کد خبر: 1440970
تاریخ انتشار : ۲۸ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۳
حجت‌الاسلام لطفیان:

صحیفه‌خوانی و عمل به آن، تقوا و پاکی از هرگونه آلایش دنیایی را به دنبال دارد

کانون خبرنگاران نبأ: کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم در گفتمان دینی «راه‌های حفظ معنویت از منظر رساله سجادیه» بیان کرد: صحیفه‌خوانی و عمل به آن تقوا و پاکی نفس از هرگونه آلایش دنیایی را برای جوانان به ارمغان می‌آورد.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ، گفتمان دینی «راه‌های حفظ معنویت از منظر رساله سجادیه» با همکاری بنیاد علوی و ستاد اقامه نماز شام‌گاه گذشته، 27 مردادماه در مجموعه فرهنگی، ورزشی امام خمینی(ره) لواسان تهران برگزار شد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمود لطفیان سرگزی، کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم و کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در این گفتمان رساله سجادیه را جام جهان‌نمایی از معرفت و معنویت بر دستان جوانان توصیف کرد و گفت: صحیفه‌خوانی و عمل به آن تقوا و پاکی نفس از هرگونه آلایش دنیایی را برای جوانان به ارمغان می‌آورد و انوار آسمانی‌اش روشنی‌بخش جویندگان صراط مستقیم است.

وی با اشاره به ضرورت توجه به رساله سجادیه به عنوان بهترین منشور تربیتی و حقوقی افزود: امام چهارم(ع) عناوینی را که در رساله حقوق کطرح کرده‌اند، از باب اهمیت و به عنوان نمونه ذکر فرموده‌اند و هر مسلمانی می‌تواند با فکر و تدبر حق‌های فراوان دیگری را تشخیص داده و وظیفه خود را در برابر آن‌ها درک کند.

لطفیان در ادامه سخنان خود در این زمینه اظهار کرد: مثلاً شناخت حق قرآن، مسجد، بیت‌المال، زیارت برادر مؤمن، حق افراد مستضعف و مظلوم، حق مبارزه با محرومیت و کمک به فقرا و ایتام و ... از مسائلی است که انسان می‌تواند با مطالعه این رساله حقوق به آن‌ها دست پیدا کند.

وی ادامه داد: دنیای امروزی از لحاظ صنعت، تکنیک و توسعه علم و فرهنگ پیشرفت شایانی کرده است اما متأسفانه از لحاظ اخلاق و فضائل انسانی سیری معکوس دارد. البته خوشبختانه امروز آثار و نشانه‌های گرایش به معنویت و دوری و پرهیز از عبودیت زرق و برق زندگی دنیا در گوشه و کنار جهان به چشم می‌خورد.

مدیر کانون نویسندگان نماز بیان کرد: هدف قرآن کریم ساختن جامعه‌ای متشکل از افراد صالح و پاک برای خدمت و عمل به دستورات دین است. بهترین عمل حرکت در مسیر تواضع و فروتنی است نه فخر و مباهات به دنیا و ثروت‌های دنیوی چراکه مال را به شبی برند و جمال را به تبی.

وی اظهار کرد: نبوت و امامت دو نعمت بزرگ معنوی هستند که خداوند بر بندگان خود منت نهاده و جهت ساختن انسان و رسیدن او به کمال انسانی قرار داده است. ائمه اطهار(ع) نقش عظیمی در استقرار خداپرستی و توحید و عدالت و نشر فضائل انسانی و ارزش‌های الهی در جامعه داشته‌اند. ائمه اطهار(ع) هر کدام در مقطع حیات پربرکت خود پرچم‌دار هدایت و نمونه کامل انسانیت و الگوی فضیلت و کرامت و تعالی انسان در ابعاد عقیده، اخلاق، و عمل و نیز الگوی همیشگی اسلام و مبین تعالیم حیات‌بخش قرآن بوده‌اند.

کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم تصریح کرد: ما وظیفه داریم مطابق حدیث ثقلین سجایای اخلاقی و فضایل روحی و سیره عملی آنان را در حد توان شناخته و عمل کنیم. همچنین، از جمله حقوقی که باید رعایت شود حق مسجد است که مسلمانان به ویژه همسایه‌ها و مجاوران مسجد باید آن را آباد کرده و نمازهایشان را در آن بخوانند و آنجا را همانند خانه خود پاک و تمیز نگه دارند و در تعمیر و آبادانی آن کمک کنند.

وی در ادامه سخنان خود در این زمینه افزود: حق دیگر حق زیارت برادر مؤمن است. طبق بعضی روایات از جمله حقوق واجب خداوند بر بندگانش این است که انسان برادر ایمانی خود را زیارت کند که نصیحت و خیرخواهی آنان نسبت به هم تعاون و همکاری بر اقامه حق در جامعه از جمله این حقوق است.

کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم اظهار کرد: براساس آیه 70 سوره مبارکه اسرا و 14 سوره مبارکه مؤمنون قرآن انسان را دارای مقام و ارزش والایی می‌داند که روح خدایی در او دمیده شده و لازم است که همراه و همگام با هم در مسیر سعادت و رشد گام برداشته و مراقب هم باشند و نسبت به هم بی‌تفاوت نباشند.

