دکتر مهدی سلطانزاده، استاد ایرانی جامعه شناسی در دانشگاه مالایا با بیان این مطلب در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، افزود: این مهمانی ها معمولا از صبح تا غروب ادامه پیدا می کند و از تمامی مهمانان بطور مستمر پذیرایی می شود. سال گذشته بالغ بر 20000 نفر در مهمانی نخست وزیر شرکت داشته اند. از نکات جالب این مهمانی ها این است که غیر مسلمانان مالزی از جمله چینی ها و هندی های مقیم نیز حضور گسترده ای در این مهمانی ها دارند و همراه با مسلمانان عید فطر را جشن می گیرند.
عید فطر در مالزی، تنها یک عید مذهبی و دینی نیست بلکه عید ملی نیز است و تمام چینیهای مقیم مالزی و پیروان دیگر ادیان نیز در این جشن شرکت میکنند.
وی همچنین گفت: مالزی از کشورهایی است که بیشتر جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می دهند، یعنی 60 درصد از جمعیت این کشور مسلمان هستند. از این رو سعی می کنند تا شعائر دینی و آداب و رسوم خود را در ماه مبارک رمضان به جا آورند. در ایام عید فطر در مالزی، دانشگاهها و مدارس مالزی یک هفته تعطیل هستند، هر چند ادارات و موسسات دولتی تنها دو روز تعطیلاند.
این استاد جامعه شناسی ادامه داد: عید فطر در مالزی به نام «هری رایا» معروف است که مراسمی دیدنی دارد. جشن «هری رایا» درست از لحظه رویت هلال ماه شوال آغاز میشود.مسلمانان مالزی، شب عید فطر را در منازل خود سپری میکنند و صبح روز عید، اول وقت برای نماز «هری رایا» به مساجد میروند. مالزیاییها که با لباسهای رنگی در صفوف نماز عید فطر می ایستند طیفی از رنگ ها را یادآوری می کنند.
سلطانزاده در معرفی آیین عید فطر در مالزی افزود: معمولاً در شب پیش از عید فطر، خانوادههای مالایی، به ویژه زنان خانهدار به تهیه غذاها و شیرینیهای سنتی مخصوص این عید میپردازند. از مهمترین این غذاها، رندانگ است که از گوشت گاو و مرغ پخته شده در شیر نارگیل درست میشود. دیگر غذای سنتی مخصوص عید فطر در مالزی، کتوفات است که از برنج پیچیده شده در برگ خرما تهیه میشود.
در روز عید فطر؛ افراد به بازدید بزرگان خانواده میروند و صله رحم را به جا می آورند و فرزندان و کودکان از بزرگتر ها و والدین خود طلب بخشش و مغفرت می کنند.
وی همچنین اشاره کرد: ﯾﮑﯽ ﺍﺯ ﺟﻠﻮﻩﻫﺎﯼ ﺑﺎﺭﺯ ﻣﺎﻩ ﻣﺒﺎﺭﮎ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﺩﺭ ﻣﺎﻟﺰﯼ ﮐﻪ ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﯾﮏ ﺳﻨﺖ ﺩﯾﺮﯾﻨﻪ ﺩﺭ ﺍﯾﻦ ﮐﺸﻮﺭﺗﻠﻘﯽ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ، ﺭﺍﻩ ﺍﻧﺪﺍﺯﯼ ﺑﺎﺯﺍﺭﻫﺎﯼ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﺑﺎ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻣﺤﻠﯽ "ﭘﺎﺳﺎﺭ ﻣﺎﻟﺎﻡ" ﺍﺳﺖ ﮐﻪ ﺩﺭ ﺍﯾﺎﻡ ﺍﯾﻦ ﻣﺎﻩ ﻫﻤﻪ ﺭﻭﺯﻩ ﺩﺭ ﮔﻮﺷﻪ ﻭ ﮐﻨﺎﺭ ﺷﻬﺮﻫﺎ ﻫﻨﮕﺎﻡ ﺍﻓﻄﺎﺭ ﺑﺮﭘﺎ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﺑﺎﺯﺍﺭ ﻫﺎﯼ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﻋﻤﻮﻣﺎ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺧﺮﯾﺪ ﻭ ﻓﺮﻭﺵ ﻣﺤﺼﻮﻟﺎﺕ ﻣﺼﺮﻓﯽ ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﻏﺬﺍ، ﻣﯿﻮﻩ ﻭﺷﯿﺮﯾﻨﯿﺠﺎﺕ ﺳﻨﺘﯽ ﻣﺤﺴﻮﺏ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ ﻭ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﺎﻟﺰﯾﺎﯾﯽ ﻫﺎ ﻋﻤﻮﻣﺎ ﺩﺭ ﺍﯾﻦ ﺑﺎﺯﺍﺭﻫﺎ ﺍﻓﻄﺎﺭ ﮐﺮﺩﻩ ﻭ ﯾﺎ ﺍﻓﻄﺎﺭﯼ ﺧﻮﺩ ﺭﺍ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﺑﺎﺯﺍﺭ ﻫﺎ ﺗﻬﯿﻪ می کنند.
