محمدکاظم حقشناس، مدیر انتشارات فرهیزش در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره حضور این انتشارات در نمایشگاه کتاب فرانکفورت گفت: این انتشارات برای نخستین بار در نمایشگاه کتاب خارج از کشور حضور مییابد و اثر نفیس نهجالبلاغه ارسنجانی را در این نمایشگاه عرضه خواهد کرد و با توجه به ویژگیهای این کتاب، به عنوان نماینده کتابهای نفیس در این نمایشگاه عرضه میشود و تاکنون در نمایشگاه بینالمللی خارج از کشور ارائه نشده است.
وی با اشاره به ویژگیهای این اثر نفیس افزود: کتاب نهجالبلاغه نفیس به خط ارسنجانی در قطع وزیری نگاشته شده است و هنرمندان دوره قاجار در آن هنرنمایی کردهاند. همچنین در عصر حاضر نیز اساتیدی چون امیرخانی، امیر احمد فلسفی، استاد مرادی، استاد سبزه، استاد قربانی، فیضی، سلیمانی و سعیدآبادی در آن نقش داشتهاند.
حقشناس ادامه داد: با توجه به رقمهای موجود در نسخه خطی، به نظر میرسد این اثر طی سالهای 1318 تا 1322 هجری قمری یعنی 11 قرن پیش در دوره قاجار، کتابت و نگارگری شده و کار آن حداقل پنج سال به طول کشیده است.
وی با اشاره به ارائه این اثر در نمایشگاه کتاب فرانکفورت و معرفی آن به زبان انگلیسی در کاتالوگهای مربوط به آن تصریح کرد: این اثر نفیس همانند نسخه قدیمی بوده و نسخه چاپی جدید، بالاترین میزان شناسایی رنگ از کتاب اصلی را دارد و تفکیک رنگ آن در چاپ به ارائه اثری نفیس منجر شده است و حتی کاغذ آن هم به شکل چهار رنگ بوده و حالت خاص برگههای قدیمی و کهنگی اثر قدیمی را دارد.
گفتنی است، هشت ماه زمان برای اسکن، تفکیک و جداسازی رنگ و طلا و نمونهگیری نهجالبلاغه نفیس صرف شده است، چاپ و فرایند مقدمات لیتوگرافی و چاپ این اثر توسط یک گروه به مدیریت استاد مجتبی سبزه با بیش از 5 هزار نفرساعت انجام شده است.
این اثر بالاترین میزان نزدیکی رنگ اثر چاپ شده با اصل اثر، در هنر چاپ را داراست و وزن تقریبی آن به همراه جعبه و کیف مخصوص حدود 6 کیلو گرم است. عطف کتب و جعبه آن از چرم طبیعی بوده و هر جلد دارای شناسنامه و شمارگان لیزری اختصاصی است.
خطوطی که در این اثر به کار رفته به این ترتیب است؛ خط نسخ استاد محمدحسین بنعلی عسگر ارسنجانی، به نظر اساتید فن، اوج قله خوشنویسی نسخ ایرانی است و خط نسخ ایرانی نسبت به خطوط نسخ عربی و عثمانی و هندی از ملاحت بیشتری برخوردار است که مغفول مانده است.
خط نستعلیق استاد علینقی شیرازی بیتردید جزو بهترین شاهکارهای هنر کتابت و حاشیهنگاری در ایران به شمار میرود. کتابت این استاد در حاشیه کتاب نفیس نهجالبلاغه در قطع کتابت خفی است.
کتابآرایی، حلکاری طلا و تذهیب و تجلید توسط استاد محمود مذهبباشی، یکی دیگر از ارکان ممتاز این کتاب شریف است وی یکی از برجستهترین مذهبان تاریخ هنری ایران به شمار میآید.
یادآور میشود، شصت و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب فرانکفورت از 16 تا 20 مهرماه در کشور آلمان برگزار میشود.