به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، جلسه نقد و بررسی فیلمهای به نمایش در آمده در جشنواره «سینما از دریچه ماوراء» با حضور حسین سلطان محمدی (منتقد) و سعید شاهحسینی (عضو هیئت داوران جشنواره) شب گذشته 17 مردادماه در نمایشگاه قرآن برگزار شد. در ابتدای این جلسه سلطان محمدی در سخنانی تصریح کرد: در کشور ما جشنوارههای بسیاری با محوریت دین برگزار میشود که عموما هم در آن فیلمهایی با نگاهی کلیشهای و رایج به نمایش در میآید. دلیل این نقصان نیز این است که این دست تولیدات تنها برای حضور در چنین جشنوارههایی تولید میشود و در آن کمتر میتوان نشانی از تحقیق و مطالعه را مشاهده کرد.
وی افزود: نوع نگرش فوق سبب شده که آثار به نمایش درآمده عموما کارهایی شعاری باشند. این شعارگویی نیز در دو شکل تصویری و کلامی رخ داده است. در شکل کلامی شاهد هستیم که در فیلمهای دینی از مناسک مذهبی استفاده میشود یا اینکه تصویری چون افتادن عکس ماه در آب و پرواز کبوتری در آسمان مورد توجه قرار میگیرد. این نوع کارها در این جشنواره نیز وجود دارد و در آینده نیز مسلما چنین کارهایی ساخته خواهد شد، چون همانگونه که گفتم تئوریهای قوی در این حوزه وجود ندارد.
این منتقد تاکید کرد: زمانی که از نبود تئوری و راهکار حرف میزنم منظورم این است نگاه به این موضوعات ابتدا باید به صورت تئوری مطرح و سپس درباره آن بحث شود. این بحث نیز هم از طرف فیلمسازان باشد هم از طرف کارشنان حوزه دین و رسانه، آنگاه وقتی نظریهها پردازش شد در وادی عمل سنجیده شود، در ادامه در قالب تئوری در اختیار سینماگران علاقهمند قرار گیرد.
سلطان محمدی متذکر شد: در این جشنواره آثار غیر مرتبط نیز کم نبودند، یعنی فیلمهایی که به اسم فیلم قرآنی به مخاطبان عرضه میشدند که در آن هیچگونه ارتباطی را با آموزههای قرآنی نمیشود مشاهده کرد و تنها با توجیهات غیرمنطقی به موضوع ربط داده شده است. برای مثال چند نفری که که در سرما گرفتار آمده بودند، اما حاضر نبودند منبری که در آن مکان وجود داشت را به آتش بکشند تا زنده بماند. کاری که به هیچ وجه در اصل دین عملی منطقی نیست.
جاری بودن مفاهیم قرآنی در زندگی
وی در انتهای سخنان خود بیان کرد: سینما به طور کلی روایت گر زندگی مردم است. زندگی نیز به طور ذاتی با دین پیوند خورده است، بنابراین اگر سینما به طور خوب و دقیق آنچه را در زندگی روایت میکند مورد توجه قرار دهد در حقیقت به دین توجه داشته است.
در ادامه این مراسم شاه حسینی عضور هیئت انتخاب جشنواره درباره آثار این دوره از جشنواره گفت: معمولا جشنوارههایی که دوره اول خود را برگزار میشوند، آن چنان که باید آثار خوبی را در خود ندارند، چون آن جشنواره به درستی شناخته نشده است. با این وجود برای حضور در این جشنواره آثار متعددی ارسال شد، اما ما سعی کردیم بهترین کارها را انتخاب کنیم، هرچند قبول دارم که در این زمینه آثار ضعیفی نیز وجود دارند که امیدوارم در سال آینده دیگر شاهد این دست تولیدات نباشیم.
وی اضافه کرد: مطلب مهمی در این بحث وجود دارد که میخواهم به آن توجه ویژه شود. آن نیز این است که مستقیمگویی الزاما به معنی بی کیفیت بودن نیست، چون ممکن است کاری وجود داشته باشد که پیامش مستقیم باشد، اما زبانی که آن را بیان میکند بهترین استانداردها را داشته باشد، پس این عکس العملها که درباره چنین کارهایی صورت میگیرد یک نگاه غلط است که رایج شده، نکته دیگر اینکه در سینمای جهان نیز کارهای بسیار وجود دارد که به صورت مستقیم به مفاهیم انجیل توجه دارند، اما کیفیت آنها سبب اعتلای آن کار شده است.
این فیلمساز در پاسخ به این سوال که فیلمهای جشنواره برای چه قشری ساخته میشوند، گفت: قبول دارم که فیلمهایی که در این جشنواره به نمایش در میآیند مخاطب عام ندارند، بلکه افراد خاصی هستند که عموما مخاطبان این دست تولیدات هستند. این نقصان هم هیچ ارتباطی به کیفیت کارها ندارد، بلکه در این حوزه فرهنگسازی لازم انجام نشده است، همچنین مخاطبان برای تماشای این فیلم تربیت نشدهاند. در این راستا تلویزیون قادر است یاریرسان سینما باشد.
شاهحسینی در پایان این مراسم تصریح کرد: این جشنواره مسلما اشکالات فراوانی دارد، اما به شرطی که برای هر نقدی راهکاری نیز تبیین شود، چون معتقدم سینمای ما به چنین رویدادی نیاز داشت تا بتواند به واسطه آن به نگرشهای نو در حوزه سینمای قرآنی دست یابد، بنابراین از سینماگران گرفته تا منتقدان، رسانهها و مردم باید به این جشنواره برای رسیدن به کمال کمک کنند.
مطلب قابل ذکر در این گزارش برگزاری این جشنواره بدون حضور تماشاگر بود، چون به غیر از دو فیلمبردار و خبرنگار ایکنا فرد دیگری در سالن هویزه باغ موزه دفاع مقدس حضور نداشت.