این محقق دانشگاهی در پایان ضمن اشاره به برنامه های مذهبی و قرآنی در مالزی، افزود: ﺑﺮ ﭘﺎﯾﯽ ﻧﻤﺎﺯ "ﺗﺮﺍﻭﯾﺢ" ﺍﺯ ﺟﻤﻠﻪ ﺩﯾﮕﺮ ﺭﺳﻮﻡﻣﺴﻠﻤﺎﻧﺎﻥ ﺍﯾﻦ ﮐﺸﻮﺭ ﺩﺭ ﺍﯾﺎﻡ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﻣﺤﺴﻮﺏ ﻣﯽ ﺷﻮﺩ. ﺑﻪ ﻃﻮﺭﯼ ﮐﻪ ﻣﺮﺩﻡ ﺍﯾﻦ ﮐﺸﻮﺭ ﭘﺲ ﺍﺯﺍﻓﻄﺎﺭ ﻭ ﺍﻗﺎﻣﻪ ﻧﻤﺎﺯ ﻣﻐﺮﺏ ﺑﻪ ﺻﻮﺭﺕ ﮔﺮﻭﻫﯽ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺟﺪ ﺭﻓﺘﻪ ﻭ ﻣﺮﺍﺳﻢ ﻧﻤﺎﺯ "ﺗﺮﺍﻭﯾﺢ" ﺭﺍ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﯾﮏ ﻭﻇﯿﻔﻪ ﻋﺒﺎﺩﯼ ﺑﻪ ﺟﺎﯼ ﻣﯽ آﻭﺭﻧﺪ. ﺩﯾﮕﺮ ﻣﺮﺍﮐﺰ ﺍﺳﻠﺎﻣﯽ ﻣﺎﻟﺰﯼﺑﻪ ﺟﺰ ﻣﺴﺎﺟﺪ ﻧﯿﺰ ﺩﺭ ﻣﺎﻩ ﻣﺒﺎﺭﮎ ﺭﻣﻀﺎﻥ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎﯼ ﻓﺮﻫﻨﮕﯽ ﻭ ﺩﯾﻨﯽ ﻣﺨﺼﻮﺹ ﺳﻨﯿﻦ ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﻪﻭﯾژه ﺑﺮﺍﯼ ﺟﻮﺍﻧﺎﻥ ﺗﺪﺍﺭﮎ ﻣﯽ ﺑﯿﻨﻨﺪ ﮐﻪ ﻣﺮﺩﻡ ﻣﺎﻟﺰﯼ ﺍﺯ ﺍﯾﻦ ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻫﺎ ﺍﺳﺘﻘﺒﺎﻝ ﺧﻮﺑﯽ ﺑﻪﻋﻤﻞ ﻣﯽ آﻭﺭﻧﺪ. ﺟﻠﺴﺎﺕ آﻣﻮﺯﺵ ﻗﺮآﻥ ﻭ ﻗﺮﺍﺋﺖ ﺍﯾﻦ ﮐﺘﺎﺏ آﺳﻤﺎﻧﯽ ﻧﯿﺰ ﺩﺭ ﻣﺎﻩ ﻣﺒﺎﺭﮎ ﺭﻣﻀﺎﻥﺩﺭ ﻣﺴﺎﺟﺪ ﻣﺎﻟﺰﯼ ﺭﻭﻧﻖ ﺧﺎﺻﯽ ﺩﺍﺭﺩ ﻭ ﺟﻤﻌﯿﺖ ﺯﯾﺎﺩﯼ ﺑﺮﺍﯼ ﻗﺮﺍﺋﺖ ﻗﺮآﻥ ﺑﻪ ﻣﺴﺎﺟﺪ ﻣﯽ آﯾﻨﺪ.