کد خبر: 1456974
تاریخ انتشار : ۱۲ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۴

جشنواره دفاع مقدس دانشگاه شهید چمران؛ نگاهی دوباره بر فرهنگ حماسه

گروه اجتماعی: جشنواره فرهنگی ـ هنری نکوداشت دفاع مقدس دانشگاه شهید چمران اهواز در حالی به پایان رسید که می‌توان آن را آغازی دوباره بر نهادینه‌سازی فرهنگ فداکاری در راه دین و وطن دانست.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خوزستان، ترویج ارزش‌هایی همچون از‌خودگذشتگی و فداکاری در هر جامعه‌ای از ضروریات است. مفاهیمی بزرگ و متعالی که باید به وقت به عمل برسد تا مرزهای کشور و ملت حفظ شوند. دفاع از ناموس، خاک و ارزشهای مورد اعتقاد حقایقی بودند که در هشت سال دفاع مقدس ایران به عمل رسیدند.

نهادینه‌سازی مفاهیم بلندی همچون عشق به وطن و ضرورت دفاع از آن در همه عرصه‌ها باید از درون تاریخ گرفته و به آیندگان سپرده شود. دفن حقایق عالی و بلند یک کشور در عرصه‌ای خاص، آیندگان را با مشکل مواجه می‌کند. تبیین اهمیت برخورداری از یک کشور مستقل، با مرزهایی امن، مهمی است که باید از کودکی در ذهن و قلب کودکان حک شود و زنده نگاه داشتن خاطرات جانفشانان این کشور در هر عصر و دوره‌ای بر همگان در هر سطح و رده‌ای واجب کفایی است.

ترویج فرهنگ از خودگذشتگی برای وطن و دین باید به حفظ هویت فردی معتبر شود تا اهمیت آن برای کودکان، نوجوانان و جوانان به روشنی و وضوح مشخص شود.

هر ساله همزمان با 31 شهریور و هفته دفاع مقدس تکاپوی فراوانی در سطح اجتماع اداری، دانشگاهی، سیاسی، اقتصادی کشور رخ می‌دهد که باعث تدوین برنامه‌های مختلفی می‌شود. در این میان دانشگاه‌ها به‌عنوان پذیرندگان اصلی جوانان نقشی پررنگ را ایفا می‌کنند.

با توجه به اینکه رژیم صهیونیستی سالهاست که برای پایه‌گذاری کشوری مستقل به نام کشور یهود نه تنها نقطه خاورمیانه بلکه سراسر دنیا را درگیر کرده است. قدر داشتن خاک وطن و مکانی که در آن به چشم حقارت به آن نگریسته نشویم و به دینمان ایراد گرفته نشود موهبتی است که خدای ناکرده از دستمان نرود و باید به ضرورت آن پی ببریم.

در این میان امسال دانشگاه شهید چمران اهواز به‌عنوان پیشتاز خدمات پشت جبهه در هشت سال دفاع مقدس جشنواره فرهنگی ـ هنری نکوداشت دفاع مقدس را برگزار کرد تا از این گذر به گفته معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز، یاد آن روزها زنده نگاه داشته شود. حضور بازیگران و کارگردانان طراز اول کشور در عرصه‌های دفاع مقدس یکی از نکات برجسته برگزاری این جشنواره بود که البته با استقبال چشمگیر دانشجویان همراه بود.

محتوای برنامه‌های تدوین شده این جشنواره با حضور مهمانان صاحب‌اندیشه، بیان خاطرات و وقایع آن دوران به کرات و با استمرار، تجلیل از هنرمندان بومی عرصه دفاع مقدس از نکات برجسته آن بود.

در هنگام برگزاری چنین جشنواره‌هایی هدف از انجام آن آشنایی نسل جوان با مفاهیم دفاع مقدس معرفی می‌شود و از رسانه‌ها درخواست می‌شود از آن حمایت کنند. اما رسانه‌هایی که دفاع مقدس را مقوله‌ای دینی می‌دانند پیش از جوانان و دانشجویان باید در این رابطه توجیه شوند تا بدانند دفاع مقدس «واقعه‌ای» است.

حضور کمرنگ رسانه‌های استانی در پوشش اخبار این جشنواره بیانگر مسائل بسیاری است. حضور رسانه‌ها در برنامه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی را همواره شاهد بوده‌ایم اما عدم حضور آنان در پوشش اخبار دفاع مقدس را چگونه می‌توان توجیه کرد! این در حالی است که یک هفته قبل از برگزاری ویژه‌برنامه‌های دانشگاه شهید چمران اهواز، نشست خبری با حضور مسئولان این دانشگاه برگزار شده بود.

برگزاری چنین جشنواره‌ای با هدف گرامیداشت دفاعی جانانه از سرزمین باید مورد توجه دیگر دانشگاه‌های استان نیز قرار می‌گرفت چراکه اگر خوزستان هشت سال جنگ تحمیلی را به فراموشی سپارد شاید کشور از این مفهوم خالی شود و البته شرکت دادن همه مردم در برگزاری جشنواره‌ایی با این مضمون می‌تواند ما را در رسیدن به اهدافمان موفق‌تر گرداند.

‌خسرو‌نشان، معاون فرهنگی ـ اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفت‌وگو با ایکنای خوزستان با اشاره به برگزاری این جشنواره گفت: به نظر می‌رسد حضور دانشجویان در برخی از جلسات بسیار مطلوب، در برخی دیگر معمولی و برخی دیگر از آنها در حد انتظار یک دانشگاه پرجمعیت نبود اما در مجموع این استقبال را می‌توان خوب ارزیابی کرد.

