به گزارش کانون خبرنگاران نبأ، حجتالاسلام والمسلمین حسن رضاییمهر، مدیر مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم در نشست «بررسی آفرینش انسان» که 19 تیرماه، در بخش حوزوی بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم برگزار شد، گفت: انسان از چند ترکیب بهوجود آمده است و این ترکیب و ساختار انسلان را از دیگر مخلوقات متمایز کرده و مقامش را والاتر کرده است.
وی ادامه داد: ترکیب جسم و روح، بدن و نفس، روحانیت و جسمانیت مقام انسان را نسبت به دیگر مخلوقات بالاتر برده است و باید گفت این روح انسان است که انسان را به سمت خدا و عالم بالا میکشاند و بدن انسان نیز بهدلیل زمینی بودنش هر لحظه انسان را به سمت زمین میکشاند.
مدیر مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم بیان کرد: انسان برخوردار از سه نفس نباتی، حیوانی و انسانی است که نفس نباتی باعث رشد جسمانی میشود و نفس حیوانی آن است که انسان بهواسطه آن حرکت میکند و بالاترین نفس انسان همان نفس انسانی است که حکما، علما و فلاسفه نیز این مطلب را عنوان داشتهاند و همه بر آن مهر تأیید گذاشتهاند که نفس انسان به واقع متعالی است.
حجتالاسلام رضاییمهر گفت: یکی دیگر از محسنات انسان که این موجود را از دیگر موجودات متمایز کرده است قدرت اختیار، عقلانیت و تعقل است، زیرا حیوان به وقت نیاز و از روی غریزه کارهای مربوط به خودش را انجام میدهد، حتی فرشتگان نیز از قدرت اختیار برخوردار نیستند و این اختیار از همان نفس انسانی انسان است که باعث تمایز این موجود با دیگر موجودات و مخلوقات شده است.
وی عنوان کرد: مقام انسان به واقع از دیگر مخلوقات بالاتر است و در یک نگاه تطبیقی و تحقیقی به این نتیجه میرسیم و قرآن نیز بر صحت این مطلب مهر تأیید گذاشته و برای بلندی قامت انسان همین کافی است که خداوند در زمان خلقتش به خود تبریک گفت و به تمام مخلوقات فرمود تا بر این مخلوقش سجده کنند.
حجتالاسلام رضاییمهر اضافه کرد: یکی دیگر از دلایلی که انسان را از دیگر مخلوقات متمایز میکند این است که خداوند فرمودهاند «در زمان خلقت وقتی که گل آدم سرشته شد از روح خود در آن دمیدم»؛ همچنین خداوند تبارک و تعالی به انسان عقل و اختیار داده است و این موجود را خلیفه خود بر روی زمین معرفی میکند، اما خلقت دیگر موجودات بهطوری است که نمیتوانند خارج از حیطه خود اقدامی انجام دهند مگر اینکه به دستور و اذن خداوند باشد.
مدیر مرکز مطالعات و پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم در پایان این نشست بیان کرد: بر اساس روایات نیز بر این مهم صحه گذاشته میشود که قوه عقلانیت، شعور و اراده، انسان را از دیگر مخلوقات متمایز میکند و با توجه به این مطلب که انسان آزادی و اختیار بیشتری دارد در معرض خطرات بیشتری نیز خواهد بود اما با توجه به همین موضوع انسان توانسته در بیشتر اوقات شیطان را به زنجیر کشیده و پاکسیرتی و خلیفه خداوند بر روی زمین بودن را به رخ شیطان بکشد و این قدرت فقط در اختیار موجودی است که خداوند به او عنوان خلیفت الهی داده است.
یادآور میشود، نشست «بررسی آفرینش انسان» 19 تیرماه، در بخش حوزوی بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم واقع در موزه دفاع مقدس برگزار شد.