به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از لرستان، عزتالله گوشهای، از پیشکسوتان، اساتید، مداحان و قاریان برجسته قرآنی استان لرستان است که بیش از 30 سال از عمر خود را در راه خدمت به قرآن و جامعه قرآنی سپری کرده است.
وی از سن 17 سالگی شروع به تدریس و آموزش قرآن کریم کرده و اکنون که در سن 50 سالگی به سر میبرد با تربیت حافظان و قاریان فراوانی، فعالان قرآنی بسیاری را به جامعه قرآنی تحویل داده است و امروز در هر گوشه شهر صدای دلنشین قاریان جوان و نوجوانی به گوش میرسد که صوت ملکوتی قرائت قرآن آنها زینتبخش محافل و جلسات شده و از میان جمعیت صداهایی به گوش میرسد که «این قاری، شاگرد حاجآقا گوشهای است».
اولین مشوق
عزتالله گوشهای برادر بزرگترش حاج اکبر را اولین مشوق خود برای ورود به عرصه فعالیتهای قرآنی میداند و میگوید: در زمان طاغوت برادرم مرا همراه خود به محافل و جلسات قرآنی میبرد و همین امر مقدمهای برای آشنایی با برنامهها و اشخاص قرآنی شد و اگر امروز موفقیتی حاصل شده آن را بعد از لطف خداوند متعال مرهون رزق حلال پدر کارگرم و دعای خیر مادرم و بهطور کلی خانواده مقید و متدین خود میدانم.
علاقه به تلاوت عبدالباسط؛ عامل رویآوردن به رشته قرائت قرآن
وی بیان میکند: در سن 12 سالگی بودم که نوار قرائت سوره مبارکه حشر از مرحوم عبدالباسط را گوش کردم که شیفته تلاوت ایشان شدم و انقلاب معنوی در درونم شکل گرفت و تصمیم گرفتم از قاریان قرآن کریم باشم و خوشبختانه تا امروز نیز با عشق و علاقه آن را دنبال کردهام.
گوشهای در حال حاضر علاوه بر اینکه از قاریان، داوران مسابقات کشوری و مربیان قرآن کریم است، نماینده شورای عالی قرآن در لرستان، مدیر مؤسسه یوسف النبی(ع) خرمآباد، مسئول جامعه قرآنی پیشکسوتان نیروهای مسلح و مجری نمازهای جمعه خرمآباد نیز هست.
همچنین او تابستان سال 76 که در مسابقات قرآن شرکت میکرد موفق به کسب مقام اول رشته قرائت قرآن کریم در غرب کشور، رتبه اول نیروی زمینی ارتش، نفر اول مسابقات کشوری نیروهای مسلح (زمینی- دریایی- هوایی) و دهها مقام برتر استانی شده است.
کمبود اعتبارات در بخش فعالیتهای قرآنی
عزتالله گوشهای در رابطه با چالشهای پیشروی جامعه قرآنی میگوید: ای کاش مسئولان عدالت اداری را رعایت میکردند، عدالت بدین معنی که هر چیزی را سرجای خود قرار میدادند و در اختصاص اعتبارت تمام بخشهای فرهنگی را لحاظ میکردند بعد با نظارت بر عملکرد آنها ضامن اجرایی شدن آنها میشدند، متأسفانه امروز برخورد مسئولان با قرآن، شعاری و تشریفاتی است و در عمل آنطور که شایسته مملکت اسلامی است، قرآن در رأس امور قرار نگرفته است.
در مهجوریت قرآن همین بس که...
وی ادامه داد: مهجوریت قرآن وقتی به چشم میخورد که غیر از زمان پخش اذان، هر وقت ندای قرآن طنینانداز میشود همه یقین پیدا میکنند که شخصی به رحمت خدا رفته، برخلاف کشور مصر، گوش دادن به نوار قرآن در تاکسیهای کشور ما امری معمول محسوب نمیشود و یا اینکه در آموزش و پرورش کتاب قرآن همردیف درسی مانند ریاضی نیست بهطوریکه هیچگاه کسی بهخاطر عدم تسلط به روخوانی قرآن در این درس رد نمیشود.
قهرمانان ورزشی را همه میشناسند، نخبگان قرآنی را چهطور؟
گوشهای اضافه میکند: در ادارت، دانشگاهها و مراکز فرهنگی، تفریحی و ورزشی جامعه ما قرآن در حاشیه قرار دارد، وقتی یک جوان تحصیل کرده مسلط به روخوانی قرآن نیست، وقتی بهدلیل تبلیغات گسترده رسانهها قهرمانان ورزشی را همه اقشار جامعه میشناسند و نوجوانان آنها را الگوی خود قرارمیدهند ولی از الگوها و نخبگان قرآنی غافل هستند و خانوادهها مبالغ هنگفتی را برای کلاسهای آموزش فرزندان خود پرداخت میکنند ولی حاضر نیستند همان مقدار را برای فراگیری علوم قرآنی فرزندانشان هزینه کنند، این بدین معنی است که جامعه ما با قرآن غریبه است.
باور کنیم که قرآن نجاتبخش و بیمهگر جامعه است
این فعال قرآنی میگوید: ما باید به این باور برسیم که قرآن نجاتبخش است و عمل به دستورات آن جامعه را بیمه میکند، اگر آموزههای قرآن در جامعه عملی میشد امروز شاهد بسیاری از آسیبهای اخلاقی، انحرافات اجتماعی و جرایم مختلف در حوزههای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... نبودیم. به میزانی که دینداری افراد بیشتر باشد به همان اندازه از آمار جرم و جنایت، کاسته میشود.