وی گفت: در آغاز فعالیت‌های فرهنگی همواره مشکل تعدد مخاطبان وجود دارد و در استمرار آن است که مخاطبان خود را پیدا می‌کند و به‌لحاظ کمی و کیفی موقعیت مناسبی پیدا می‌کند. در ابتدا باید انتظار معقولی از میزان مخاطبان داشته باشیم نه انتظار یک استقبال بسیار چشمگیر. بر اساس تجربه کاری سال‌های گذشته خود می‌توانم بگویم به مرور زمان فعالیت‌های فرهنگی ـ هنری در دانشگاه جایگاه خود را می‌یابد با استمرار این برنامه‌ها باید به‌دنبال فضای وسیع‌تر فرهنگی و هنری باشیم.

نشان ادامه داد: به مرور زمان حضور بسیار استقبال کنندگان از بر‌نامه‌های فرهنگی ـ هنری ما را بر آن خواهد داشت تا برای نظم بیشتر کارها به‌دنبال چاره باشیم. نشست‌ها، گفت‌وگوها، برنامه‌های این جشنواره عمدتاً با نظم در زمان خود برگزار شد به جز یکی دو مورد که در مجموع برنامه‌های وسیع اجتناب‌ناپذیر بوده است و در مجموع می‌توان گفت مخاطبان از برگزاری جشنواره راضی بوده‌اند.

معاون فرهنگی ـ اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز عنوان کرد: دوره دفاع مقدس حماسه بزرگی بود که در فرهنگ جامعه ما ریشه دارد و بار و برگ آن به ثمر نشسته ممکن است برخی از افراد که دلیل اقتضای سنی تجربه حضور در آن سالها را نداشته باشند و تفاوت‌هایی با افراد حاضر در دوره دفاع مقدس دارا باشد اما به‌دلیل آنکه این فرهنگ در جامعه رسوخ یافته اجتماع و جوانان نیز با آن مأنوس هستند و هیچ فردی نمی‌تواند مانع آن شود. چرا که رویدادهای فرهنگی در جان و دل مردم رسوخ یافته و ممکن است اندکی دیدگاه‌های دینی کمرنگ شود اما از بین نمی‌رود.

وی گفت: رویداد منحصر به‌فرد دفاع مقدس در تاریخ ایران اسلامی باید از زوایای گوناگون مورد بررسی قرار گیرد. برنامه‌هایی که مستقیم و غیرمستقیم در قالب‌های گوناگون هنری مرتبط با دفاع مقدس باید مورد دقت قرار گیرد. برنامه‌هایی که به صورت مستقیم عنوان دفاع مقدس را بر خود ندارند خواهیم دید که به‌لحاظ محتوا پیامی با چنین مضمون را ارائه می‌دهند.

نشان افزود: گمان نمی‌کنم عنوان مشخصی را به کارهای ارزشمند هنری اطلاق کرد تا مستقیماً به این حماسه تاریخی مرتبط شود. حماسه دفاع مقدس امری جاری در زندگی همه ماست. آنچه را که به عنوان دفاع مقدس می‌شناسیم می‌توانیم اثراتش را در کنار خود ببینیم. به همان اندازه که آن دوران حماسه‌ساز در زندگی ما جریان دارد در ذهنمان نیز جاری است و به آن فکر می‌کنیم.

معاون فرهنگی ـ اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز تصریح کرد: هنرمندان جامعه نیز از این قضیه مستثنی نیستند و ذهن آنها انباشته از این مفاهیم است و تعجب‌آورنیست که با گذشت بیش از 30 سال از جنگ تحمیلی فیلم محمدعلی باشه‌آهنگر در جشن خانه سینما تجلیل می‌شود و مورد توجه مخاطبان قرار می‌گیرد.

وی عنوان کرد: شور و هیجان دانشجویان در نشست‌ها بیانگر آن است که حماسه دفاع مقدس در زندگی ما می‌تواند از لایه‌های گوناگونی برخوردار باشد. همزمان با تجلیل از عکاسان پیشکسوت دفاع مقدس قصد ما تقدیر از تعداد بیشتری عکاس بود. اما نمی‌توان در فرصتی کوتاه حق همگان را به جای آورد و در این میان جای کار بسیاری وجود دارد. فعالیت‌های درخشانی پیرامون این موضوع در کشور انجام شده و البته نباید گمان کرد که همه کارها صورت گرفته است و هنوز هم فرصت برای فعالیت بیشتر وجود دارد.

نشان ادامه داد: برای برگزاری این جشنواره با چند محدودیت از جمله آغاز سال تحصیلی مواجه بودیم. اگر خواهان حضور استقبال بسیار دانشجویان می‌بودیم باید برنامه را به اواخر مهر یا اوایل آبان منتقل می‌کردیم که در آن زمان با مناسبت دفاع مقدس فاصله می‌یافت. ملاحظاتی در دانشگاه‌ها وجود دارد که زمانبندی برای برگزاری برنامه‌ها باید با کلاس دانشجویان، اوقات شرعی، اوقات فراغت آنها مقارن نباشد و این امر باعث دشواری در برنامه‌ریزی می‌شود.

معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه شهید چمران اهواز خاطرنشان کرد: مهم آن است که این فعالیت‌ها پس از مدت‌ها رکود کاری آغاز شد و باید مسیری را طی کند تا به اوج آن برسد و برای انجام کارهای بزرگ‌تر آماده شویم.

captcha