کد خبر: 1440403
تاریخ انتشار : ۲۷ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۳

عمل به قرآن؛ ضرورتی که حساسیت بیشتر قرآنیان را می‌طلبد

گروه فعالیت‌های قرآنی: عمل به آموزه‌های قرآن کریم؛ نکته‌ای است که در دیدار اخیر جامعه قرآنی با مقام معظم رهبری از سوی ایشان مورد تأکید قرار گرفته و ضرورتی است که باید بیش از پیش مورد توجه جامعه قرآنی قرار گیرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در دیدار جامعه قرآنی با مقام معظم رهبری که همزمان با نخستین روز از ماه مبارک رمضان امسال انجام شد، ایشان عنوان کردند: «کارى که قرآنى‌ها امروز در کشور ما می‌کنند، به ‌نظر من یک کار راهبردى و مهم است.» و پس از مهم و کاربردی دانستن فعالیت‌های قرآنی در کشور بر انس همگانی با قرآن تأکید کردند.
تأکید بر انس همگانی با قرآن از سوی رهبر معظم انقلاب

رهبر معظم انقلاب در تأکید بر انس همگانی با قرآن خطاب به اعضای جامعه قرآنی، قاریان و حافظان قرآن کریم عنوان کردند: «شما برادران عزیز توجّه داشته باشید که نظام اسلامى و جامعه‌ اسلامى با انس روزافزون با قرآن استحکام درونی پیدا می‌کند؛ استحکام درونى آن چیزى است که جوامع را در راه‌هاى مطلوب خودشان و به سوى مطلوب‌‌های خودشان قادر می‌سازد و قدرت برخورد با چالش‌ها به جوامع می‌دهد. باید در درون مستحکم بود؛ این استحکام درونی به برکت انس با قرآن حاصل می‌شود.»
سفارش قرآنیان و اعضای جامعه قرآنی بر عمل به قرآن

اما در کنار مطالبه عمومی که از سوی مقام معظم رهبری در جمع قرآنیان مطرح شد، ایشان مطالبه دیگری نیز در حوزه تخصصی داشتند که این مطالبه خود را نیز به صورت خاص با خطاب قرار دادن جامعه قرآنی و افرادی که در حوزه قرآن فعالیت دارند ـ قاریان و حافظان قرآن کریم ـ مطرح کردند و بر لزوم عمل به قرآن و پایبندی به مقررات دینی و ضوابط دینی از سوی قاریان و حافظان قرآن کریم و... تأکید کردند.
رهبر معظم انقلاب در این بخش از فرمایشات خود عنوان کردند: «و سعى کنند برادرانى که در زمینه‌ قرآن فعّالیّت می‌کنند، در عمل هم «کونوا دُعاةَ النّاسِ بِغَیرِ اَلسِنَتِکُم» [باشند] و نشان بدهند که از لحاظ پایبندى به مقرّرات دینى، به ضوابط دینى جزو افراد برجسته هستند؛ این را نشان بدهند تا تأثیر قرآن در عمل آنها خودش را نشان بدهد.

«در ممشاى عمومى، در سلوک، در بواطن، در ظواهر؛ ظواهر، ظواهر اسلامى؛ کیفیّت برخورد، کیفیّت اسلامى؛ اینها را مراعات بکنند. «اَلّذینَ اِذا ذُکِرَ اللهُ وَجِلَت قُلوبُهُم وَ اِذا تُلِیَت عَلَیهِم ءایتُهُ زادَتهُم ایماناً» یک نشانی از این خصوصیات را برادرانی که با قرآن بیشتر مأنوس هستند، نشان بدهند. آنچه شما انجام می‌دهید ـ که امروز بحمدالله نشانه قرآنی، یک نشانه پرافتخاری است ـ برای جوان‌ها و برای نوجوان‌ها و برای مستمعین شما می‌تواند یک الگویی باشد؛ از شما یاد بگیرند. سعی کنید چیزهایی را از شما یاد بگیرند که موجب نزدیکی آنها به خدا باشد.»
تأکید بر عمل به آموزه‌های قرآنی در کلام خداوند

لزوم توجه به آموزه‌های قرآنی و عمل به آیات قرآن کریم در پس انس با قرآن که همواره مورد تأکید برای عموم مردم بوده است و امسال نیز در بیانات رهبر معظم انقلاب به بعد تخصصی آن توجه شده و مقام معظم رهبری توجه جامعه قرآنی را به آن جلب کرده‌اند در آیات قرآن کریم نیز مورد تأکید قرار گرفته است تا جایی که خداوند در آیه 30 سوره احزاب خطاب به همسران پیامبر(ص) که منتسب به پیامبر اسلام هستند، فرموده‌ است: «یَا نِسَاء النَّبِیِّ مَن یَأْتِ مِنکُنَّ بِفَاحِشَةٍ مُّبَیِّنَةٍ یُضَاعَفْ لَهَا الْعَذَابُ ضِعْفَیْنِ وَکَانَ ذَلِکَ عَلَى اللَّهِ یَسِیرًا؛ اى همسران پیامبر هر کس از شما مبادرت به کار زشت آشکارى کند عذابش دو چندان خواهد بود و این بر خدا همواره آسان است.»
همچنین، در آیه 31 سوره احزاب نیز خداوند خطاب به همسران پیامبر(ص) فرموده است: «وَمَن یَقْنُتْ مِنکُنَّ لِلَّهِ وَرَسُولِهِ وَتَعْمَلْ صَالِحًا نُّؤْتِهَا أَجْرَهَا مَرَّتَیْنِ وَأَعْتَدْنَا لَهَا رِزْقًا کَرِیمًا؛ و هر کس از شما خدا و فرستاده‏اش را فرمان برد و کار شایسته کند پاداشش را دو چندان می‌دهیم و برایش روزى نیکو فراهم خواهیم ساخت.»

