آرزو ذکاییفر، مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از اجرای طرح غربالگری اضطراب کودکان زیر شش سال از اول مهر در مهدهای کودک سراسر کشور خبر داد و گفت: طرح غربالگری اضطراب با هدف شناسایی کودکانی که دچار نشانههای اضطراب هستند و انجام مداخلات به هنگام برای پیشگیری از بروز آسیبهای بعدی انجام میشود.
وی ادامه داد: اضطراب پایه اصلی بیشتر اختلالات روانی و آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد است؛ برای پیشگیری از بروز این آسیبهای اجتماعی و ناهنجاریها در دوران نوجوانی و جوانی، از سال 90 کار مطالعاتی طرح سنجش اضطراب کودکان زیر شش سال انجام و در سال 91 یک امکانسنجی در سطح شهر تهران بر روی 15 مهدکودک صورت گرفت. در سال 92 نیز شش هزار کودک در شش استان غربالگری اضطراب شدند.
اضطراب در بچهها وجود دارد، بارز هست و نیاز به مداخله دارد
ذکاییفر در خصوص نتایج به دست آمده از اجرای این طرح در شش استان کشور، اعلام کرد: نتایج نشاندهنده این بود که اضطراب در بچهها وجود دارد، بارز هست و نیاز به مداخلات دارد. بنابراین از مهر ماه 93 طرح غربالگری اضطراب کودکان زیر شش سال به صورت سراسری اجرا میشود و مکان آن هم مهدهای کودک وابسته به سازمان بهزیستی هست.
بچههایی که در مهدکودک حضور ندارند نیز میتوانند در غربالگری اضطرای شرکت کنند
وی با اشاره به اینکه کمپینی با هدف اطلاعرسانی از انجام این پایش برگزار خواهد شد، اعلام کرد: خانوادههایی که بچههای آنها در مهدهای کودک حضور ندارند اما مایل هستند کودکشان مورد سنجش و غربالگری اضطراب قرار بگیرند نیز میتوانند به مهدهای کودک مراجعه کنند؛ ضمن اینکه کلیه مراحل سنجش رایگان است.
مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی از ارجاع کودکان دارای نشانههای اضطراب به مراکز مشاوره مورد تأیید سازمان بهزیستی خبر داد و گفت: بعد از برگزاری جلسات مشاوره، اگر کودک به درمانهای بعدی نیاز داشت به روانپزشک معرفی میشوند تا تحت دارو درمانی قرار گیرد.
پرداخت یارانه غربالگری اضطراب/ 4 جلسه مشاوره رایگان روانشناسی
وی افزود: خانوادههایی نیز که جزو خانوادههای نیازمند هستند و نمیتوانند هزینههای روانپزشک و روانشناس را پرداخت کنند، میتوانند از یارانه غربالگری مختص خانوادههای نیازمند استفاده و چهار جلسه خدمات مشاوره رایگان دریافت کنند.
سواد سلامت روان مردم کم است
ذکاییفر در پاسخ به این سؤال که چطور خانوادهها را متوجه اهمیت مسئله سنجش اضطراب در کودکان خواهید کرد، اظهار کرد: متأسفانه سواد سلامت روان مردم کم است، مردم به سلامت روان اهمیت نمیدهند و در سبد خانواده برای آن سهمی قائل نمیشوند، اگر فردی نشانههایی از بیماری جسمی در خود ببیند سریع به پزشک مراجعه میکند اما در خصوص مشکلات روانی هنوز به این حد نرسیدهایم و یکی از رسالتهای ما این است که در جهت ارتقای دانش مردم گام بردایم و حساسیتهای لازم را برای خانوادهها در این خصوص ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: اگر میخواهیم از انحرافات، آسیبهای اجتماعی، افت تحصیلی، وسواس، افسردگی و ... کودکان خود جلوگیری کنیم، شرکت در پایش اضطراب کودکان یکی از راههای کمک به این مسئله است.
بسیاری از بچههایی که نشانههای اضطراب دارند والدین مضطرب داشتهاند
این روانشناس کشورمان با اشاره به اینکه سن پنج تا شش سالگی سنی است که بخشی از اضطرابها وابسته به رشد کودک است و یا بخش اعظمی از آن مربوط به والدین است که به بچهها منتقل میشود، گفت: در پایلوت سال گذشته بسیاری از بچههایی که نشانههای اضطراب داشتهاند در واقع والدین مضطرب داشتهاند و این والدین بودند که نیاز به شرکت در جلسات مشاوره داشتهاند.
وی اعلام کرد: به همین دلیل در کمپین برگزار شده تمرکز بر روی بچهها نیست و سعی میکنیم خانواده را نیز مورد بررسی قرار داده هشدارهای لازم را به آنها ارائه کنیم.
محلهای هشیارسازی مردم
مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی مراکزی مانند مساجد و محلهای اجتماع مردم برای برگزاری مناسک دینی را محلهایی مناسب برای هشیارسازی مردم در خصوص اضطراب دانست و گفت: این مراکز سرمایههای اجتماعی برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و آگاهسازی مردم در خصوص این آسیبها هستند.
وی به اجرای طرح محب (حمایتهای روانی اجتماعی در بلایا) با تمرکز بر روی مردم محلی در مسجد و کانونهای تجمع مردم نیز اشاره و تصریح کرد: محلهایی که مردم به صورت داوطلبانه در آن تجمع میکنند و محلهایی که اعتماد عمومی به آنها وجود دارد مکانهای مناسبی برای اطلاعرسانی هستند و ما سعی خواهیم کرد در مسئله پایش اضطراب کودکان نیز از ظرفیت این مراکز استفاده کنیم.