به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، از جمله مهمترین اخباری که در هفته گذشته درباره فرهنگ کشورمان منتشر شد، میتوان به نبود چاپخانهای تخصصی برای قرآن کریم و اعلام فراخوان جوایز ادبی طاهر صفارزاده و باران غدیر یاد کرد.
چاپخانه تخصصی قرآن کریم نداریم
معاون نظارت بر چاپ قرآن سازمان دارالقرآن الکریم با بیان اینکه چاپخانه تخصصی چاپ قرآن کریم در داخل کشور وجود ندارد، پیشنهاد کرد، سازمان اوقاف، وزارت ارشاد و سازمان تبلیغات چاپخانههای خود را به صورت تخصصی به این کار اختصاص دهند.
قانون جامع حمایت از مالکیت معنوی در مراحل تصویب است
مدیرکل دفتر حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از تصویب قانون حمایت از مالکیت معنوی در آینده نزدیک خبر داد و گفت: لایحه الحاق به کنوانسیون برن و رم بازبینی میشود.
وی در ادامه درباره مزایا و معایب قانون کپیرایت بیان کرد: آنچه درباره مزایا و معایب تصویب قانون کپیرایت گفته میشود، به کنوانسیونهای بینالمللی برمیگردد، یعنی ما در الحاق کنوانسیونهای بینالمللی مانند سایر کنوانسیونها یک سری مزایایی را به دست میآوریم و در قبال آن تعهداتی را باید به سایرین دهیم و همان قدر که آنها متعهد به حفظ حقوق پدیدآورندگان آثار میشوند، ما نیز به حفظ حقوق پدیدآورندگان آثار آنها متعهد میشویم.
«مفاتیحالحیات» در صدر آثار پرتکرار ۴ ماه نخست سال
بانک اطلاعات این مؤسسه گزارش آماری پُرتکرارترین کتابهای چاپ مجدد چهار ماه نخست سال 1393 را به انضمام وضعیت آماری نشر در تیرماه اعلام کرد. در این فاصله 375 عنوان کتاب بیش از یک بار به چاپ رسیدهاند.
بر اساس این گزارش کتاب «مفاتیحالحیات» نوشته آیتالله العظمی جوادیآملی از نشر اسراء با 26 بار چاپ در صدر پُرتکرارترین کتابهای چاپ شده قرار گرفت که این اثر 26 دوره تجدید چاپ از چاپ (146 تا 171) آن را شامل میشود.
توجه به نونهالان از حوزههای مغفول در ترویج فرهنگ دفاع مقدس است
در مراسم رونمایی از کتاب «یادگاران ۲۴: شهید غلامعلی رجبی(جندقی)» مطرح شد: یکی از موضوعاتی که از نظر بسیاری از مسئولان فرهنگی و فعالان عرصه فرهنگ و دفاع مقدس مغفول مانده، توجه به نونهالان است، در حالی که شهید رجبی به این موضوع توجه بسیاری داشت.
اعلام فراخوان دریافت آثار ادبی و پژوهشی باران غدیر
در آستانه پنجمین دوره برگزاری همایش بینالمللی باران غدیر، دبیرخانه دائمی این همایش فراخوان آثار مرتبط با این همایش را منتشر کرد.
پنجمین دوره همایش بینالمللی غدیر در کنار حضور شاعران، نویسندگان، اندیشمندان و هنرمندان ادیان مختلف که درباره شخصیت بزرگ و آسمانی حضرت علی (ع) و واقعه غدیر تولید اثر کردهاند و ارادت ویژهای به اهل بیت(ع) داشتهاند، اقدام به دریافت آثار ادبی و پژوهشی مرتبط با همایش کرده است.
آئیننامه جشنواره نقد کتاب تصحیح شد/ انتشار فراخوان از هفته آینده
دبیر یازدهمین جشنواره نقد کتاب از تصحیح آئیننامه جشنواره نقد کتاب خبر داد و گفت: فراخوان این دوره از جشنواره از اول هفته آینده منتشر میشود.
ساکت گفت: در بخشهای گوناگون این جشنواره تغییراتی ایجاد نشده و همانند سال گذشته کتاب، مقاله و نقد ادبی سه بخش این جشنواره است و علاقهمندان میتوانند با شروع فراخوان آثار خود را به دبیرخانه این جشنواره ارسال کنند.
دبیر یازدهمین جشنواره نقد کتاب در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه تغییرات این جشنواره مربوط به چه بخشهایی است، اظهار کرد: در این دوره بخشهایی از آئیننامه تصحیح شده است که از بخشهای تصحیح شده میتوان به نحوه داوری داوران اشاره کرد.
چهار مجلد «الحیاة» محمدرضا حکیمی تلخیص شد
مدیر انتشارات الحیات از تلخیص چهار مجلد کتاب «الحیاة» با عنوان «مبانی نظری در اقتصاد اسلامی» و انتشار آن در آینده نزدیک خبر داد.
