رضا اسماعیلی، شاعر و مدرس ادبیات دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره نگارش کتاب «قدس ما را آزاد خواهد کرد» اظهار کرد: این اثر حاصل آثاری است که فراخوان آن سال گذشته منتشر شد.
وی با بیان این مطلب افزود: در این راستا سایت شاعران فارسیزبان سال گذشته فراخوان داد تا شاعران درباره فلسطین و قدس شعر بگویند و پس از این اقدام 20 نفر نیز مورد تجلیل قرار گرفتند.
شاعران چطور از توهمات دور نگاه داشته شوند؟
اسماعیلی درباره اینکه بازدید از مناطق فلسطین و سوریه میتواند شاعر و نویسنده را از توهمات دور نگاه دارد، گفت: ممکن است تعدادی از شاعران لبنان و سوریه رفته و از نزدیک از اردوگاهها بازدید به عمل آورده باشند.
وی ادامه داد: با این حال اغلب شاعران بر اساس دانستهها و اطلاعات خود شعر میسرایند و در این حال ممکن است اشعاری که سروده شدهاند با واقعیت متفاوت بوده و انطباق کامل نداشته باشند.
اشعاری که منطبق بر واقعیت نیستند
به گفته اسماعیلی، ممکن است زمینه فرهنگی فراهم نباشد تا سفرهای فرهنگی صورت گیرد و نویسندگان و شاعران از اردوگاههای موجود در سوریه و لبنان بازدید کنند در این صورت است که اشعار و نوشتارها بر اساس ذهنیت خالق آن شکل میگیرند.
این مدرس ادبیات با اشاره به این اعتقادات، تأکید کرد: گاه دیده میشود که شاعر در یک مصرع یا بیت، مسائلی را مطرح میکند که با واقعیت منطبق نیست و افرادی که از مناطق بازدید کرده و مطالعاتی در این باره داشتهاند، متوجه این موضوع میشوند.
چاپ کتاب توسط دفتر ادبیات بیداری
وی از چاپ کتاب «قدس ما را آزاد خواهد کرد» توسط دفتر ادبیات بیداری حوزه هنری یاد کرد و افزود: تا آنجا که اطلاع دارم، کارهای پیش از چاپ اثر انجام شده است و چاپ کتاب در این انتشارات قطعی است.
اسماعیلی اظهار کرد: احتمال اینکه کتاب تا روز قدس آماده چاپ یا منتشر شود وجود دارد. باید گفت که مجوز چاپ کتاب گرفته شده و کارهای دیگر آن نیز انجام شده است و تنها چاپ اثر باید انجام شود.
وی با اشاره به اشعار این مجموعه که مشتمل بر 100 قطعه شعر است، گفت: اشعار با موضوع قدس و فلسطین سروده شدهاند و بیشتر قالب به کار رفته در اشعار، غزل است.
غزل، سبک غالب اشعار است
اسماعیلی با بیان اینکه شاعران با سبک غزل راحتتر هستند و از این رو از این سبک شعری بیشتر استفاده میکنند، یادآور شد: تعدادی معدودی از اشعار در قالب شعر سپید هستند و برخی نیز قالب مثنوی دارند.
وی درباره استفاده اشعار شاعران پیشکسوت عنوان کرد: اغلب اشعار متعلق به شاعران جوان است و اگر شعری نیز از شاعر پیشکسوت در اثر ارائه شده، از مجموعه شعر آنان گرفته شده است. برای مثال اشعاری از حمید سبزواری ارائه شده که از کلیات و دیوان اشعار وی که با موضوع قدس سروده شده، گرفته شده است.