حجتالاسلام والسملمین سیدابوالحسن نواب، رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به تاریخچه جریان تکفیری گفت: جریان تکفیری مسئله جدیدی نیست و اصل آن را میتوان در صدر اسلام مشاهده کرد؛ زمانی که خوارج گفتند که هر کس مرتکب گناه شده کافر است و باید کشته شود.
وی اظهار کرد: پس از آن مسئله تکفیر در تفکر سید قطب و محمد عبده با نگاه مقدسی مطرح شد؛ آنها این مسئله را مطرح میکردند که هر کس از مواضع اسلام عدول کرده باشد، کافر شدهاند؛ این مسئله گسترش پیدا کرد به این رویکرد که هر کس سرنوشت امت اسلامی را منحرف کرده باشد، کافر شده است.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: امروز این تفکر تغییر پیدا کرده و تبدیل شده به کافر دانستن کسانی که مواضع خود را منطبق با شریعت القاعده و جریانهایی از این دست نکردهاند.
نواب، داعش را مولود چنین تفکری عنوان کرد و افزود: داعش با تندرویها و افراطیگریهایش طرفداران همه ادیان را از جمله شیعه و سنی تکفیر میکند و بر همین اساس آنها را مستحق مرگ میداند.
وی با بیان اینکه داعش درونمایهای دینی دارد که بر اساس انحراف شکل گرفته و از جانب عنصر دیگری مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، گفت: شکلگیری جریانهای افراطی از جمله داعش پیشزمینهها و جانمایههای دینی دارد که در داخل کشورهای اسلامی شکل گرفته است و آمریکا و کشورهای غربی و سلطهگر از این پیشزمینهها بهرهبرداریهای خود را میکنند.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به سوءاستفاده غرب از نقاط ضعف امت اسلامی گفت: اختلافاتی بین امت اسلامی وجود دارد اما باید به این مسئله توجه داشت که استکبار از این اختلافات کمال استفاده را میکند
وی تصریح کرد: داعش نیز شرایطی برای غرب به وجود آورده تا کشورهای غربی در بین امت اسلامی به اختلافافکنی بپردازند و بتوانند نقشه جهان اسلام را تغییر دهند.
رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب با بیان اینکه برای مقابله با داعش راهی جز مقابله نظامی وجود ندارد، گفت: در کنار این مسئله باید در جهان اسلام روشنگری و کار مستمر فکری صورت گیرد تا مشکل افراطیگری به صورت ریشهای حل شود.
نواب در پایان با بیان اینکه نباید سادهاندیشانه با داعش برخورد کرد، افزود: افراطیگری در منطقه خطر بسیار جدی است اما ضعفی که آنها دارند این بود که خیلی زود دست خود را برای مردم جهان به ویژه مسلمانان رو کردند.