مصطفی حیدرزاده، کارشناس معاونت محتوای مرکز ملی فضای مجازی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تکنولوژیهای وارداتی اظهار کرد: هر تکنولوژی که وارد کشور میشود، با خودش فرهنگهایی را به دنبال دارد که بعضا با فرهنگ اسلامی-ایرانی ما در تعارض است، بنابر این ضرورت تهیه پیوست فرهنگی برای این تکنولوژیها به شدت احساس میشود.
وی افزود: هر کشوری در مواجهه با تکنولوژیهای مختلف، بنا به مسائل فرهنگیاش برنامهریزی خواهد داشت؛ چرا که میتواند اثرات فرهنگی بسیاری را بر جای بگذارد، در کشور ما این برنامهریزی تحت عنوان پیوست فرهنگی مدنظر قرار گرفته است.
کارشناس معاونت محتوای مرکز ملی فضای مجازی تصریح کرد: مسئولان همیشه دغدغه مباحث فرهنگی را داشتهاند ولی، تاکنون پیوستهای فرهنگی بصورت کامل تدوین و اجرایی نشده است، البته هماکنون پیوست فرهنگی اپراتورهای نسل سوم به بالا پس از یک سال جلسه و گفتوگو با کارشناسان و متخصصان تدوین و به تصویب در کمیسیون عالی ارتقای تولید محتوای شورای عالی فضای مجازی رسیده است.
وی بیان کرد: در پیوست فرهنگی بخشهای مختلفی لحاظ شده است، اعم از بحثهای فنی که وزارت ارتباطات و مباحث فرهنگی که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولیان آن بخشها هستند. همچنین در خصوص موضوع فرهنگسازی و آموزش عمومی، قرار است طرحهای پیشنهادی نهایی شوند.
همه وظایف برعهده اپراتورها نیست
حیدرزاده اظهار کرد: با توجه به مشکلات فرهنگی پیش روی تماس تصویری، سیاستها، راهبردها و اقداماتی مشخص شده و وظایف سازمانها و نهادها و اپراتورها تعیین شده است و در برخی موارد جهت نظارت بر حسن اجرای وظایف تعیین شده اپراتور، نهاد ناظری مشخص شده است و لزوماً همه وظایف برعهده اپراتور نیست.
این کارشناس تصریح کرد: برای هر نهادی وظایفی مشخص شده است که طرح مد نظرشان جهت انجام وظایف محوله را ارائه دهند، همچنین طرحی جهت ترویج مباحث فرهنگی ارائه دهند و به تصویب کمیسیون برسد که با نهایی شدن و اجرایی شدن این طرحها برنامه فرهنگی تکمیل خواهد شد. در این پیوست مقرر شده است تا با استفاده از فرصتهای خدمات 3G و قابلیتهای نسل سوم و بالاتر، خدمات و محتوا جهت ترویج مباحث فرهنگی به کاربران ارائه شود.
وی بیان کرد: با توجه به آغاز به کار اپراتورهای نسل سوم به بالاتر و جدید بودن ارائه خدمات آن در کشور، شورای عالی فضای مجازی علاوه بر موضوعات فرهنگی، تصمیمی مبنی بر تدوین پیوست فرهنگی بطور خاص برای اپراتورهای نسل سوم و بالاتر اتخاذ کرد.
آیندهنگری در پیوست فرهنگی اپراتورهای نسل سوم لحاظ شده است
حیدرزاده اظهار کرد: سرعت تغییر تکنولوژی، به طور خاص در فضای مجازی زیاد است، بنابر این برای مواجهه فعال با تکنولوژی، آیندهپژوهی و آیندهنگاری ضروری است که در تدوین پیوستهای فرهنگی لحاظ شده است. البته در شورای عالی فضای مجازی این موضوع به شدت محقق میشود.
وی افزود: در مواجهه با تکنولوژی بجای برخورد منفعل و سلبی، باید فعال بود و تکنولوژی را مدیریت کرد. یکی از راههای مدیریت، تدوین پیوست فرهنگی است، چرا که خودمان مولد آن تکنولوژی نبودیم و اگر قرار بود چنین تکنولوژِی را خودمان تولید کنیم، احتمالا مباحث فرهنگی بومی خود را در آن لحاظ میکردیم.
پیوست فرهنگی تلفن همراه ضروری است
کارشناس معاونت محتوای مرکز ملی فضای مجازی تصریح کرد: روند تغییر تکنولوژی نشان میدهد، آینده تکنولوژی مبتنی بر موبایل خواهد بود. بعنوان مثال، امروزه سیر عظیمی از کاربران از شبکههای اجتماعی دسکتاپ، به سمت شبکههای اجتماعی موبایل در حال مهاجرت هستند، بنابراین نیاز بود تا پیوست فرهنگی برای موبایل هم درنظر گرفته شود؛ چرا که قطعا در آینده بخش عظیمی از فضای مجازی را موبایل تشکیل خواهد داد. همچنین سازوکار استفاده از فرصتهای حوزه نرمافزارهای کاربردی موبایل در پیوست فرهنگی دیده شده است.