کد خبر: 1459879
تاریخ انتشار : ۲۲ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۳
علیرضا سبحانی:

اجرای برنامه‌های قرآنی حج شکل رسمی‌تری بگیرد/ ممانعت از تشکیل حلقه‌های قرآنی

گروه فعالیت‌های قرآنی: سرپرست کاروان قرآنی اعزامی به حج تمتع اظهار کرد: هرچند که اقدامات خوبی برای توسعه فعالیت‌های قرآنی در ایام حج صورت گرفته اما هنوز تمهیدات و سازوکار لازم برای اجرای برنامه قرآنی رسمی اندیشیده نشده است.

علیرضا سبحانی، سرپرست کاروان قرآنی اعزامی به حج تمتع در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به برنامه‌های متعددی که طی حضور اعضای کاروان قرآنی در سرزمین وحی اجرا شده است، گفت: اعضای کاروان قرآنی متشکل از قاریان، حافظان و گروه تواشیح «طه» در هتل‌های زائران ایرانی، محافل انس با قرآن کریم و حلقه‌های قرآنی به اجرای برنامه پرداخته‌اند که این تلاوت‌ها و قرائت‌ها تاکنون با استقبال خوبی روبه‌رو بوده است.
وی با بیان اینکه یکی از مهم‌ترین برنامه‌های کاروان قرآنی تلاوت و قرائت قرآن در جمع مسلمانان دیگر کشورها است، گفت: برنامه‌هایی که در جمع مسلمانان دیگر کشورها اجرا کرده‌ایم همواره مورد استقبال بوده است به طور مثال بنده در میان جمعی از مسلمانان پاکستان به تلاوت قرآن پرداختم که پس از پایان یافتن تلاوت 10 تا 15 دقیقه‌ای و گفتن «صدق‌الله العلی العظیم»، مسلمانان پاکستان از من خواستند که دوباره قرآن بخوانم و اشتیاق خیلی زیادی نیز از خود نشان می‌دادند و غرق در آیات قرآن می‌شدند تا اینکه در یک برنامه برای دومین بار به تلاوت قرآن پرداختم.

بیشترین فعالیت کاروان قرآنی حج، محدود به هتل‌های ایرانی‌ها است
وی افزود: اصلی‌ترین کار کاروان قرآنی در سرزمین وحی باید تلاوت در میان زائران دیگر کشورها و جذب آنها باشد اما با توجه به محدودیت‌هایی که در موسم حج وجود دارد کاروان قرآنی در این زمینه نمی‌تواند فعالیت‌های چشم‌گیری داشته باشد و به همین دلیل بیشتر برنامه‌های ما محدود به هتل‌های زائران ایرانی می‌شود.
وی با بیان اینکه هرساله حلقه‌های قرآنی اعضای کاروان قرآنی در طبقه دوم مسجدالحرام برگزار می‌شد، گفت: امسال به دلیل تخریب و ساخت و سازی که در طبقه دوم وجود داشت حلقه‌های قرآنی را در طبقه سوم مسجدالحرام انجام دادیم اما از یک هفته‌ای که بنا بود برنامه داشته باشیم موفق شدیم تنها چهار شب این حلقه‌های قرآنی را تشکیل دهیم و سه شب دیگر از سوی پلیس سعودی برای ما مزاحمت ایجاد شد و اجازه ندادند که این حلقه‌های قرآنی را تشکیل دهیم.
سبحانی ادامه داد: طی چهار شب که حلقه‌های قرآنی را در مسجدالحرام تشکیل دادیم علاوه بر زائران ایرانی، زائران دیگر کشورها نیز استقبال خوبی داشتند و دور حلقه قرآنی ما جمع می‌شدند تا جایی که اگر پلیس و مأموران سعودی برای ما مشکل ایجاد می‌کردند برای آنها سوال بود که چرا اینها با برپایی حلقه‌های قرآنی و قرائت قرآن مخالفت می‌کنند؟ مگر کار دیگری به غیر از قرآن خواندن انجام می‌شود؟

حلقه‌های قرآنی فقط برای چند شب تشکیل شد
وی در ادامه گفت: مأموران سعودی به دلیل روحیاتی که داشته و از تشکیل حلقه‌های قرآنی و جمع‌خوانی‌های قرآن ترس دارند اجازه نمی‌دادند که ما حلقه‌های قرآنی را تشکیل دهیم و ما نیز در مقابل آنها نمی‌توانستیم کاری انجام دهیم و به همین دلیل برای چند شب این حلقه‌های قرآنی را برپا نکردیم.
سرپرست کاروان قرآنی اعزامی به حج تمتع با اشاره به دیدارهایی که اعضای کاروان قرآنی با حجت‌الاسلام والمسلمین قاضی‌عسگر سرپرست حجاج ایرانی داشتند، گفت: در این دیدارها مطالبی درباره منع برپایی حلقه‌های قرآنی توسط مأموران سعودی و محدودیت برای اجرای برنامه قرآنی در جمع زائران دیگر کشورهای اسلامی ارائه کردم و از نماینده ولی‌فقیه خواستم تا اهتمام بیشتری نسبت به این مسئله صورت گیرد.
وی افزود: هرچند که مسئولان نسبت به این موضوعات اهتمام خاصی دارند اما به هر حال باید سازوکار مشخصی برای اجرای برنامه در مسجدالحرام و اجرای برنامه‌های بیشتر بین زائران اتخاذ شود و تدابیر جدیدی در این زمینه اندیشیده شود.

