کد خبر: 1447781
تاریخ انتشار : ۱۷ شهريور ۱۳۹۳ - ۰۰:۴۴
واکاوی دلایل گسترش خشم در جامعه/

وقتی رفتارها مسیر متفاوت با آموزه‌های دینی می‌پیماید

گروه جامعه: رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه صدرا ضمن تبیین آموزه‌های دینی در خصوص نحوه رفتار با مردم از جدایی این آموزه‌‌ها از رفتار عملی مردم انتقاد کرد.

حجت‌الاسلام‌ والمسلمین فغفور مغربی، رئیس دانشکده علوم انسانی دانشگاه صدرا در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به تحلیل مسئله خشم و گستردگی بروز آن  در جامعه کنونی پرداخت و با اشاره به مشاهده خشونت در درون خانه‌ها، محیط‌های کاری، هنگام رانندگی و ...  گفت: باید توجه کرد که خشونت فقط خشونت فیزیکی نیست خشونت کلامی نیز جزو خشونت‌ها است و حتی در خانه گاهی یک سکوت و قهر هم خشونت زیادی محسوب می‌شود.
وی به تأکیدات اسلام در خصوص رفتار درست در خانه توسط پدر خانواده نیز اشاره کرد و گفت: در روایات آمده است که سعد ابن معاذ یکی از سرداران سپاه اسلام وقتی فوت کرد، حضرت رسول(ص) با تجلیل جنازه او را دفن کردند، هنگام دفن مادر وی عنوان کرد که خوشا به حال سعد که پیامبر او را دفن کرده است، پیامبر(ص) بعد از اینکه مادر وی رفت، گفتند اکنون قبر، سعد را فشاری داد که صدای او به آسمان‌ها بلند شد چرا که در خانه با اهل خود به تندی رفتار می‌کرد.
دلیل بروز خشونت این است: ما بلد نیستیم حرف بزنیم
فغفور مغربی با تأکید بر اینکه حتی درهم کشیدن چهره، اخم کردن، قهر کردن، نگاه خاص و ... همه جزو خشونت‌ها محسوب می‌شوند و خشونت کلامی، بدنی، رفتاری و جسمی است و همه این‌ها در جامعه ما وجود دارد، اظهار کرد: یکی از دلایل بروز خشونت‌ در خانواده‌ها این است که ما بلد نیستیم با هم حرف بزنیم. همسران با همدیگر و با فرزندانشان نمی‌توانند مکالمه داشته باشند و در محیط کاری هم همین مسائل وجود دارد.
حجت‌الاسلام مغربی با اعلام این مطلب که ریشه بسیاری از اختلاف‌ها سوء تفاهم است که با صحبت آرام به راحتی حل می‌شود، گفت: باید حرف زدن با همدیگر را یاد بگیریم. اگر در جامعه گفت‌و‌گو وجود داشته باشد خشم‌ها و خشونت‌های رفتاری آرام آرام حل خواهد‌شد.
آموزش نحوه رفتار و مجادله با مردم توسط قرآن
وی به ریشه قرآنی نحوه برخورد با مردم نیز اشاره و اظهار کرد:  در آیه 125سوره نحل آمده است «ادْعُ إِلِى سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ؛ با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن و با آنان به [شیوه‏اى] که نیکوتر است مجادله نماى»؛ یعنی وقتی با کسی گفت‌وگو می‌کنیم باید دلایل محکم داشته باشیم، دوستانه رفتار کنیم، دیگران را تخریب نکنیم و اگر هم می‌خواهید مجادله کنید مجادله احسن داشته باشیم یعنی مجادله تند، خشن و همراه با تخریب و در مقابل جمع نباشد؛ ما این آموزه‌ها را در دین داریم اما متأسفانه گویی آسیب‌های فرهنگی یک موضوع است و دیدگاه‌های قرآنی و حدیثی ما یک موضوع دیگر است.
عقل فردی کامل است که با مردم مدارا کند
این روانشناس با اشاره به تأکیدات مکرر در احادیث در خصوص مدارا با مردم و اینکه عقل فردی کامل است که با مردم مدارا کند، گفت: اما در جامعه ما به دلایل مختلف از جمله فشارهای ناشی از بیکاری، مشکلات اقتصادی  و ... مردم قدرت تحمل همدیگر را از دست داده‌اند، بر همین اساس است که کلاس‌هایی برای آموزش کنترل خشم در تهران برگزار می‌شود.
این استاد کلاس‌های روانشناسی و قرآن یکی دیگر از دلایل بروز خشم در مردم را مواجهه با تعارضات متعدد در زندگی دانست و گفت: باید تعارضات مختلف را در جامعه، خانواده و در درون خودمان از بین ببریم، برای این کار باید بدانیم تعارضات چیست، انواع آن کدام است، نحوه برخورد با آنها چگونه است و راه حل‌های مختلف رفع تعارضات چیست.
مغربی سرکوب و توسل به خشونت و زورگویی را راهکار بیشتر مردم در مواجهه با تعارضات محیط کار، خانواده و جامعه دانست و تصریح کرد: برخورد منطقی بهترین راه کار در این زمینه است.

captcha