نقش مؤسسات قرآنی در سالمسازی اوقات فراغت جوانان و نوجوانان
گوشهای عنوان میکند: با توجه به تهاجم روزافزون فرهنگی دشمن، ضرورت غنیسازی اوقات فراغت جوانان و آگاهیبخشی به نوجوانان امری اجتنابناپذیر است و مؤسسات قرآنی محل مناسبی برای سالمسازی زمان فراغت جوانان محسوب میشوند ولی بهعلت کمبود اعتبارات و مشکلات مادی و همچنین نداشتن مکان ثابت در ارائه برنامههای جذاب و متنوعی که متناسب با علایق کودکان و نوجوانان باشد با محدودیت مواجهاند. مؤسسه قرآنی یوسفالنبی به لطف ادارهکل اوقاف و خیرین خداجو، مکان ثابتی را برای فعالیتهای قرآنی خود دارد و این بخش زیادی از دغدغه ما را برطرف کرده است.
مشکلات بیپایان مؤسسات قرآنی
گوشهای ادامه میدهد: از طرفی خود مربیان قرآنی مؤسسات هم از درآمد بالایی برخوردار نیستند چون هیچگونه حمایتی از جانب دولت نمیشوند، به همین دلیل بسیاری از افراد در این اوضاع نهچندان مطلوب اقتصادی ترجیح میدهند به شغلی روی آورند که از پس هزینههای خانواده خود برآیند؛ بهطور مثال خانوادهها رقم بالایی را برای شهریه دانشگاه آزاد فرزندانشان پرداخت میکنند تا در آینده در شمار پزشکان کشور باشند، یکی از علل این کار این است که شغلهای پزشکی و پیراپزشکی از درآمد و منزلت بالایی در جامعه برخوردار هستند و هزینهکرد خانوادهها در طول اشتغال فرزندانشان جبران میشود.
عدم آراستهبودن به اخلاق قرآنی موجب دلزدگی مردم از دیانت
وی معتقد است که آراسته بودن قاریان و حافظان به اخلاق قرآنی نقش مهمی در جذب افراد بهویژه قشر جوان به حوزه فعالیتهای قرآنی دارد و بیان میکند: عملکرد فعالان قرآنی زیر ذرهبین مردم است، بهطوریکه عموم مردم از قاریان و حافظان قرآنی انتظار بیشتری دارند و گناه و معصیت از جانب آنها را برنمیتابند، پس اگر الگوهای قرآنی اخلاق و رفتارشان با مبانی دینی مغایرت داشته باشد، موجب دلزدگی و فاصله گرفتن بسیاری از افراد از دین و دیانت خواهند شد؛ لذا کسی که به عرصه فعالیتهای قرآنی ورود پیدا میکند، مسئولیت و رسالت سنگینتری در جامعه بهعهده دارد، کسی که نماز نمیخواند نباید ادعا کند که قاری قرآن است.
برکات مادی و معنوی قرآن
گوشهای در رابطه با برکات مادی و معنوی قرآن در زندگی خود اظهار میکند: هر چه دارم همه از برکت قرآن است، نعمت معلم قرآن بودن، همسر و فرزندان خوب، رفع مشکلات و آرامش زندگی، فرصت حج رفتن و حتی امکانات مادی زندگی خود را مرهون قرآن میدانم و تمام مشکلات و کمبودهای موجود در حوزه قرآن را تحمل میکنم چون امید دارم که اجر معنوی آن که فراتر از امور مادی است در نزد خداوند تبارک و تعالی محفوظ باشد.
وی افزود: خوبی قاری قرآن بودن به این است که با وجود تمام پستهای مدیریتی که دنیوی هستند و با تغییر دولتها و گذشت زمان از افراد گرفته میشوند، هیچکس جز خداوند نمیتواند فرصت قاری بودن را از ما بگیرد، امیدوارم که خداوند هیچگاه نعمت خادم قرآن بودن را از ما سلب نکند.
این پیشکسوت قرآنی به دو قاب عکس روی دیوار اتاق محل کارش اشاره میکند و میگوید: این بزرگواران مرحوم حاج حسین غفرانی و حاج حشمتالله امرایی از اساتید قرآنی بنده هستند که امیدوارم روحشان شاد باشد، همچنین از محضر اساتید دیگری همچون مرحوم حاج اربابی، استاد میرزایی و قاریان مصری استاد هلباوی و شاذلی نیز بهره گرفتم که از آنها تقدیر و تشکر میکنم و آرزوی غفران و رحمت روزافزون حقتعالی را برای آنها دارم.
فعالان قرآنی تحصیلکرده؛ گزینه مناسبی برای مدیریت اسلامی
گوشهای در پایان گفت: مدیریت اسلامی مستلزم همراهی تخصص و تدین است و چه بسیارند قاریان و حافظانی که از تحصیلات عالیهای برخوردارند و میتوانند افراد شایستهای برای خدمتگزاری صادقانه به مردم باشند؛ لذا امید است که مسئولان واگذاری پستهای مدیریتی را منوط به شایستهسالاری قرار بدهند نه وابستگی به احزاب و جناحهای مختلف.
گزارش تصویری این گفتوگو را اینجا ببینید