اجرای برنامه‌های قرآنی مانند مراسم دعای کمیل برای سعودی‌ها جابیافتد
سبحانی با اشاره به مراسم دعای کمیل در بین‌الحرمین که به خوبی اجرا می‌شود، گفت: طی رایزنی‌هایی که جمهوری اسلامی ایران با عربستان داشته است این موضوع به خوبی برای عربستان جا افتاده است و با وجودی که دعای کمیل برای شیعیان است اما برگزاری این مراسم را منع نمی‌کنند. این در حالی است که در حوزه قرآن که زبان مشترک ما است هنوز نتوانسته‌ایم تعاملات خوبی با عربستان ایجاد کنیم تا با برپای حلقه‌های قرآنی هم مشکلی نداشته باشند و اجازه دهند که این حلقه‌ها و برنامه‌های قرآنی به خوبی اجرا شود.
وی ادامه داد: با توجه به مطالبات مقام معظم رهبری در خصوص اعزام کاروان قرآنی به حج تمتع لازم است که فکر جدی‌تری برای این موضوع شود و به این قضیه با رسمیت بیشتری نگاه شود. دوستان باید مذاکراتی جهت اجرای رسمی برنامه‌های قرآنی در مدینه و مکه‌ داشته باشند.

تفاهم‌نامه‌ای برای اجرای برنامه‌های قرآنی به امضا برسد
سرپرست کاروان قرآنی اعزامی به حج تمتع گفت: برای برگزاری مراسم دعای کمیل تفاهم‌نامه مشترکی بین ایران و عربستان به امضا رسیده است که این تفاهم‌نامه در خصوص اجرای برنامه‌های قرآنی نیز باید شکل بگیرد که در این صورت ممکن است اجرای برنامه‌های قرآنی حتی راحت‌تر از برگزاری مراسم دعای کمیل شود.
وی یادآور شد: هرساله که کاروان قرآنی در مدینه و مکه به اجرای برنامه می‌پردازد به صورت غیررسمی است و مأموران عربستان هرسال مانع این کار می‌شوند؛ سال‌هایی هم داشته‌ایم که فقط یک شب یا دو شب حلقه‌های قرآنی تشکیل شد و اعضای کاروان قرآنی با ممانعت و توهین سعودی‌ها مواجه شدند، تا جایی که برخی از دوستان قرآنی را نیز دستگیر می‌کردند.

ایران؛ تنها کشوری که نسبت به اعزام قرآنیان اهتمام دارد
سبحانی در ادامه عنوان کرد: شاید تنها کشوری که نسبت به اعزام قرآنیان اهتمام دارد جمهوری اسلامی ایران است، چه به لحاظ تشویق و چه به لحاظ تبلیغی که از این طریق صورت می‌گیرد که این اعزام‌ها جای شکر دارد. با اهتمامی که رهبر معظم انقلاب نسبت به اعزام کاروان قرآنی دارند این کار نیز هیچگاه متوقف نشده است؛ هیچ کشوری کاروان قرآنی چه برای تشویق چه برای تبلیغ ندارد.
قاری قرآن در این بخش از سخنان خود درباره حال و هوای حج تمتع و خاطراتی که طی ایام حج برای او رخ داد، گفت: یک تجربه شخصی که در طواف خانه خدا برایم خیلی جالب است این است که هنگام طواف خانه خدا، ازدحام زیادی در اطراف خانه خدا وجود دارد که این ازدحام جمعیت در حج تمتع نیز به اوج خود می‌رسد؛ زمانی که طواف را از قسمت حجرالاسود آغاز می‌کنیم ازدحام بسیار زیادی وجود دارد که این جمعیت تقریبا ثابت است، یک مقداری خارج می‌شوند و یک مقدار هم اضافه می‌شوند که در همه جای طواف این ازدحام دیده می‌شود اما زمانی که مقابل رکن یمانی، محل ولادت امیرالمومنین(ع) می‌رسیم از تراکم جمعیت کم می‌شود، نسیمی هم شروع به وزیدن می‌کند که در واقع این محل، محل استراحت انسان می‌شود. زمانی که زائران از این محل عبور می‌کنند اینطور تداعی می‌شود که وقتی انسان خودش را زیر سایه اهل بیت(ع) و امام علی(ع) قرار داده باشد به آرامش می‌رسد. هرچند که هر کس می‌تواند از این اتفاق برداشت شخصی خود را داشته باشد.
وی در ادامه گفت: در سفر حج تمتع هر کسی در یک نقطه‌ای و یک مکانی بیشتر احساس آرامش می‌کند و آن حال و هوای معنوی به او دست می‌دهد که البته برای من این فضای معنوی بی‌درنگ در صحرای عرفات ایجاد شد و در صحرای عرفات به ویژه شب عرفه حال و هوای عجیبی داشتیم و هرکس در گوشه‌ای از صحرای عرفات با مناجات مشغول بود.
سبحانی افزود: از طرفی اعتقاد ما این است که در صحرای عرفات امام زمان(عج) حضور دارند یعنی ما در آن منطقه داریم با امام زمان(عج) نفس می‌کشیم و یک شب با ایشان زندگی می‌کنیم.

captcha