لطفیان ادامه داد: حق دیگر بر اساس آیه اول سوره مبارکه نساء حقوق خانواده، خویشاوندان به‌ویژه برادر و خواهر است که انسان همواره جویای احوالات آن‌ها باشد و تا حد امکان در رفع مشکلات آن‌ها بکوشد. در قرآن کریم ارحام در کنار تقوای خداوند قرار گرفته است. از پیامبر اسلام حضرت محمد(ص) در کتاب کافی جلد دوم صفحه 151 نقل شده است که فرمود «به تمام افراد امت خود تا روز قیامت سفارش می‌کنم که اقدام به صله‌رحم کنند هر چند مسافت بین آن‌ها به مقدار یک سال راه باشد زیرا صله رحم جزء دین است».

وی افزود: از امام محمد باقر(ع) در کتاب کافی نقل شده است که فرمودند « صله ارحام اعمال را پاک و اموال را نو می‌دهد و دفع بلا می‌کند وحساب را آسان و اجل را به تأخیر می‌اندازد». همچنین، از امام صادق(ع) در همان کتاب نقل شده است که فرمودند «صله ارحام اخلاق را نیک و انسان را سخاوتمند و خوش‌نفس و روزی را زیاد کرده و اجل را به تأخیر می‌اندازد».

کارشناس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود بیان کرد: رسول خدا(ص) فرمود «هرکس به شما نیکی کرد، جبران کنید و اگر نتوانستید آن‌قدر برای او دعا کنید که مطمئن شوید تلافی کرده‌اید». برخی کارها جز با امور معنوی پاسخ داده نمی‌شود بنابراین دعا بهترین جبران است.

وی تصریح کرد: حق دیگر حقوق اجتماعی انسان است. انسان در بین موجودات زنده دو گونه حیات دارد، حیات مادی و معنوی. حیات مادی او از جهاتی شبیه سایر موجودات زنده و ناشی از رسیدن هوا و غذای لازم به بدن او است اما حیات معنوی که خارج از خوراک، پوشاک و مسکن است دو نوع است.

کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم با اشاره به دو نوع حیات معنوی انسان افزود: یک حیات معنوی مربوط به زندگی دنیا که آن عبارت است از شخصیت اجتماعی هر فرد از نظر آبرو و اعتبار که براساس آیات 19 سوره مبارکه نور، 12 سوره مبارکه حجرات، 112 سوره مبارکه نساء، 58 سوره مبارکه احزاب و حکمت 159 نهج‌البلاغه، هیچ‌کس حق ندارد با غیبت، تهمت، تجسس در امور شخصی دیگران به حیات معنوی کسی تجاوز کرده و آن زا مخدوش کند.

لطفیان در ادامه سخنان خود افزود: دومین حیات معنوی مربوط به زندگی ابدی و جهان آخرت است. براساس آیات 97 سوره مبارکه نحل و 122 سوره مبارکه انعام شرافت این نوع حیات از نوع اول بالاتر و بیشتر است و این حیات جز با ایمان و عمل صالح به دست نمی‌آید بنابراین کسانی که دارای حیات طیبه هستند دارای علم و قدرتی می‌شوند که چیزها را همان‌گونه که هستند می‌بینند. هیچ‌گاه گرفتار جهالت و گمراهی نخواهند شد و پیوسته در خود آثار کمال، قوت، عزت و لذت معنوی و سرور دائمی و عاری از تلخی و دشواری را احساس می‌کنند و منشأ این حق اراده، حکمت و کمال دوستی خداوند متعال است.

وی در ادامه سخنان خود در این زمنیه بیان کرد: حق دیگر آزادی اندیشه و بیان است. براساس آیات 3 و 4 سوره مبارکه الرحمن همه حق دارند در مسائل مختلف اعتقادی، سیاسی و اجتماعی آزادانه بیندیشند و تفکر کنند و حاصل تفکر و اندیشه خود را بیان کنند.

کارشناس فرهنگی ستاد اقامه نماز استان قم گفت: آزادی اندیشه و بیان از مهمترین حقوقی است که هر انسانی دارد. البته هتک حیثیت افراد و تعرض به حقوق دیگران و توهین به مقدسات آنان به هیچ وجه تحت مقوله آزادی بیان قرار ندارد و جایز نیست. براساس آیه 256 سوره مبارکه بقره، تحمیل هر عقیده‌ای به دیگری نه امکان دارد و نه صحیح خواهد بود اما انسان موظف است برای رسیدن به سعادت حقیقی، تحقیق، مطالعه و تلاش فکری در راه رسیدن به آنچه حق است، داشته باشد.

وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: بزرگترین دشمن کار گروهی ترس، تردید و ناامیدی است. باید وقت کافی جهت آماده کردن خود برای رویارویی با چالش‌ها صرف کنیم. بهتر است تفکر گام به گام داشته باشیم و از اشتباهات خود عبرت بگیریم و از مهمترین ابزار آماده‌سازی در کار گروهی اغلب تجربه‌های خود فرد و مشورت با افراد با تجربه است.

captcha