مرتضی کیا گفت: این کتاب خلاصهای از مباحث اقتصادی جلدهای سوم تا ششم «الحیاة»، اثر ارزشمند محمدرضا حکیمی است که این مجلدات مباحث اقتصادی این اثر را دربرمیگیرد و در یک کتاب تلخیص شده است.
وی افزود: این اثر توسط پیام صدریه تلخیص شده و کار نگارش آن به پایان رسیده و مراحل پیش از چاپ نظیر صفحهآرایی، صفحهبندی و ویراستاری را طی کرده است. در حال حاضر این کتاب زیرچاپ است و قرار است در سه هزار نسخه منتشر شود.
جلد نخست «تفسیر حکیم» بهزودی منتشر میشود
مدیر مؤسسه فرهنگی دارالعرفان الشیعی از چاپ نخستین جلد تفسیر حکیم تألیف حجتالاسلام و المسلمین حسین انصاریان تا یک ماه آینده خبر داد.
ی با اشاره به اینکه اثر حاضر شامل یک دوره 20 جلدی است، افزود: مقدمات چاپ نخستین جلد این اثر انجام شده است و تا یک ماه دیگر از زیر چاپ بیرون میآید. هماکنون طرح جلد این اثر آماده شده و برای دریافت مجوز ارائه شده است.
مدیر مؤسسه فرهنگی دارالعرفان الشیعی عنوان کرد: این اثر با تفسیر سوره حمد متفاوت است. درصدد بودیم جلد اول تفسیر حکیم را همزمان با رونمایی از تفسیر سوره حمد در ماه رمضان رونمایی کنیم که میسر نشد.
انتشار نخستین نشریه علمی ـ پژوهشی «ادبیات انقلاب اسلامی»
نخستین شماره نشریه علمی ـ پژوهشی ادبیات انقلاب اسلامی به کوشش فرهنگستان زبان و ادب فارسی منتشر شد.
اعلام فراخون دومین جایزه ادبی ـ علمی «طاهره صفارزاده»
فراخوان دومین دوره جایزه ادبی ـ علمی شاعر، محقق، مترجم و قرآنپژوه برجسته معاصر زندهیاد طاهره صفارزاده با عنوان «بانوی برگزیده فرهنگ» از سوی دفتر آفرینشهای ادبی حوزه هنری اعلام شد.
از جمله محورهای ارائه آثار عبارتند از: مؤلفههای ساختاری و ادبی آثار صفارزاده، صفارزاده و شعر نو مذهبی، صفارزاده و قرآنپژوهی، صفارزاده و نواندیشی دینی، صفارزاده و نظریهپردازی ادبی، صفارزاده و علمیسازی ترجمه، صفارزاده، مقاومت و بیدارگری.
آخرین مهلت ارسال آثار، پانزده مهرماه 1393 و تاریخ برگزاری کنگره، یکشنبه، 4 آبانماه 1393 است.
انتشار دانشنامه امام رضا(ع) در دهه کرامت
رئیس پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات درباره فعالیتهای پژوهشگاه در جشنواره بینالمللی فرهنگی و هنری امام رضا(ع) عنوان کرد: این پژوهشگاه در جشنواره نهم، دهم و یازدهم حدود 18 همایش علمی را با حضور دانشگاهها برگزار کرد که این همکاری به تولید 28 اثر پژوهشی انجامیده است و از این تعداد 21 جلد کتاب منتشر شده است.
طالبیان همچنین از انتشار دانشنامه امام رضا(ع) خبر داد و بیان کرد: این دانشنامه در حال تولید بوده و شامل 2 هزار مدخل است و 250 – 300 مقاله را دربرمیگیرد که مجلد نخست آن به مناسبت دهه کرامت منتشر خواهد شد.
نیممیلیون نسخه خطی در منازل مردم وجود دارد
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در نشست خبری خود در آستانه هفته دولت، به تشریح اقدامات، فعالیتها و برنامه این مرکز پرداخت و از وجود نیم میلیون نسخه خطی در منازل خبر داد.
صالحی امیری گفت: در حال حاضر نزدیک به نیم میلیون جلد کتب خطی، نادر و ارزشمند در منازل مردم وجود دارد که به تدریج از بین میرود و ضمن ارتباط با کتابخانه ملی نوع تعامل را به عهده صاحب اثر خواهیم گذاشت تا در مجموعهای استاندارد نگهداری شود. برای ایرانیان خارج از کشور نیز همین پیام را داریم؛ چرا که این نسخ، میراث متعلق به همه نسلهاست، در حالی که بسیاری از این نسخ در شرایط نامطلوبی نگهداری میشود.
انتشار نهجالبلاغه براساس نسخ قرن چهارم تا هشتم
مدیر کتابخانه تخصصی امیرالمؤمنین علی(ع) با اشاره به اینکه تا عید غدیر نسخهای از نهجالبلاغه را بر پایه نسخههای قدیمی منتشر میکند، افزود: این نسخه توسط قیس بهجت عطار و بر پایه مطابقت با نسخ قدیمی نهجالبلاغه از قرن چهارم تا هشتم به نگارش درمیآید.