سردار حمید حسام در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره مکتوبات حوزه دفاع مقدس گفت: داستان تکنیکیترین و تأثیرگذارترین مکتوبات در حوزه دفاع مقدس است که باید مورد توجه قرار گیرد و آثار بیشتری در این ژانر تولید و عرضه شود.
داستان با ذوق و خلاقیت نویسنده همراه است
وی ادامه داد: حوزه داستان و رمان با ذوق و خلاقیت نویسنده همراه بوده و با علائق مشترک آدمها گره خورده است و در نتیجه بسیار تأثیرگذار است اما شاهدیم که داستاننویسی تا حدودی مغفول مانده است و به جای آن، به ژانر خاطره بیشتر توجه شده است.
سردار حسام با بیان اینکه نکته قابل تأمل در حوزه خاطرهنویسی بحث راویان خاطرات است، اظهار کرد: راویان و کسانی که کموبیش از دوران جنگ و جبهه خاطره دارند، بسیارند اما برای بازنویسی و بازآفرینی خاطرات نیازمند اهل قلم هستند؛ در همین حال با توجه به اینکه نگارش خاطره مهارت کمتری لازم دارد، رغبت نویسندگان نیز به این حیطه بیشتر شده است.
داستاننویس کم داریم
وی افزود: سوژههای بسیاری داریم که میتواند داستانی باشد اما کسانی که میتوانند این سوژهها را پردازش کرده و خاطرات را با زبان داستان بیان کنند، بسیار کم هستند؛ از این رو، حوزه داستاننویسی دفاع مقدس ابه لحاظ کمّیت از حوزه خاطرهنویسی کمتر پیشرفت داشته است.
نویسنده کتاب «فقط غلام حسین باش» نگارش سهل و آسان خاطره را از دیگر دلایل رغبت نویشندگان به این حوزه دانست و عنوان کرد: خاطرهنویسی تا اندازهای آسان است که طبیعات هرکسی یا خودش میتواند آن را بنویسد که در قالب «خودنوشته» از آن یاد میشود و یا دیگران آن خاطرات را گوش داده و در قالب « دیگرنوشته» آن خاطرات را تبدیل به کتاب کند.
وی بیان کرد: از سویی نیز دامنه شمول کسانی که میتوانند خاطراتی از آن دوران را بیان کنند، بسیار بالاست؛ به طوری که حتی کسانی که یک گذر ساده به جبهه داشتند، میتوانند راوی مشاهداتشان باشند؛ حتما نباید فضای جبهه ترسیم شود بلکه خیلیها شاهد شبهای بمباران بودند، خیلیها حوادث پشت جبهه برایشان پررنگتر بوده و میتوانند آنها را بیان کنند.
سردام حسام با بیان اینکه امروز شاهدیم تکثر خاطره بسیار بیشتر از سایر مکتوبات است، گفت: اما در یک جمعبندی کلی حوزه داستان بسیار تأثیرگذارتر است و میتواند دفاع مقدس و ارزشهای ایثار و شهادت را به بهترین نحو بیان کند اما نویسنده با توجه به سهولت در امر نگارش خاطره، به این سو کشیده میشوند.
لزوم تجدید نظر در امر تبلیغ کتب دفاع مقدس
وی درباره تبلیغ و عرضه کتب دفاع مقدس و نقش تقریظات مقام معظم رهبری در این زمینه اظهار کرد: وقتی مقام معظم رهبری با همه مشغلهها و مباحث مختلف که جایگاه رهبری اقتضا میکند، اشراف کامل، علاقه شدید و تسلط به حوزه ادبیات به ویژه ادبیات دفاع مقدس دارند، حکایتگر این است که باید بیش از پیش این حوزه را مورد توجه قرار داد.
این نویسنده و پژوهشگر حوزه دفاع مقدس افزود: اما برای معرفی کتب دفاع مقدس نباید منتظر نظرات ایشان و بزرگان نظام بود بلکه متولیان این امر دست به کار شده و از تمامی ابزارها به ویژه رسانههای جمعی و فضای مجازی به تبلیغ و عرضه این کتابها اهتمام ورزند.
وی با بیان اینکه بسیارند کارهای خوبی که نوشته میشود ولی بزرگان نظام آن را نمیتوانند مطالعه کنند، عنوان کرد: بسیارند آثاری که در عین اینکه ظرفیت لازم برای بیان و دیده شدن در حوزه دفاع مقدس را دارند اما مجالی برای اثبات خود را نمییابند. این به عنوان معضلی در حوزه مکتوبات دفاع مقدس مطرح است.
نویسنده کتاب «وقتی مهتاب گم شد» ادامه داد: این قبیل کتب باید در مسیر تبلیغ و ترویج قرار گیرند، به نظر میرسد سازمانها در عرصه نشان دادن فرهنگ دفاع مقدس به ویژه در بحث عرضه و توزیع کتاب دفاع مقدس باید تجدیدنظر کنند. خیلی از مجموعهها که این کتابها را به یک چاپ میرسانند، نمیتوانند آن اثر را به خوبی نشان دهند و همین امر سبب میشود که آثار بسیاری مغفول بمانند. با چاپ 1000 تیراژ از یک کتاب نمیتوان آن را به همه جامعه معرفی کرد.