به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، روز نخست از اولین کارگاه اقتصاد مقاومتی ویژه اعضای هیئتعلمی دانشگاهها امروز یکشنبه، 23 شهریور 93 با حضور و سخنرانی محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، محمدرضا منجذب، رئیس دانشگاه علوم اقتصادی و جمعی از صاحبنظران اقتصاد اسلامی در دانشگاه علوم اقتصادی برگزار شد.
براساس این گزارش، در ابتدای این مراسم محمدرضا منجذب، رئیس دانشگاه علوم اقتصادی در سخنان خود با اشاره به بند 21 سیاستهای اقتصاد مقاومتی به ضرورت گفتمانسازی در این حوزه اشاره کرد و گفت: تحقق این ماده و این رسالت، بیشتر بر عهده دانشگاهها است و این امر برای ما انگیزهای قوی بود که به رایزنی با مجمع تشخیص مصلحت و بانک انصار اقدام کنیم تا این کارگاه برگزار شود.
وی افزود: ما سه فاز را پیش بینیکردیم که هدف فاز اول، گفتمانسازی و رسیدن به یک تعریف مشترک از اقتصاد مقاومتی است و در همین دانشگاه اجراء میشود و اساتید این دانشگاه آن را احرایی میکنند. در فاز دوم، این رویه را برای اساتید دانشگاههای تهران اجرایی خواهیم کرد و در فاز سوم در خدمت اساتید سراسر ایران خواهیم بود یا به صورت منطقهای فعالیت خواهیم کرد تا این گفتمانسازی صورت گیرد.
وی ادامه داد: البته ما اهداف دیگری از جمله راهاندای پژوهشکده اقتصاد مقاومتی که هدف آن ایجاد مطالعات بنیادی در زمینه اقتصاد مقاومتی است را هم در نظر گرفتهایم و امیدواریم بتوانیم در زمینه فرهنگسازی در این زمینه به خوبی گام برداریم.
علی آقامحمدی، رئیس کمسیون چشمانداز دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام، سخنران بعدی این کارگاه بود که اظهار کرد: اگر در کشور ایران با داشتن منابع سرشار، از الگوی اقتصاد مقاومتی پیروی کنیم خواهیم توانست بر بسیاری از مشکلات فائق شویم. همچنین اقتصاد مقاومتی، مقاومسازی اقتصاد ملی در مقابل مخاطرات و تهدیدهای داخلی و خارجی بر سر راه پیشرفت و دستیابی به اهداف چشم انداز است.
وی به محورهای اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: در اقتصاد مقاومتی، تامین رشد پویا و بهبود شاخصهای مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف چشمانداز 20 ساله در کنار رویکرد انعطافپذیر، فرصتساز دورنزا و بروننگر با هدف گسترش اجتماعی مطرح است.
وی افزود: یکی از مشکلات کلیدی اقتصاد ما، عقبماندگی از اهداف چشمانداز است چراکه مال در ایران در طول سالهای گذشته رشد میانگین 4/8 درصد را شاهد بودهایم درحالیکه میانگین رشد مناسب 8 درصد است بنابراین ما نیازمند تغییرات ساختاری هستیم.
آقامحمدی با اشاره به ضعفهای نظام آموزشی در مقاطع مختلف به منحصر ماندن اغلب پژوهشها به تحقیقات بر روی کاغذ اشاره کرد و گفت: ادامه این وضع به پرورش افراد خلاق، کارآفرین و شکوفاکننده اقتصاد منجر نمیشود و متاسفانه رشتههای مهندسی بر رشتههای علوم انسانی مقدم شمرده میشوند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، تهدیدات خارجی را منحصر به تحریمهای آمریکا ندانست و گفت: حذف احتمالی تحریمها در بلند مدت، موجب از میان رفتن تهدیدات خارجی اقتصاد ایران نمیشود. البته تحریمهای خارجی، به تعبیر مقام معظم رهبری یک جنگ اقتصادی علیه ماست و هدف این جنگ کل تجارت ایران، اعم از تجارت پراکنده بنگاه ها و نیز صادرات نفت ایران است.
وی در پایان به مهمترین موانع بر سر راه اقتصاد مقاومتی مقاومتی اشاره کرد و گفت: دخالت دولت در اقتصاد، وابستگی به درآمدهای نفتی، فضای بازدارنده کسب وکار، عدم شکلگیری بازارهای رقابتی و کارآمد، ناکارآمدی نظام اداری کشور، ناکارآمدی نظام مالی، بازار پول و بازار سرمایه، ظرفیت پائین رشد اقتصادی، رونق فعالیتهای غیرمولد و تخریب محیط زیست، از مهمترین موانعی هستند که بر سر راه تحقق اقتصاد مقاومتی وجود دارند.
محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، در ادامه به بیان دیدگاههای خود رد زمینه اقتصاد مقاومتی پرداخت و اظهار کرد: اقتصاد مقاومتی یک موضوع ساخته و پرداخته کشور ما نیست و علوم مربوط به آن در دهههای اخیر به شدت در حال گسترش است. اقتصاد مقاومتی میتواند ما را به خانه و منزلگاه ترسیم شده در سند چشم انداز 20ساله برساند؛ چشماندازی که در آن، درآمد سرانه هر ایرانی بیش از چهل هزار دلار پیشبینی شده است. در حقیقت اقتصاد مقاومتی چراغ راه ما در سند چشمانداز است.
وی ادامه داد: علت اینکه اقتصاد مقاومتی امروزه بسیار مورد توجه واقع شده است این است که اقتصاد سرمایهداری نتوانست خود را از نوسانات مصون بدارد و گاه با رکودهایی مواجه میشود که کاهش شدید رشد اقتصادی را تجربه میکند. به همین دلیل است که دنیا به این فکر افتاد که به این سمت بیاید چراکه اقتصاد کینزی نتوانست این مشکلات را حل کند و ما اکنون با ادبیات جدید تحت عنوان اقتصاد مقاومتی روبرو هستیم که ضرورت دخالت دولت در اقتصاد را مطرح میکند. همچنین بدون داشتن فهم مشترک، زبان مشترک و برنامه مشخص نمی توانیم عملی شدن این اقتصاد را در ایران شاهد باشیم.
رضایی رشد اقتصادی، تولید ملی، فرهنگ جهادی و سیاستهای اقتصادی دولت را مفاهیم احصا شده در بعد اقتصاد کلان از مفهوم اقتصاد مقاومتی، دانست و اظهار کرد: اقتصاد مردمی، دانشبنیان، فرهنگ جهادی و اصلاحات اقتصادی چهار رکن اقتصاد مقاومتی هستند.
وی در پایان به تعیین شاخصهای نظارت و ارزیابی سیاستهای کلان در مجمع تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد و گفت: تا حدود دو ماه آینده شاخصهای لازم در مورد اقتصاد مقاومتی در مجمع تشخیص مصلحت مورد تصویب قرار میگیرد و فعالیتهای بخشهای مختلف در اجرای این سیاستها هم مورد نظارت و ارزیابی قرار میگیرد تا بدانیم این مصوبات تا چه اندازه عملیاتی میشود.
براساس این گزارش روز دوم این کارگاه آموزشی، فردا دوشنبه 24 شهریور 93 از ساعت 8 صبح آغاز خواهد شد.