کد خبر: 1455069
تاریخ انتشار : ۰۷ مهر ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۹

کودکان خیابانی، کودکان کار نگران نباشید آئین‌نامه در حال اصلاح است

گروه جامعه: مدیرکل دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی به برگزاری دو جلسه شورای ساماندهی کودکان خیابانی پس از هشت سال توقف اشاره و اظهار کرد: اگر اصلاح آئین نامه صورت گیرد و همه دستگاه‌ها پای کار بیایند ما می‌توانیم اقدام مؤثرتری را در خصوص کودکان خیابانی شاهد باشیم.

ولی‌الله نصر، مدیرکل دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در پاسخ به این سؤال که در حالی که مدارس آغاز شده است چرا تعداد بچه‌های خیابانی و بچه‌های کار در سطح خیابان‌های پایتخت همچنان زیاد است و کدام مسئول باید پاسخ‌گوی این موضوع باشد، گفت: دومین جلسه کارگروه ساماندهی کودکان خیابانی با حضور ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تشکیل شد.
وی ادامه داد: در این جلسه دبیرخانه دائمی که مستقر در دفتر آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون است مکلف شد که آئین نامه ساماندهی کودکان خیابانی مصوب سال 1384 را اصلاح و دوباره به هیئت دولت ارسال کند تا اصلاح آئین نامه صورت‌گیرد.
نصر با اشاره به اینکه هفته گذشته با حضور تعدادی از ngo‌ها، دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی و دفتر آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شده اطلاح این آئین نامه انجام شده‌است، اظهار کرد: ان‌شاء‌الله این ائین نامه به 11 دستگاهی که در قانون موظف به انجام اموری برای کودکان کار و خیابانی هستند، ارسال می‌شود تا نظرات خود را اعلام و اصلاحات بعدی صورت بگیرد.
اگر اصلاح آئین نامه صورت گیرد و همه دستگاه‌ها پای کار بیایند اقدام مؤثری خواهیم دید
وی تصریح کرد: اگر اصلاح آئین نامه صورت گیرد و همه دستگاه‌ها پای کار بیایند ما می‌توانیم اقدام مؤثرتری را از همه دستگاه‌ها و نه فقط بهزیستی و شهرداری ببینیم.

