حجتالاسلاموالمسلمین محمد برکت، نسخهشناس و پژوهشگر نسخ خطی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، از چاپ رسالهاش در جشننامه آیتالله رضا استادی یاد کرد و گفت: یک ماه پیش جشننامهای برای این عالم برگزار شد که رساله من نیز در آن به چاپ رسید.
سیدحیدر آملی از عرفای مشهور قرن هشتم است
وی درباره اثرش اظهار کرد: در این کار، تصحیح رسالهای از سیدحیدر آملی از عارفان مشهور قرن هشتم را برعهده داشتم که «رفعالمنازعه» نام داشت و از مباحث بسیار مشهور درباره امامت حضرت علی(ع) است.
حجتالاسلام برکت در توضیح بیشتر درباره رفعالمنازعه گفت: بر اساس این بحث مشهور، اهل تسنن معتقد هستند که اگر امام علی(ع) خود را برای منصب امامت به حق میدانست باید قیام میکرد.
دلایل اهل تسنن و استدلال سیدحیدر آملی درباره امامت امام علی(ع)
وی ادامه داد: در این راستا اهل تسنن با اشاره به توانمندی امام علی(ع) در درایت و شجاعت و اینکه فاتح خیبر و برکننده در خیبر بوده است، مدعی هستند که چنین فردی با داشتن چنین توانمندیهایی باید در برابر حقی که از وی ضایع شده است قیام میکرد.
حجتالاسلام برکت افزود: به عقیده اهل تسنن اینکه امام علی(ع) در این راستا قیام نکرده است مبنی بر این است که چنین حقی وجود نداشته است و بر این اساس شیعیان ادعای بیدلیلی در این باره دارند.
امام به تنهایی نمیتوانست قیام کند
این پژوهشگر گفت: سیدحیدر آملی در رساله خود درباره این بحث مشهور مطالبی را ارائه کرده است و به اینکه معنای توانمندی چیست و به این موضوع که آیا امام علی(ع) فرد توانمندی بوده یا خیر پرداخته است.
وی عنوان کرد: آملی در این رساله ثابت کرده است که موضوع به شکلی که اهل تسنن بیان میکنند نبوده است که امام به تنهایی بتواند قیام کند. وی همچنین در این باره نمونههایی را میآورد که پیامبران گذشته نیز چنین قدرتی را نداشتهاند که برخی کارها را به تنهایی انجام دهند.
حجتالاسلام برکت با اشاره به پیشینه تاریخی سیدحیدر آملی، مولف این رساله اظهار کرد: وی از عرفای مشهور قرن هشتم است که کتابهای عرفانی بسیاری از وی منتشر شده و تفسیر تعزیلی و عرفانی از قرآن کریم نیز از وی موجود است.
چاپ تصحیح رساله آملی برای نخستین بار
به گفته وی، رساله سیدحیدر آملی نسخ معدودی داشته است. بر این اساس تصحیح انجام شده به مناسبت جشننامه آیتالله استادی صورت گرفته است و برای اولین بار به چاپ میرسد.
حجتالاسلام برکت با اشاره به برپایی این جشننامه توسط حجتالاسلام و المسلمین رسول جعفریان، گفت: به مناسبت این جشننامه محققان و پژوهشگران مختلف مقالات و رسالههای خود را برای چاپ در جشننامه ارائه کردند.
وی با بیان اینکه رساله وی در حدود 75 صفحه از جشننامه را در بر میگیرد، افزود: این جشننمامه که توسط نشر مورخ و کتابخانه تخصصی تاریخ اسلام به چاپ رسیده، در قالب مجموعهای 900 صفحهای منتشر شده است.