کد خبر: 1446584
تاریخ انتشار : ۱۲ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۶

ربا مانع شکوفایی اقتصاد داخلی می‌شود/ لزوم تقویت مؤلفه‌های بانکداری اسلامی

گروه اجتماعی: عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد ارومیه اظهار کرد: ربا و رباخواری در جامعه باعث فلج شدن چرخه اقتصاد و تولیدات داخلی می‌شود.

محمد نقیبی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن‌(ایکنا) از آذربایجان غربی با اشاره به اهمیت رشد و بالندگی اقتصادی ایران اسلامی، گفت: ربا و ربا‌خواری مانع از شکوفایی فرهنگی، سیاسی و اقتصادی داخلی می‌شود و سهم تولیدات داخلی را به حداقل می‌رساند.

وی به سیستم بانک داری ربوی اشاره کرد و افزود: اگر نرخی ثابت بین قرض‌دهنده و قرض‌گیرنده تعیین شود به یک سیستم مالی و بانکداری ربوی تبدیل می‌شود که این مورد در بحث بانکداری نظام سرمایه‌داری به وفور مطرح می‌شود.

نقیبی، اظهار کرد: در بحث نظام سرمایه‌داری اقتصادی، ربا در محوریت اقتصاد قرار دارد، به طوری که اگر ربا از چرخه نظام سرمایه‌داری حذف شود نظام سرمایه‌داری ساقط می‌شود.

وی در عرصه رقابتی، نظام سرمایه‌داری را حامی و پیشتیبان افراد قدرتمند و ثروتمند دانست و افزود: در نظام سرمایه‌داری و ربوی از افرادی حمایت می‌شود که دارای قدرت مالی زیادی هستند، در حالی که این قشر اقلیت را تشکیل داده و بیشتر مردم جز قشر کم درآمد و فقیر جامعه هستند.

نقیبی، با اشاره به دگرگونی شدید اقتصادی در جامعه‌ای که دارای نظام ربوی است، بیان کرد:  در نظام سرمایه‌داری اقتصادی، افراد سرمایه دار با به کارگیری سرمایه خود و دریافت بهره ثابت ثروت‌اندوزی می‌کنند در حالی که بقیه اقشار جامعه باید تن به این روال داده و از روی اجبار و برای رفع نیاز مالی از سرمایه داران پول قرض کنند و در کنار بازپرداخت این مبالغ، متحمل پرداخت مبلغی تحد عنوان بهره گردند.

بانکداری اسلامی، نظام مالی موفق برابر بحران های مالی اخیر

وی در ادامه به سیستم موفق بانکداری اسلامی و جایگاه سازنده آن در بحث بحران‌های اخیر نظام بانکی جهان اشاره کرد و گفت: با توجه به بحران‌های مالی اخیر در سطح دنیا، تنها سیستم مالی که توانسته است در سطح جهان و در برابر بحران های مالی دوام بیاورد همان سیستم مالی غیر ربوی یا بانکداری اسلامی است.

نقیبی، خاطر نشان کرد: سیستم بانکداری اسلامی حکم فیلتری را دارد که با خنثی کردن بحران‌ها با سربلندی به پیشرفت و چرخش چرخه اقتصادی داخلی کمک می‌کند.

وی افزود: برخی از کشور‌های اروپایی که دارای نظام بانکی سرمایه‌داری هستند، به بانکداری اسلامی گرایش پیدا کرده‌اند، زیرا دریافته‌اند که سیستم بانکداری اسلامی دارای حفاظ‌های ایمنی در برابر بحران‌های مالی است و به راحتی از این بحران‌ها عبور می‌کند.

نقیبی، به روند ورشکستگی برخی از بانک‌های چند ملیتی اروپایی و آمریکایی در بحث بحران‌های مالی اخیر اشاره کرد و افزود: این نوع بانکداری هنگام بروز بحران  مالی دچار دگرگونی اقتصادی شده و سیر نزولی و ورشکستگی مالی را به خود می‌گیرند، این در حالی است که بانکداری اسلامی سیر صعودی و پررونق را تجربه می‌کند.

وی سرلوحه قرار دادن بانکداری اسلامی را به معنای واقعی کلمه نشأت گرفته از دین مبین اسلام دانست و گفت: با پیاده‌سازی بانکداری اسلامی در چهارچوب دین می‌توانیم دارای اقتصادی سالم و به دور از تضاد طبقاتی برای پروژه‌های مالی تأمین مالی کنیم.

نقیبی، اظهار کرد: متأسفانه در بانکداری کشورمان نیز به صورت سوری از بانکداری اسلامی تبعییت می‌کنیم و از آرمان‌های بانکداری اسلامی هنوز فاصله داریم و برای جبران این فاصله باید فعالیت دلالان را در تأمین پروژه‌های مالی کم کنیم تا فعالیت‌های تولیدی روند رو به رشد خویش را بهتر طی کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در پایان افزود: ربا و ربا خواری آثار مخربی بر اقتصاد جامعه دارد و مسبب ایجاد و افزایش فاصله طبقاتی اقشار جامعه است و بار‌ها در آیات شریفه قرآن کریم ربا منع شده است و خداوند متعال مومنین را نیز به دوری از ربا و ربا‌خواری امر کرده است.

captcha