ناصر آویژه، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان مطالب فوق گفت: هنرهای نمایشی در هر سطح و قالبی برای کودک و نوجوان کارکردی تربیتی و اخلاقی دارد و نمیتوان نمایش کودک و نوجوان را دارای هویتی غیر دینی دانست.
وی ادامه داد: با این وجود به ویژه در ایامی همچون ماه مبارک رمضان این توقع و انتظار میرود که در تمام سطوح سنی مخاطبان تئاتر، آثاری در راستای مطرح شدن مفاهیم دینی و قرآنی تولید و اجرا شود که متأسفانه با این فرض فعالان تئاتر کودک و نوجوان به سراغ تکراری و دم دستیترین مضامین دینی و اخلاقی برای تولید آثار نمایشی خود میروند.
آویژه تصریح کرد: این در شرایطی است که بسیاری از مفاهیم و موضوعات هر چند که ممکن است در نگاه نخست ماهیتی دینی نداشته باشند اما با کمی تفکر و تأمل در آنها میتوان فهمید که آنها نیز از چنین ویژگی برخوردارند.
این کارگردان تئاتر کودک و نوجوان گفت: ابزارهای نمایشی کودک و نوجوان در شرایط کنونی توسعه پیدا کرده است و تنها منوط و محدود به اجرای نمایشهای صحنهای نمیشود و امروزه آثار انیمیشن ارتباط مرثری با کودکان و نوجوانان برقرار کردهاند که به دلیل دسترسی مناسبتتر خانوادهها ترجیح میدهند، فرزندان خود را با چنین اثاری در محیطهای امن خانه مواجه کنند.
استفاده غیرمستقیم برنامهسازان غربی از مفاهیم ارزشی و انسانی مشترک میان همه ادیان
کارگردان برنامههای تلویزیونی کودک و نوجوان در ادامه گفت: حجم بالای تولیدات انیمیشن غربی که به کشور ما نیز سرازیر میشود به وضوح این مسئله را به اثبات رسانده است که برنامه سازان غربی به این مهم یعنی استفاده غیرمستقیم از مفاهیم ارزشی و انسانی که مشترک میان همه ادیان است پیشگام هستند و مثلاً از فهوای فلان کارتون خارجی میتوان پیامی را دریافت کرد که انسان باید سختکوش باشد و در برابر موانع و مشکلات زندگی نباید میدان را خالی کرد و باید برای رسیدن به هدف مقاومت کرد.
آویژه افزود: این مفاهیم در قالب قهرمانپروریهایی که هر از چند گاه در تولیدات نمایشی غربی شاهدش هستیم صورت گرفته و ناخودآگاه تبدیل به جریانی فرهنگساز حتی در جوامع جهان سومی نیز میشود در حالی که ما از این قهرمانپروریها با وجود داشتههای فرهنگی و تمدنی غنی که داریم غافلیم و نتیجه اینکه کودک و نوجوان ما هیچ الگویی از یک انسان کامل که واجد همه خصایص انسانی و دینی باشد را در تولیدات نمایشی داخلی شاهد نیست و رو به شخصیتهای بیگانه غربی میآورد.
وی در پایان گفت: برنامهسازان، نمایشگران کودک و نوجوان باید مسئله تولید برنامههای نمایشی برای کودک و نوجوان را سهل و آسان تلقی نکنند و با مطالعه و پژوهش بیشتر، متناسب با خواستههای روحی و باوری آنها به تولید و نمایش آثار هنری بپردازند.