به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به نقل از ایثار، سردار محسن انصاری ضمن تشکر از دستاندرکاران برگزاری نخستین همایش علمی تبیین جایگاه ایثارگران در برنامه ششم توسعه و اساتید و نخبگانی که در آن شرکت کردهاند، با اشاره به اهداف این همایش گفت: ما نه میخواهیم تعداد احکام مرتبط با حوزه ایثار در برنامه توسعه ششم بیشتر شود و نه کمتر. بلکه خواسته ما ارتقای جایگاه ایثارگران، هدفمند شدن احکام، افزایش کیفی و سوق پیدا کردن آنها به سمت مسائل فرهنگی است بهعبارتدیگر نباید وزن مسائل فرهنگی، در مقابل مسائل اقتصادی و خدماتی که درعینحال اهمیت زیادی دارند، کم شود.
وی ادامه داد: ازآنجاییکه برنامههای توسعه یک سند بالادستی پنجساله است باید در تبیین و تنظیم آن به آینده قشر ایثارگر و نیازهای آنها توجه کرد؛ نیازهایی که روز به روز در حال تغییر هستند و تنها با آیندهپژوهی میتوان شرایط و مطالبات سالهای آتی جامعه هدف را شناخت تا بر اساس آن احکام مندرج در برنامه ششم توسعه را تنظیم و پیشنهاد داد.
قائممقام بنیاد شهید و امور ایثارگران، ضمن تشکر از برنامهریزیهای صورت گرفته ادامه داد: همانطور که مقام معظم رهبری بر سه حوزه دانش، فرهنگ و اقتصاد بهعنوان سه حوزه اقتدار آفرین تأکید داشتهاند، جامعه ایثارگران نیز به دلیل سرنوشتساز بودن، باید در این سه محور توانمندتر شده و اثرگذارتر باشد.
سردار انصاری با اشاره به مسائل اقتصادی و مشکل بیکاری اظهار داشت: ما در طول برنامه ششم توسعه، حداقل به 350 هزار فرصت شغلی نیاز داریم؛ چراکه در حال حاضر جامعه هدف ما 220 هزار دانشآموز و 175 هزار دانشجو دارد و مطابق با نیازها همین حالا نیاز به 50 هزار فرصت شغلی داریم که در 5 سال به 350 تا 400 هزار نیاز شغلی میرسد.
وی افزود: آنچه در این همایش موردنظر قرار نگرفت، این است که نباید از تأثیرگذاری سایر سازمانها و دستگاهها در جامعه ایثارگری غفلت کنیم. فقط بنیاد شهید و امور ایثارگران نیست که در حوزه ایثارگران تأثیرگذار است بلکه دستگاههای دیگر مثل وزارت بهداشت، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم و ... نیز در حوزه ایثارگران احکامی دارند که باید به آنها عمل کنند.
قائممقام بنیاد خاطرنشان کرد: ما باید احکامی که در برنامه پنجم توسعه متعلق به دستگاههای مختلف بوده را مورد ارزیابی قرار داده و متوجه احکام جدیدی که باید در برنامه ششم تصویب شود باشیم بهعبارتدیگر ما هم باید مراقب احکام خودمان باشیم و هم مراقب احکام سایر دستگاهها و در این راستا ستادی در بنیاد تشکیل شده که پیگیر امور است.
سردار انصاری در ادامه سخنان خود، 24 نکته مهم مربوط به برنامه ششم توسعه را تبیین و در توضیح آنها گفت: همه اذعان داشتند که در برنامههای قبلی، بیشتر به مسائل اقتصادی اشاره شده بنابراین خلأ توجه به مسائل فرهنگی از آسیبهای برنامه پنجم و برنامههای قبلی به شمار میآید لذا در برنامه ششم توسعه باید به تعادل بین مسائل فرهنگی و اقتصادی و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت بیشتر توجه شود مضاف بر اینکه باید به خودِ مسئله ایثارگری نیز پرداخت که این امر در بحث توسعه فرهنگ ایثار و شهادت نمود مییابد.
وی افزود: قوانین باید ضمانت اجرایی داشته باشد و بهنوعی تعریف و تبیین شوند که برداشت واحدی از آنها وجود داشته باشد؛ یعنی تفسیر بردار نباشد تا در سراسر کشور بهصورت یکشکل قابل اجرا باشد. همچنین قانونگذار به مبانی قانونی توجه کند که این امر میتواند با پیشنهادات ما میسر شود.
سردار انصاری اظهار داشت: برنامه ششم توسعه باید از استراتژی مشخصی برخوردار باشد تا از تصویب قوانین مغایر و متناقض با برنامه پرهیز شود زیرا یکی از دلایلی که هماکنون مسائل درمانی دچار مشکل شده همین تناقضات است؛ آن چنانکه مسیر مصوبات مربوط به این بخش دچار تغییرات سینوسی بوده و حالا کمیسیون اجتماعی مجلس، به دنبال تعیین مسیر دیگری است.
