محسن صادقنیا، مدیر انتشارات سوره سبز، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره ادبیات دفاع مقدس گفت: در سالهای اخیر نویسندگان حوزه دفاع مقدس پلههای ترقی را به خوبی طی کردهاند و نسبت به سالهای گذشته عملکرد بهتری داشتهاند. گرایش انتشارات سوره سبز ورود به حوزه داستان بوده تا کتابهای منتشر شده جذابیت بیشتری برای خوانندگان داشته باشد.
وی افزود: در گذشته ناشرانی که در حوزه چاپ و نشر کتابهای دفاع مقدس کار میکردند، بیشتر کارهایی چاپ میکردند که یا زندگینامه و سرگذشتنامه بود یا وصیتنامه محض و یا اینکه کتابها حالت گزارشگونه و یا عملیاتمحور داشت و خواندن آن به قدری مشکل بود که بیشتر به درد آرشیو کردن در کتابخانهها میخورد.
صادقنیا ادامه داد: کتابهای عملیاتمحور که اغلب توسط انتشارات ارتش جمهوری اسلامی به چاپ میرسد، طوری بود که حتی شاید کارکنان ارتش نیز رغبتی به خواندن آن نداشتند، اما زمانی که قالب داستان در این گونه آثار ورود یافت، مخاطبان علاقه بیشتری به خواندن آثاری با موضوعات دفاع مقدس یافتند.
وی در ادامه اظهار کرد: داستان باعث میشود که کتاب در حکم سریالی باشد که مخاطب زمانی که بخش نخست آن را میخواند، برای خواندن ادامه کتاب، راغب است به ویژه زمانی که نویسنده حرفهای بوده و عناصر داستان و فضاسازی آن را به خوبی انجام داده باشد.
صادقنیا در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به افزایش خاطرهنویسی در حوزه کتابهای دفاع مقدس، آیا فکر نمیکنید از توجه به تولید آثار پژوهشی در این زمینه غفلت شده است، بیان کرد: تاریخ شفاهی یکی از موضوعاتی است که اهمیت زیادی دارد و اگر مورد غفلت قرار گیرد، گناهی نابخشودنی است به عنوان مثال، امیر سرلشکر حسین حسنیسعدی، فرمانده نیروی زمینی وقت جنگ بودند و بعد از شهید صیادشیرازی زمام نیروی زمینی ارتش را به عنوان بزرگترین نیروی عمل کننده در هشت سال دفاع مقدس برعهده داشت.
وی تصریح کرد: ضرورت ایجاب میکند که خاطرات وی ثبت و ضبط شود و ممکن است ناگفتههای بسیاری را در ذهن خود داشته باشد که باید به ثبت برسند تا در تاریخ و برای آیندگان به یادگار بماند. قطعاً نسلهای آینده برای به دست آوردن این ناگفتهها حاضر خواهند شد هزینههای گزافی بپردازند، ولی اگر از دسترس خارج شوند، دیگر نمیتوان به آنها دسترسی پیدا کرد.
مدیر انتشارات سوره سبز در ادامه عنوان کرد: در سال گذشته خاطرات مرحوم سرتیپ غلامرضا قاسمی، فرمانده لشکر 92 زرهی ارتش اهواز در زمان جنگ، را جمعآوری میکردیم که بیش از یکی دو جلسه از مصاحبه با وی نگذشته بود که به رحمت خدا رفت. این موضوع نشاندهنده آن است که باید قبلتر از اینها این کار انجام میشد و نباید گنجینههایی که در دل این افراد نهفته است را از دست دهیم.
وی با اشاره به تدوین مجموعه «تقویم تاریخ دفاع مقدس» گفت: انتشارات سوره سبز با همکاری ارگانهایی چون ارتش جمهوری اسلامی مجموعه پژوهشی کاملی با عنوان تقویم تاریخ دفاع مقدس را آغاز کرده است که این انتشارات پشتیبانی از این کار را انجام میدهد و برای هشت سال دفاع مقدس یعنی 96 ماه، 96 جلد کتاب تألیف خواهد کرد که هر کتاب 30 فصل دارد و هر فصل یک روز از جنگ را تشکیل میدهد. در این کتاب کار پژوهشی گسترده انجام شده است و توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر میشود.
صادقنیا ادامه داد: نکته مهمی که در رابطه با این کتاب وجود دارد، این است که به هیچوجه از تراوشات ذهنی نویسنده استفاده نشده است و ما نگفتیم که ما مسلمان بودیم و عراق کافر بود، یعنی کتاب به صورت بیطرف و براساس اسناد نوشته و منتشر شده است؛ چرا که این جنگ میان دو کشور مسلمان رخ داد.
مدیر انتشارات سوره سبز با بیان اینکه حقایق رخدادهای دفاع مقدس آن طور که باید و شاید به خوبی منعکس نشده است، بیان کرد: شاید مقصر اصلی این کار فعالان فرهنگی این عرصه بودهاند که فیلمسازان، ناشران، نویسندگان و رسانهها نقش اصلی را داشتند و در برخی موارد به اندازهای مبالغه کردند که به اعتماد عمومی جامعه نسبت به مکتوبات این حوزه ضربه وارد شد؛ به عنوان مثال شاید اگر از مقابل ویترین یک کتابفروشی رد شوید که عنوان کتاب «فرشتگان آسمانی» باشد و عکس هلیکوپتر یا کلاه آهنی کشیده شده باشد، شاید آن را نگاه نکنید.