علی ططری، مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه اخیراً آثاری برای موزه مجلس شورای اسلامی خریداری شده است، گفت: یکی از نمونه آثاری را که خریداری کردهایم، از جمله آثار غیرسندی است که هماکنون نمیتوان درباره اطلاعات آن مطالب بیشتری را بیان کرد.
وی با بیان اینکه هنوز بر سر خرید برخی از این آثار به توافق نرسیدهایم، گفت: مجموعه تصاویر، فیلمها و نوارهای صوتی علمای شیعه را نیز خریداری کردهایم. بر این اساس در حوزه عکس و فیلم با موضوع علما و رجال معاصر شیعه، در زمره نخستین مجموعهها هستیم.
تخصصیترین مرکز در حوزه آثار و اسناد علما، نیروهای مذهبی و فداییان اسلام
به گفته ططری، هیچ یک از مجموعههایی که اسناد را نگهداری میکنند، آرشیوی همچون مجلس شورای اسلامی از منابع ندارند. خریداری 85 هزار فایل عکس و پرتره از علما از جمله منابعی است که سبب برتری آرشیو این مرکز نسبت به دیگر مراکز شده است.
وی با اشاره به خرید 600 گیگابایت فیلم و فایل صوتی افزود: آرشیو کتابخانه مجلس شورای اسلامی با توجه به آثاری که گردآوری کرده است، تخصصیترین مرکز در حوزه آثار و اسناد علما، نیروهای مذهبی و فداییان اسلام به شمار میآید.
ارائه کنندگان آثار چه کسانی هستند؟
ططری با تأکید بر اینکه تلاش شده است تا در حوزه اسناد مربوط به دین، روحانیت و نیروهای مذهبی جزء فعالترین مراکز باشیم، گفت: ارائه کنندگان آثار از واسطهها و مجموعهداران هستند و گاهی در این میان، مجموعههای خانوادگی برای فروش به مرکز ارائه میشود.
وی عنوان کرد: ارائه کنندگان این مجموعه یا واسطهگر به شمار میروند و یا از علاقهمندان این حوزه هستند. در این راستا کیفیت، موضوع و مواد مطرح شده در اسناد مهم به شمار میآیند.
ططری اظهار کرد: بر همین اساس اسناد از دو منشأ تهیه میشوند؛ واسطهها و فروشندگان و دیگری خانوادهها که اسناد را نگهداری میکنند. دسته دوم اسناد در خانوادههایی که دارای منسبی در حکومت بودهاند تولید و نگهداری میشود و بیشتر خرید از این خانوادهها صورت میگیرد.
آخرین مجموعه
وی گفت: البته در این میان مجموعههای اهدایی نیز داشتهایم که مجموعه دکتر رهآورد که توسط خانواده آنها اهدا شده و آخرین مجموعه تهیه شده است، از این جمله به شمار میآید.
مدیر مرکز اسناد کتابخانه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در کتابخانه مجلس این موضوع که اسناد از جمله آثار سرقتی نباشند از اهمیت بسیار برخوردار هستند، از این رو سرمنشأ اسناد باید مورد بررسی قرار گیرد. همچنین اسناد نباید دولتی باشند.
اولویت با شرایط مناسب نگهداری از اسناد است
وی در ادامه گفت: اولویت نخست مرکز اسناد کتابخانه مجلس نگهداری این آثار در شرایط مناسب و اطلاعرسانی و خرید آنهاست. به همین دلیل اسناد در شورای ارزیابی سیاستگذاری مطرح میشوند و در ابتدا توسط کارشناسان بازیابی و ساماندهی اولیه صورت میگیرد.
ططری اظهار کرد: پس از این اقدام این اسناد در شورای کتابخانه مجلس مطرح و قیمتگذاری میشوند و اگر توافق برای خرید اثر به عمل آمد، با خریدار برای معامله صحبت میشود و سند مورد نظر جزء اموال مجلس خواهد شد.
اطلاعات اسناد خریداری شده بر روی پایگاه قرار میگیرند
وی افزود: آثار ارائه شده پس از این مرحله ثبت و فهرستنویسی اولیه میشوند و اطلاعات آنها بر روی پایگاه اطلاعرسانی مجلس شورای اسلامی قرار میگیرد. یکی از موضوعات مهم مورد نظر کتابخانه مجلس این است که اسناد دور از دسترس نباشند، بر این اساس بعد از طی این مراحل، اسناد بر روی پایگاه و از سوی دیگر در مخزن اسناد قرار میگیرند.
ططری اظهار کرد: هر یک از اسناد در بخش مربوط به خود قرار میگیرند؛ از این رو هر سند بسته به شنیداری و دیداری بودن در بخش خود جای میگیرند. عکس، سند، نقشه، پوستر و .. نیز به ترتیب در مخزن مجزای مربوط به خود جای خواهند گرفت.