امیر سرتیپ داوود کاظمی، رئیس سازمان ایثارگران نیروی زمینی ارتش، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) اظهار کرد: برای انتقال ارزشهای هشت سال دفاع مقدس که بخشی از هویت فرهنگی و نظام جمهوری اسلامی ایران است، راهکارهای مختلفی وجود دارد؛ از جمله برگزاری یادوارهها برای شهدای هشت سال دفاع مقدس، برپایی نمایشگاهها به مناسبتهای مختلفی مانند روز ارتش، هفته دفاع مقدس، روز تشکیل سپاه پاسداران، 20 اسفند که روز گرامیداشت شهداست و مناسبت تأسیس بنیاد شهید به شمار میآید.
وی با بیان این مطلب افزود: در این راستا میتوان از سالگرد عملیاتها و آزادسازی خرمشهر و مراسمهایی از این قبیل به عنوان یک بهانه و مناسبت برای ارائه ارزشها استفاده کرد.
بهرهگیری از آثار مکتوب و سینمایی
به گفته امیر کاظمی، از جمله کارهای فرهنگی، استفاده از رسانهها و تولید آثار مکتوب درباره زندگینامه شهدا است که در این راستا به صورت مداوم شاهد رونمایی کتابهایی درباره شهدای نیروی زمینی، یگانهای مهندسی، هوانیروز، پشتیبانی و ... هستیم.
رئیس سازمان ایثارگران نیروی زمینی ارتش در ادامه گفت: همچنین اعزام زائران راهیان نور، تولید فیلم و ... از دیگر راهکارهایی است که میشود از آنها بهره گرفت تا فضای حاکم بر هشت سال دفاع مقدس را به جامعه امروز منعکس کرد.
تأثیر حضور افراد در مناطق عملیاتی
امیر کاظمی در تبیین این مطلب اظهار کرد: شاید در فضای شهر نتوان حماسههایی را که شهدا و ایثارگران آفریدند، خونهایی که ریخته شد و فارغ از فضای اسارتگاهها، سختیهای اسارت را به مخاطبان و جامعه نشان داد؛ از این رو حضور افراد در مناطق عملیاتی، آنان را در فضای این رویدادها قرار میدهد.
وی با بیان اینکه آن فضا بهترین ابزار برای انتقال فرهنگ هشت سال دفاع مقدس است، اظهار کرد: با هماهنگی ارگانهای مختلف ارتش، بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، سپاه و بسیج مستضعفین در چند سال اخیر فضا و بستر مناسبی را برای همه اقشار به ویژه نسل جوان و دانشجویان و کاروانهای راهیان نور در مناطق عملیاتی جنوب، غرب و شمالغرب ایجاد کردند تا با روایتگری، بازبینی و شرح آنچه در هشت سال دفاع مقدس روی داده است، جنگ را به جوانان شناساند و ارزشها را به یاد آنان آورد.
برپایی نمایشگاه
امیر کاظمی همچنین از یادمانهایی که در مناطق مرزی وجود دارند، یاد کرد و افزود: یادمان دهلاویه، چزابه، پاسگاه زید یا شهدای رمضان، امسال میزبان تعداد کثیری از زائران بود. در این سه یادمان که در منطقه جنوبغرب در اختیار ارتش به ویژه نیروی زمینی قرار گرفت، نمایشگاههایی در آب تیمور اهواز، ورودی اهواز خرمشهر، پادگان دژ در خرمشهر و پادگان حمید برپا شد.
وی همچنین از محل اقامت ویژه رزمندگان برای زائران راهیان نور و برگزاری رزم شبانه در مناطق جنوب، به عنوان راه دیگری برای ترویج ارزشهای دفاع مقدس یاد کرد تا جوانان بیشتر با فعالیتهایی که برای حفظ کشور و میهن صورت گرفته آشنا شوند.
روایتگری، راهی برای انتقال ارزشها
امیر کاظمی با اشاره به روایتگری در حین انجام چنین اقداماتی عنوان کرد: با استفاده از این رویکرد میتوان فضایی را برای بازدید از مناطق فراهم کرد که آن حس و حالی که رزمندگان در شب عملیات داشتند، به مخاطبان انتقال داده شود.
وی با اشاره به برپایی نمایشگاه در این راستا اظهار کرد: با راهاندازی نمایشگاهها در راستای حفظ ارزشهای دفاع مقدس میتوانیم فضایی ایجاد کنیم تا به آن وسیله احساس و اعتقاد جوانان را با آنچه در دفاع مقدس روی داد، گره بزنیم.
امیر کاظمی به ادوات و تجهیزات دفاع مقدس و شبیهسازی سنگرها در این راستا اشاره کرد که در کنار برپایی نمایشگاههای فرهنگی در قالب کتاب و عکس میتواند بخشی از ایثارگریها را با استفاده از این ابزار به بازدیدکنندگان ارائه کند.
پیشکسوتان جنگ ارزشها را منتقل میکنند
وی همچنین حضور راویان کهنسالی را که از پیشکسوتان جنگ به شمار میروند، راه دیگری برای برقراری ارتباط نسل جوان با فضای جبهه و جنگ و ارزشهای دفاع مقدس دانست و گفت: با توجه به کهولت سن، از این افراد به صورت موقت برای روایتگری استفاده میکنیم، ولی حضور این افراد نیز میتواند جوانان را تحت تأثیر قرار دهد که با وجود گذشته 26 سال از جنگ، این افراد هنوز به دنبال ادای دین به کشور و ملت هستند و با وجود سختیهای موجود در منطقه، برای روایتگری میآیند.
وی از آموزش راویان یاد کرد و گفت: راویان جوان پیش از اعزام دوره بصیرت و بازآموزی را میگذرانند که همین موضوع باعث افزایش انگیزه آنان میشود تا بتوانند اثرگذاری مطلوبی بر جوانان داشته باشند.
امیر کاظمی بیان بیکم و کاست حقایق تلخ و شیرین را امانتی دانست که باید به جوانان منتقل شود. در این راستا باید از هر گونه غلو و بزرگنمایی بهدور باشیم. در این راستا باید تلاش کنیم تا با زبان شیوا و رسا و با الهام گرفتن از فضای حماسی و برقراری ارتباط با جوانان، واقعیات را منتقل کنیم.