وی افزود: دانشگاههای شاهد، اساتید و نخبگان ایثارگر باید در فرآیند تدوین برنامه ششم توسعه نقش پررنگی داشته باشند لذا پیشنهاد من این است که بنیاد شهید و امور ایثارگران در شورای تلفیق فرهنگی، آموزشی، اجتماعی، اشتغال، سلامت و اقتصادی حضور فعالی داشته باشد و با توجه به نقش دانشگاه و عناصر باتجربه کارگروههای مرتبط با این شش حوزه با عضویت اساتید و نخبگان ایثارگر بهعنوان پشتوانه علمی و اتاق فکر شوراها در بنیاد تشکیل شوند و مسئولیت آن نیز یا به دانشگاه یا به مرکز دانشپژوهان سپرده شود.
قائممقام بنیاد پس از اخذ موافقت اساتید و نخبگان حاضر در این همایش با اشاره به مسئله میزان رضایتمندی ایثارگران خاطرنشان کرد: مطابق با نظر شما، باید میزان رضایتمندی ایثارگران از برنامه پنجم توسعه ارزیابی شود. این بحثی اساسی است که باید با یک نظرسنجی علمی محقق شود.
وی ادامه داد: قوانین مصوب نباید هیچ ابهام و شبههای داشته باشد. در برخی قوانین قبلی، اسناد بالادستی مثل سیاستهای کلی نظام، تدابیر مقام معظم رهبری، سیاستهای کلی در حوزه ایثار و شهادت، سند چشمانداز و قانون اساسی دیده نمیشود لذا استفاده از اسناد بالادستی، بهخصوص سیاستهای کلی در حوزه ایثار و شهادت باید در تبیین برنامه توسعه ششم مورد تأکید باشد.
قائممقام بنیاد اظهار داشت: نکته بعدی این است که قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران در برنامه پنجم توسعه نمود ندارد بنابراین ما باید از این قانون نیز استفاده کنیم زیرا موعد این قانون در تاریخ یکم بهمنماه سال 95 به اتمام میرسد و ما باید در این موعد ارزیابی و آسیبشناسیهای لازم در این رابطه داشته باشیم و فرصتها و تهدیدها را مشخص کنیم.
سردار انصاری گفت: مطابق با مطالب ارائهشده در این همایش، دوستان معتقد بودند که ارائه خدمات به ایثارگران باید به مجموعه ایثارگران زیر 25 درصد نیز تسری پیدا کند. من در اینجا اعلام میکنم که خدماترسانی در حوزههای تأمین مسکن، درمان، بیمه عمر، بیمه حوادث، ورزش و مستمری به زیر 25 درصد نیز تسری پیدا کرده است. البته تعمیم خدمات در بخشهای دیگر مثل اشتغالزایی، هزینههای زیادی را به همراه خواهد داشت و به اعتقاد من در حال حاضر امکان محقق شدن آن وجود ندارد.
وی در تکمیل تأکیدات خود در راستای تبیین برنامه پنجم توسعه، ادامه داد: نظام عدالت محور بین ایثارگران باید رعایت شود. باید پذیرفت که ادبیات واحدی در این حوزه حاکم نیست و در هرجایی عناوین مختلفی مطرح است بنابراین نظام عدالت محور بین ایثارگران در حوزه خدمات باید در برنامه ششم مورد توجه قرار گیرد.
سردار انصاری اظهار داشت: نکته بعدی این است که باید در برنامه ششم، متولی اصلی بهداشت و درمان ایثارگران بهطور روشن مشخص شود. همچنین در امور آموزشی ضمن برطرف کردن بحث 100 درصد هزینههای آموزش عالی، روی مقاطع ابتدایی و متوسطه هم سرمایهگذاری شود. در بحث اشتغالزایی ایثارگران هم که به یک چالش جدی بدل شده باید هزینههای لازم تخصیص داده شود؛ آن چنانکه هزینه اشتغال برخی بخشها تأمینشده اما متأسفانه این اتفاق تاکنون برای بنیاد شهید و ایثارگران میسر نشده است.
وی ضمن تأکید بر این مطلب که بنیاد در روند تهیه برنامه طی مراحل چهارگانه باید نقش ارزندهای ایفا کند از اساتید و نخبگان و مسئولان بنیاد خواست تا اگر علاوه بر اولویتهای فرهنگ ایثار و شهادت، درمان و سلامت، آموزش و پژوهش، اشتغال و مسکن اولویتهای دیگری را برای برنامه ششم توسعه مورد نظر دارند، با جزئیات ارائه دهند.