عمل به آیات قرآن کریم در احادیث و روایات

توجه به اخلاق و رفتار قرآنی و عمل به آیات قرآن کریم نه تنها در آیات قرآن که در احادیث و روایات نیز مورد تأکید و توجه قرار گرفته است تا جایی که پیامبر اکرم(ص) خطاب به کسانی که قرآن می‌خوانند، فرموده‌اند: «من تعلم القرآن و لم یعمل به حشره الله یوم القیامة اعمی فیقول یا رب لم حشرتنی اَعمی و قد کنت بصیراً قال کذلک اتتک آیاتک؛ کسی که قرآن را بیاموزد و به آن عمل نکند، خدا او را در روز قیامت کور محشور می‌کند، پس می‌گوید خدایا به خاطر چه مرا کور محشور کردی در حالی که من بینا بودم. خداوند متعال می‌فرماید: چگونه تو آیات ما را خواندی و آنها را به فراموشی سپردی.»
عمل به قرآن از سوی قاریان و حافظان قرآن کریم که امسال در بیانات رهبر معظم انقلاب در جمع قرآنیان مورد تأکید قرار گرفته است در کلام امام صادق(ع) نیز وجود دارد و ایشان فرموده‌اند: «الحافظ للقرآن العاملُ به مع السَّفَرةِ الکرامِ البَرَرَةَ؛ کسی که قرآن را حفظ کند و به آن عمل نماید با پیامبران بزرگوار و نیکو خواهد بود.» که البته تأکید بر عمل به قرآن به ویژه از سوی افراد منتسب به قرآن و کسانی که انس روزانه با قرآن دارند نه فقط به این تعداد محدودی از آیات و روایات بلکه در احادیث و روایات زیادی مورد توجه قرار گرفته است.
رفتار قاریان و حافظان قرآن متناسب با نقش الگودهی آنها در جامعه

با توجه به آیات و روایاتی که در اهمیت عمل به قرآن به ویژه از سوی قرآنیان و افرادی که انس دائمی با کلام خداوند دارند و با توجه به بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب در جمع قرآنیان، نکته‌ای که به نظر می‌رسد باید مورد توجه بیشتری از سوی مردم به ویژه جامعه قرآنی قرار گیرد همین عمل به قرآن است که باید فراگیر شود و اعضای جامعه قرآنی ـ قاریان و حافظان قرآن کریم ـ که منتسب به قرآن هستند و انس روزانه با قرآن دارند باید در عمل به آیاتی که روزانه تلاوت می‌کنند نیز مقید باشند تا کسانی که آنها را به عنوان فردی از جامعه قرآنی که انس با قرآن دارد، می‌شناسند سلوک و منش قرآنی را در اخلاق و رفتار آنها مشاهده کنند.
بروز و ظهور آموزه‌های قرآنی در سیره و منش قرآنیان

هرچند که ضرورت عمل به آیات قرآن کریم برکسی پوشیده نیست و آیات و روایات نیز بر ضرورت عمل به آیات قرآن صحه گذاشته است اما این نکته که قرآنیان ما و اعضای جامعه قرآنی با توجه به نقش الگودهی که دارند و قرار است به عنوان الگویی برای جامعه و اقشار مختلف باشند تا چه میزبان در انجام این رسالت موفق بوده‌اند و آموزه‌های قرآن کریم را در اخلاق و رفتار خود نمایان کرده‌اند، نکته‌ای است که باید مورد بررسی بیشتری قرار گیرد و تک‌تک اعضای جامعه قرآنی به ویژه قاریان و حافظان قرآن کریم که بنا به فرمایش مقام معظم رهبری الگویی برای مستمعین خود هستند باید بر این نکته حساسیت بیشتری داشته باشند.
تأکیدات مقام معظم رهبری بر عمل به آموزه‌های قرآنی از سوی اعضای جامعه قرآنی فرصت مغتنمی شد تا در خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) که پیش از این نیز در ارتباطات خود با جامعه قرآنی این دغدغه را داشته است به این موضوع پرداخته و از این پس گزارش‌ها، یادداشت‌ها و مصاحبه‌هایی را با اعضای جامعه قرآنی، قاریان و حافظان قرآن کریم با محوریت عمل به قرآن از سوی منتسبان به قرآن منتشر کند.

captcha