به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم تودیع و معارفه دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران شب گذشته، 16 مهرماه با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، نجفعلی میرزایی، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب، نجفقلی حبیبی و حجتالاسلام محمدعلی مهدویراد، دبیر پیشین و جدید جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در سرای اهل قلم برگزار شد.
نجفعلی میرزایی در ابتدای این جلسه گفت: جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران فاخرترین و معتبرترین جایزه کتاب کشور است، البته این جایزه آسیبهایی پیدا کرده و هیبت و نقش تعیین کننده آن در صنعت نشر کشور کمرنگ شده است.
وی افزود: حضور آقای حبیبی به عنوان دبیر جایزه کتاب سال، دوره بسیار شیرینی بوده و برای همیشه باید از وی به نیکی یادکنیم و حجتالاسلام مهدویراد نیز در این عرصه گامهای جدی برای بازگرداندن جایزه کتاب سال به جایگاه خود برخواهد داشت تا تراز و میزان و سنجه کتاب و کتابآفرین بودن به این جایزه برگردد.
وی با بیان اینکه ما باید به عنوان جایزه میزان و معیار به آن بنگریم، افزود: خانه کتاب در این جایزه مسئولیت خطیری دارد که حجم بسیاری از کتابها را با داوران مختلف بررسی میکند. این جایزه باید جایگاه واقعی خود را در حوزه کتاب پیدا کند.
میرزایی ادامه داد: ما میتوانیم تفاوتهای سیاسی داشته باشیم، اما وقتی مرجعیتی به نام اخلاق بر تکثرگرایی سیاسی و طیف گسترده نگرشها و بینشها حاکم شد؛ همه این نگرشها منجر به رشد یافتن اندیشه خواهد شد و حاکمیت و مرجعیت اخلاق در حرکت و مدیریت دبیر پیشین جایزه کتاب سال بارز بوده است و این غلو و زیادهگویی نیست و حضور وی با حکمی نیامده که با حکمی نیز برود، از این رو ما برای تکریم و نه تودیع وی مراسم برگزار میکنیم و از حضور وی استفاده خواهیم کرد.
مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به ادغام گام اول و کتاب فصل گفت: این ادغام سبب شد که در آییننامه این جایزه بازنگری صورت گیرد و این اتفاق با حضور حجتالاسلام مهدویراد انجام خواهد شد و این اولویتدارترین موضوع در جایزه کتاب است که در راستای تقویت جایزه انجام میشود تا کیفیت و کمیت جوایز ارتقاء یابد و از هفته آینده با مدیریت جدید آغاز میشود.
وی درباره دبیران پیشین و جدید جایزه کتاب سال گفت: ولایتپذیری، مصالح نظام و اخلاق سه شاخصه بارز و مهم آقای حبیبی بود و حجتالاسلام مهدویراد نیز شاگرد مقام معظم رهبری بوده و از رهبران اصلی روشنفکری دینی اصیل در حوزه و دانشگاه است و از سوی دیگر یک چهره قرآنپژوهی در کشور است.
مهدویراد: آثار برگزیده جایزه کتاب سال نقد و بررسی شوند
حجتالاسلام محمدعلی مهدویراد، دبیر جدید جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در ادامه این مراسم گفت: من در اولین جلسه جایزه جلال هم گفتم اگر بتوانم جایزه کتاب سال را که نماد توجه به میراث مکتوب در فرهنگ است به سمتی ببریم که نگاهها به محتوا و ساختار باشد، توفیقمان را به دست آوردیم.
وی افزود: من از دومین سال برگزاری این جایزه همیشه در کنار آن بودهام، غیر از یکی دو سال که به دلایلی نیامدم، البته اولین کتاب سال جهانی جمهوری اسلامی را نیز خودم پیشنهاد داده و برگزار کردم و «تفسیر المنیر» را در این دوره برگزیدیم. البته این کتاب در حالی که برگزیده شد که کتاب را به اساتیدی چون حضرت آیتالله جوادیآملی دادیم که وی نیز این کتاب را ستود. البته هیچ نسخهای از این کتاب در کتابخانههای ما وجود نداشت و آن را از نسخهای که در دست من بود، بررسی کردیم.
حجتالاسلام مهدویراد ادامه داد: اگر ما از نظر بازنگری دقیق در معیارها و ملاکها و آئیننامهها، شفافسازی هدف و آهنگ کلی حرکت را مشخص کنیم و در رابطه با فرایند صحیح گزینش داوران و مسائل مربوط به داوری که منتج به اعتمادسازی واقعی شود، کارهایی انجام دهیم، میتوانیم بگوییم که یک اتفاقی رخ داده است.
وی در ادامه گفت: در حوزه اجرای این جایزه مشکلاتی بسیاری بوده و فراز و فرودهای بسیاری را به خود دیده است و حتی یک سال به خاطر اینکه به کتابی جفا میشد، من از این جایزه کنار رفتم.
حجتالاسلام مهدویراد با تأکید بر اینکه نباید در اجرا معیارها را سلیقهای کنیم، بیان کرد: خانه کتاب که اجراکننده اصلی این جایزه است باید در اجرا کار را به گونهای شکل دهد تا در آینده کسانی که کتابشان برگزیده میشود به این جایزه افتخار کنند.
وی در ادامه از گنجاندن بخش ویژه در جایزه کتاب امسال خبرداد و گفت: امسال بنا داریم بخش ویژهای را در این جایزه بگنجانیم و یک اثر فاخر مربوط به سال 93 را در زمینه اقتصاد و فرهنگ انتخاب کنیم که یکی از اتفاقات مثبت حوزه کتاب خواهد بود.
وی تصریح کرد: یک کار دیگری که به نظرم خانه کتاب باید انجام دهد، این است که کتابهای برگزیده را به نقد و بررسی بگذارد تا جامعه بداند این کتاب برگزیده شده است و نوقلمان هم بتوانند با استفاده از این نقدها و بررسیها به خلق اثر دست بزنند و اگر بتوانیم مسیری را که آقای حبیبی در طول یک سال گذشته در زمینه رعایت عدالت و انصاف در داوری آثار پیش گرفته بود ادامه بدهیم، بسیار امیدوارکننده خواهد بود.