آموزش و پرورش بازگشت به مدرسه کودکان خیابانی را تسهیل کند
مدیرکل دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی در پاسخ به این سؤال که تکلیف کودکانی که با آغاز مهر به مدرسه نرفته‌اند چه می‌شود؟ گفت: آموزش و پرورش یکی از دستگاه‌های عضو شورای ساماندهی کودکان خیابانی و یکی از دستگاه‌هایی است که نسبت به آموزش این کودکان اقدام می‌کند. بهزیستی نیز که طرح حمایتی آموزشی کودک و خانواده را انجام می‌دهد از وزارت بهداشت و آموزش و پرورش انتظار دارد در رابطه به تسهیل بازگشت به مدرسه و آموزش این کودکان به ما کمک کند.
نصر خواستار اعمال همان شرایط سخت و محکمی شد که در رابطه با لزوم تحصیل سایر کودکان اعمال می‌شود و گفت: این گروه از کودکان نیز باید بتوانند به سمت تحصیل بازگردند و یا حداقل بتوانند در کنار کارشان تحصیل بکنند.
وزارت بهداشت بیمارستانی برای درمان رایگان کودکان خیابانی معرفی کند
وی در خصوص انتظارات خود از وزارت بهداشت، گفت: اخیراً وزیر بهداشت اعلام کرده‌اند که درمان این گروه از کودکان را رایگان انجام می‌دهند. ما انتظار داریم وزارت بهداشت در هر استانی یک بیمارستان معرفی کند که ما بتوانیم کودکان را به این بیمارستان‌ها معرفی کنیم.
نصر با اشاره به اینکه تمام اقدامات را برای شناسایی، جذب و هدایت به سمت تحصیل و درمان این کودکان انجام می‌دهیم، تأکید کرد: ما از آموزش و پرورش انتظار داریم طبق رسالتی که در آئین نامه کودکان کار دارد بتواند کمک کند تا کودکان بازمانده از تحصیل به سمت تحصیل بازگردند.
بیش از 70 تا 80 درصد کودکان خیابانی دارای پدر و مادر (قیم) هستند
وی در پاسخ به این سؤال که چرا علی رغم وجود مؤسسات خصوصی وngo های حمایتی و نهادهای دولتی هیچ کاهشی در تعداد کودکان خیابانی و کار در سطح شهر تهران دیده نمی‌شود، گفت: بیش از 70 تا 80 درصد این کودکان دارای پدر و مادر (قیم) هستند و ما نمی‌توانیم کودکی که پدر و مادر دارد را جذب مراکز بهزیستی بکنیم. چون پدر این کودک فردا با حکم قضائی به سراغ بهزیستی می‌آید و کودک خود را بازپس می‌گیرد و دوباره از فردا همان کودک در خیابان است.
نصر این روند را روندی معیوب عنوان کرد و گفت: تنها کاری که اکنون می‌توانیم انجام دهیم این است که از آسیب بیشتر به این کودکان و ازدیاد آنها پیشگیری کنیم و این رسالت ما و همکاران ما در سازمان بهزیستی است و با توجه به اینکه پتانسیل دولتی هم محدود است از سال گذشته از ngoها کمک گرفته‌ایم.
وی ادامه داد: تعدادی مؤسسه مردم نهاد در این زمینه کار می‌کنند که سال گذشته به صورت پایلوت در پنج استان کشور از این مؤسسات دعوت به همکاری شد که نتایج خوبی داشتیم اما اگر بخواهیم فعالیت‌های انجام شده در خصوص کودکان کار مشهود باشد همه دستگاه‌ها باید دست به دست هم بدهند تا بتوانیم این معضل را حل کنیم.
مدیرکل دفتر امور آسیب‌دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی تصریح کرد: مسئله اصلی که موجب حضور کودکان در خیابان و کار می‌شود به بحث اقتصاد خانواده‌ها باز می‌گردد. جایی که رکود اقتصادی وجود دارد، اقتصاد پویا و فعال وجود ندارد و بیکاری یک معضل اصلی است، مسلماً خانواده‌ای که مستأصل است ناگریز کودک خود را برای درآمد هر چند کم به خیابان می‌فرستد.
وی ادامه داد: البته باید گفت که در این خصوص عوامل زیادی دست به دست هم می‌دهند و در کلان شهر تهران هم شاید در وهله اول این مسئله قابل کنترل نباشد اما هدف ما این است که از بروز و شیوع این آسیب‌ها جلوگیری کنیم.
از پدر و مادر‌هایی  که سرپرستی مؤثر نداشته باشند سلب حضانت می‌شود
نصر به ارسال لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان توسط قوه قضائیه به مجلس نیز اشاره کرد و گفت: بر اساس این لایحه کودکانی که فاقد سرپرست مؤثر تشخصی داده شوند و یا از طرف والدین یا اطرافیان مورد سوء استفاده قرار گیرند، می‌توان از سرپرست کودک سلب حضانت کرد و ما این لایحه را به فال نیک می‌گیریم چون می‌تواند کمک شایان توجهی به این مسئله بکند.
نصر تصریح کرد: در بسیاری از مباحث ما از دستگاه‌ها مطالبه‌گر هستیم؛ از فنی حرفه‌ای در بحث اشتغال، از آموزش و پرورش در بحث تحصیل و از وزارت بهداشت در خصوص امر درمان کودکان خیابانی مطالبه گر هستیم.
جلسات شورای ساماندهی کودکان خیابانی طی 8 سال گذشته تشکیل نشده بود
وی به عدم تشکیل جلسات شورای ساماندهی کودکان خیابانی طی هشت سال گذشته نیز اشاره و اظهار کرد: در دولت جدید تاکنون دو جلسه این شورا تشکیل شده است.
نصر در پاسخ به این سؤال که چه زمانی به صورت عملی شاهد اجرای آئین نامه حمایت از کودکان خیابانی و کار خواهیم‌ بود، گفت: چون ما اصلاح ائین نامه را انجام داده‌ایم انتظار داریم ظرف دو ماه آینده سومین جلسه شورای ساماندهی تشکیل شود و ریزه کاری‌های آئین نامه انجام و برای تصویب به هیئت دولت ارسال شود.
وی عملکرد سازمان‌های مردم نهاد در خصوص حمایت از کودکان خیابانی و کار را مثبت ارزیابی کرد و گفت: اگر ما بتوانیم از آنها حمایت و سیاست‌گذاری کنیم بهتر است.

captcha