به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله سیدمصطفی محقق داماد، مدیر گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم در نشست بینالمللی اخلاق محیط زیستی طی سخنانی، عنوان کرد: مکتبهای اخلاقی امروزه تعریفی که برای اخلاق دارند آن را رابطهای دو جانبه میان دو انسان تعریف میکنند در این رابطه اگر فردی به انسانهای دیکر دروغ نگوید، تکبر نکند و متواضع و امین باشد این شخص اخلاقی است.
آیتالله محقق داماد با تاکید بر اینکه اسلام برای اخلاق داری مکتب خاصی است، ادامه داد: در اسلام اخلاق یک پکیج سه بعدی با سه ضلع است که یک بعد آن انسان، بعد دوم انسان دیگر و ضلع سوم نیز طبیعت و محیط زیست است و شخص متخلق کسی است که این رابطه سه گانه را حفظ کند.
وی تصریح کرد: اکر فردی با طبیعت با اخلاق زیستی برخورد کند، مسلما طبیعت نیز با او خوش رفتار است ولی اگر با طبیعت رفتار خوبی نداشته باشد و او را چپاول و منابع طبیعی را از بین ببرد مطمئنا نخستین عنصری که با او به خشم درخواهد آمد خود طبیعت است چرا که خشم طبیعت به موجب سنت خداوند است.
مدیر گروه علوم اسلامی فرهنگستان علوم اضافه کرد: بنابراین نظام اخلاق اسلامی یک نظام سه بعدی است و هر شخصی باید این نظام و رابطه بین آن را مورد توجه قرار بدهد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی عنوان کرد: تمامی طوفانهای که در قرآن از آنها نام برده شده است به دلیل عملکرد مفسدان در زمین است. مفسد فی الارض یک مفهوم عام است و تنها به افراد ستمگر اطلاق نمیشود بلکه هر فردی که طبیعت را نابود کند نیز مفسود محسوب میشود.
آیتالله محقق داماد در پایان گفت: انسان درست تربیت شده با رعایت نظام سه بعدی یاد شده میتواند زمین را آباد و بین طبیعت و بشر آشتی برقرار کند البته نخستین گام در تحقق این مقوله آشتی با طبیعت است. اگر فردی طبیعت را حق خود بداند و در پی از بین بردن آن باشد مسلما در این بین خود متضرر میشود.