محمدتقی میرزاجانی، رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری که در نخستین روز ماه مبارک رمضان در جمع قرآنیان داشتند، گفت: رهبر معظم انقلاب در بخشی از فرمایشات خود با خطاب قرار دادن فعالان قرآنی بر لزوم عمل به قرآن از سوی قرآنیان، حافظان و قاریان قرآن کریم تأکید کردند.
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن با بیان اینکه بنا به تأکیدات مقام معظم رهبری، قاریان و حافظان قرآن کریم از عوامل و تأثیرگذاران ترویج قرآن در جامعه هستند، عنوان کرد: به طور قطع از لوازم موفقیت قرآنیان در مأموریتشان، عامل بودن آنها به ارزشهایی است که حامل رساندن آن به مردم هستند و تا زمانی که خودشان عامل به قرآن نباشند، نمیتوانند تبلیغ قرآن کنند.
مبلغ قرآن باید پایبند به معارف اسلامی و قرآنی باشد
وی ادامه داد: بنا به فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه عمل به آیات قرآن از سوی قرآنیان، انتظاری که از یک مبلغ قرآنی وجود دارد این است که خودش پایبند به معارف اسلامی و قرآنی بوده و این پایبندی را در اخلاق و رفتار خود نیز به ظهور و بروز برساند.
این قاری ممتاز کشورمان با بیان اینکه ظاهر و باطن یک قاری و حافظ قرآن باید متأثر از نورانیت قرآن باشد، اظهار کرد: یک قاری و حافظ قرآن علاوه بر اینکه باید در باطن متأثر از نورانیت قرآن باشد باید آیات قرآنی را در رفتار خود نیز نشان دهد و نورانیت قرآن در رفتار او نیز نمود پیدا کند تا موجبات جذب مستمعان و مخاطبان کلام الهی را فراهم و تسریع کند.
وی در این بخش از سخنان خود اظهار کرد: با توجه به اینکه قاریان و حافظان قرآن کریم به عنوان الگویی برای سایر اقشار به شمار میآیند وظیفه آنها بسیار سنگین است و به بیان دیگر تمام زوایای زندگی آنها از جمله؛ مسائل خانوادگی، تعاملات اجتماعی، برخورد با دیگران و ... زیر ذرهبین است. یک الگوی قرآنی باید از روح و جان الهی خود و اعمال ظاهریاش مراقبت کند.
خوشصدا و خوشخوان بودن تنها ملاک برای قاری قرآن نیست
میرزاجانی ادامه داد: به طور کلی خوشصدا بودن، خوشخوان بودن و به اصطلاح، دارا بودن سطح فنی ممتاز، تنها ملاک برای تعریف یک قاری قرآن نیست و این تنها یک طرف قضیه است؛ طرف دیگر قضیه که به طور قطع اهمیت بیشتری دارد شخصیت معنوی یک قاری قرآن است. یک قاری قرآن، زمانی میتواند بر روی مخاطبان و مستمعان خود تأثیرگذار باشد که ظرف وجودی او از آیات قرآن لبریز شده باشد و آیات و مفاهیم قرآن کریم را در اعمال و رفتار خود نیز نشان دهد.
وی با بیان اینکه براساس احادیث و روایات، قاریان و حافظان قرآن، حاملان قرآن هستند، عنوان کرد: مقام حمل قرآن، مقام رفیعی است و به این معنی است؛ کسی که بار سنگین معارف و معانی عمیق کلام الهی را به دوش میکشد و قلبش را برای دریافت این گوهرهای بینظیر مهیا میکند، عامل به قرآن است و در نهایت مأموریت دارد که کلام الهی را به سمع دیگران برساند.
شخصیت معنوی و متعالی در کنار سطح فنی ممتاز در قرائت
رئیس حوزه ارتباطات شورای عالی قرآن عنوان کرد: یک قاری قرآن باید علاوه بر دارا بودن سطح فنی ممتاز در قرائت از شخصیت معنوی و متعالی نیز برخوردار باشد که اگر اینطور شد خداوند به تلاوت او برکت میدهد و نفوذ و تأثیر اجرایش را مضاعف میکند.
وی گفت: اگر یک قاری قرآن فقط به مسائل هنری و فنی تلاوت بسنده کند به کمترین بهره از دریای بیکران قرآن کریم قناعت کرده و خود را از توفیق بهرهگیری از قرآن بینصیب میکند و در این صورت دیگر یک عضو جریانساز و فرهنگساز نخواهد بود و تأثیر هنر او کوتاهمدت و زودگذر است.
میرزاجانی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به برخی کاستیها و ضعفها که از سوی برخی قاریان و حافظان قرآن وجود دارد و ممکن است گاهی اوقات رفتارهای غیرقرآنی از افراد قرآنی سر بزند، گفت: اگر بخواهیم از برخی آسیبها که جامعه قرائت کشور به علت برخی کمتوجهیها دچار آن شده است درامان باشیم باید اقدامات اساسی در بخشهای مردمی و دولتی و با بهرهگیری از پیشکسوتان و اساتید قرآن کریم داشته باشیم و بتوانیم از طریق ارائه آموزشهای لازم به تربیت قاریان و حافظان جوانتر برای داشتن اخلاق و رفتار قرآنی بپردازیم.