مهدی نیکنام، مدیر فنی پایگاه سمیم نور(سامانه مشابهیاب متون) در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به محتوای این پایگاه، اظهار کرد: پایگاه سمیم نور، اولین سامانه شناسایی سرقت علمی در کشور است که در مرکز نور راهاندازی شده است. در این پایگاه هر سند علمی همچون پایاننامه و مقالاتی که در کشور تولید میشود، به راحتی قابل ارزیابی است تا شاهد مقابله با سرقت باشیم.
وی افزود: این پایگاه به نشانی www.samimnoor.ir در راستای توسعه علم توسط مرکز نور با قابلیتهایی همچون یافتن مقالههای مشابه با مقاله کاربر، نمایش درصد مشابهت متون به صورت کلی و به تفکیک مقالات، عدم گزارش موارد کوتاه و پرتکرار، مقاوم در برابر دستکاریها یا تغییرهای صورتگرفته در متن، نمایش محل دقیق مشابهت بین دو مقاله و مقایسۀ آنها و امکان مقایسه مقاله کاربر و مقالههای مشابه به صورت دوپنجره مجزا با کلیک روی قسمت رنگی راهاندازی شده است.
مدیر فنی پایگاه سمیم نور تصریح کرد: یکی از دلایل استقبال اندک از این پایگاه به نوع اطلاعرسانی ما مربوط میشود که نتوانستیم اطلاعرسانی مناسبی داشته باشیم. همچنین فصل تابستان هم میتواند از دیگر دلایل این موضوع باشد.
وی بیان کرد: برای کاربر عادی تنها 15 صفحه رایگان در اختیارش قرار میدهیم تا بتوانیم سند علمیاش را درپایگاه ثبت کند. همچنین کاربر میتواند آیات، روایات و اشعار را از جستجویش صرف نظر کند تا نتیجه دقیقتری داشته باشد.
نیکنام اظهار کرد: همچنین به صورت رسمی به مجلات علمی و پژوهشی دسترسی آزادتری ارائه کردهایم تا تعداد صفحات رایگان بیشتری را در اختیار داشته باشند؛ چرا که کاربر عادی پس از 15 صفحه رایگان اگر نیاز به صفحات بیشتری بود، باید اعتباری را پرداخت کند.
وی افزود: امیدواریم در آینده تعاملی با دانشگاهها داشته باشیم تا اعتباری را پرداخت کنند و ما بتوانیم صفحات بیشتری را به صورت رایگان برای اساتید قرار دهیم تا آنها به سهولت بتوانند پایاننامههای دانشجویانشان را ارزیابی کنند و از کپی نبودن آن مطلع شوند.
مدیر فنی پایگاه سمیم با اشاره به بانک اطلاعاتی این پایگاه گفت: بانک اطلاعاتی که به عنوان پشتوانۀ عظیم این مشابهتیابی مورد استفاده قرار میگیرد شامل بخش قابل توجهی از صدها هزار مقالۀ تماممتن در زمینههای علوم اسلامی و انسانی که برگرفته از مجلات تماممتن پایگاه مجلات تخصصی نور است.
وی ادامه داد: در حال حاضر، مجموعه کتابهای علوم اسلامی موجود در گنجینه نرمافزارهای نور که بخشی از آن در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور عرضه شده است، نیز در حال اضافه شدن به پایگاه سمیم است.
نیکنام اظهار کرد: متون قابل توجه دیگری نیز در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی وجود دارد که به مرور به پایگاه سمیم اضافه خواهند شد. این متون، شامل آثار پر استناد شخصیتهای علمی و مذهبی است. همچنین پایگاههای اطلاعاتی، سازمانها، مؤسسات و مؤلفان نیز میتوانند متون خود را برای قرار گرفتن در این پایگاه اطلاعاتی در اختیار سمیم قرار دهند. این اقدام منافع دو طرف را در پی خواهد داشت.