به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روزنامه «هافینگتون پست» آمریکا، کروک در این مقاله عنوان کرد: ظهور چشمگیر داعش در صحنه عراق بسیاری را در غرب متحیر کرد. بسیاری از خشونت این گروه و جاذبه آشکار آن برای برخی جوانان وحشتزده شدند. اما بیش از آن تردید عربستان سعودی در مواجهه با این گروه، آزاردهنده و غیرقابل توضیح بود و این سوال را مطرح میکرد که مگر عربستان متوجه نیست که داعش خود آنها را نیز تهدید میکند؟
وی ادامه داد: آن طور که از ظاهر امر مشخص است حاکمان سعودی در این زمینه دچار اختلافنظر هستند. برخی از آنها خوشحال هستند که داعش با آتش اهل تسنن به جنگ آتش شیعیان رفته و یک دولت سنی جدید بر پایه ایدئولوژی سلفی داعش در حال شکلگیری در قلب سرزمینی است که به اعتقاد آنها متعلق به سنیها است.
برخی دیگر از سعودیها نسبت به دکترین افراطگرایانه داعش نگران هستند و جهتگیری عربستان را زیر سوال میبرند.
در ادامه این مقاله نویسنده ضمن بررسی تاریخچه شکلگیری وهابیت به تشابه آنان با داعش اشاره میکند.
وی مینویسد: در دیدگاه محمد بن عبدالوهاب، بنیانگذار وهابیت، جامعه اسلامی ایدهآل، جامعه مدینه در زمان پیامبر(ص) است و همه مسلمانان باید با پیروی از اصول سلفی تعریف شده توسط آنها، چنین جامعهای را احیا کنند.
دیپلمات انگلیسی میگوید: در دکترین وهابیت زیارت قبور بزرگان حتی زیارت آرامگاه پیامبر(ص)، گرفتن جشنهای مذهبی حتی جشن میلاد پیامبر(ص)، گذاشتن سنگ قبر، اعتقاد به مقدسات، گرامیداشت افراد مقدس، زیارت مقابر و مساجد خاص و مانند آن کفر است.
وی میافزاید: جریان تکفیری امروز نیز ریشه گرفته از دکترین عبدالوهاب است. بر اساس دکترین تکفیری، عبدالوهاب و پیروان او حق آن را دارند که دیگر مسلمانان را در صورت تخطی از این قوانین تکفیر کنند و کافران را بکشند و زنان و دختران و داراییهای آنان را در اختیار بگیرند. «عبدالوهاب خواستار حاکمیت مطلق بود و اصرار داشت که همه مسلمانان باید از یک خلیفه تبعیت کنند و کسانی که از این کار سرباز بزنند باید کشته شوند. آنان شیعیان، صوفیان و دیگر فرقههای اسلامی را مرتد میخوانند و خون آنها را مباح میدانند.»
کروک در ادامه میگوید: با این تفاسیر تفاوتی میان وهابیت و داعش وجود ندارد. داعش در حقیقت نمود دکترین «یک حکمران، یک مرجع قدرت، یک مسجد» وهابیت است که خود آن را به پادشاهی آل سعود و قدرت مطلقه وهابیسم رسمی تعبیر میکنند.
وی گفت: استراتژی داعش همانند وهابیان مجبور کردن مردم به اطاعت از خود و ایجاد رعب و وحشت در میان مردم است.