اقدامی در جهت حمایت از جنگ نیست، بلکه دفاعی است که در آن ارزشهای اسلامی جایگاهی ویژه داشت.
وی افزود: با توجه به توضیح فوق، فیلمسازی در حوزه سینمای جنگ رسالت سینماگران است؛ به شرطی که در آن واقعیت را مثال بزنند. برای نمونه به فیلم «شیار 143» اشاره میکنم که توانست به شکلی زیبا و لطیف به جنگ بپردازد. نکته ستودنی در این فیلم نگاه زیبا به مادران شهید است، اتفاقی که در سینمای ما بسیار کم روی داده است. از این دست ظرایف باز هم میتوان به اشکال دیگر در سینمای دفاع مقدس مشاهده کرد؛ به شرطی که پیرامون آن تحقیق لازم انجام گرفته باشد تا این نکات شناخته و تصویر شود، البته باید این مهم را هم در نظر گرفت که در کارهای مورد نظر از غلو اجتناب شود.
اغراق را در بیان ارزشها از سینمای دفاع مقدس دور کنیم
بازیگر «اخراجیها» به توضیح فوق اضافه کرد: زمانی که از غلو سخن میگویم، منظورم به نوعی شعارزدگی در کار نیز هست، چون هر جا که اغراق پیش میآید ناخودآگاه بحث شعار نیز پیش میآید. این اتفاق نیز به نوعی بارها در سینمای دفاع مقدس روی داد و سبب شد که تماشاگران بسیاری از اینگونه دور شوند. دلیل این مسئله نیز این است که این ژانر تنها یک متولی ندارد، بلکه هر کس میخواهد درباره آن نگاه قیممآبانه داشته باشد. برای همین کارگردان سعی میکند فیلمی در این حوزه بسازد که سبب رنجش هیچ بخش خاصی نشود.
وی با بیان اینکه دفاع ما مردمی بود، گفت: زمانی است که جنگی میان دو کشور روی میدهد که در آن تنها نیروهای نظامی درگیر هستند؛ این جنگ را نمیتوان نبرد مردمی نامید، اما در کشور ما اینگونه نبود، بلکه این مردم بودند که در قالب نیروی بسیج از کشورشان دفاع کردند، پس اگر در این عرصه نگاه درست لحاظ شود مطمئن باشد مردم از آن استقبال میکنند، چون خود را در آن میبینند.
وی در پایان با بیان اینکه جشنوارههای فیلم دفاع مقدس اهرمی مناسب برای رونق گونه مورد نظر است، تأکید کرد: اتفاقی که در جشنواره مقاومت رخ میدهد میتواند سبب احیای سینمای دفاع مقدس شود؛ به شرطیکه در این رویداد آسیبها و آفتهای این ژانر شناسایی شود و در قالب یک کتاب یا جزوه در اختیار سینماگران قرار گیرد. در این میان دستگاههای مختلفی که در این حوزه فعال هستند هم باید به لحاظ سختافزاری یاریرسان سینماگران علاقهمند به این حوزه باشند.